Romėnai pradėjo Andalūzijoje auginti kviečius ir vynmedžius. Arabai išmokė auginti sodus, įdiegė drėkinimą, tobulino alyvmedžių auginimą bei aliejaus gamybą. Pagrindiniai šio regiono patiekalai valgomi šaukštu, todėl mitybos tradicija vadinama „šaukšto“ virtuve. Atlantas ir Viduržemio jūra, kalnai, derlingos lygumos ir drėgni slėniai – visą tai rasite nukėlę garuojančio puodo dangtį.
Nelaikome savęs kulinarijos ekspertais ar maisto kritikais. Bendraujame su tais, kurie išmano vietos virtuvę ir pasakojame ką iš jų sužinojome.
Naujausios istorijos
Sūdyta menkė ir kaip ją išdruskinti
Ispanijos turguose ir prekybos centruose kiekvieną dieną galima įsigyti puikios šviežios žuvies. Tad kam rinktis sūdytą menkę, kurios kaina, beje, yra tokia pati, kaip ir šviežios? O juk nupirktą žuvį dar teks kelias dienas išdruskinti, kad būtų galima ją paruošti? Kai tokius klausimus žiūrėdama į sūdytos menkės gabalą uždaviau žuvies prekeiviui turguje, labai greit gavau aistringą atsakymą: Bet skonis! Jis visiškai kitoks! (isp. ¡Pero el sabor es absolutamente distinto!)
Apie Lauro lapą
Kai dievas Apolonas įsimylėjo deivę Dafnę ir bandė ją suvilioti, Dafnė nepasidavė ir paprašė savo mamos Gajos pagalbos. Mama ją paslėpė, o vietoje dukros paliko lauro medį.
Naudingas riebalas. Ar taip būna?
Paradoksas, kad alyvuogių aliejaus Virgen Extra nauda sveikatai grindžiama tuo, kad šis aliejus yra...“naudingas“ riebalas.
Pomidorų gidas
Tikras geras pomidoras „pats sau fainas“ ir lėkštėje jam nereikalingi konkurentai. Šiek tiek druskos, alyvuogių aliejaus ir dieviškas skonis garantuotas. Pomidoras auginamas visuose žemynuose, jis yra antra labiausiai paplitusi ir vartojama daržovė pasaulyje, populiarumu nusileidžianti tik bulvei. Ispanijoje per metus vienas gyventojas suvalgo apie tryliką kilogramų pomidorų. Tad šiame straipsnyje papasakosiu apie ispaniškus pomidorus ir kaip iš jų pasigaminti salotas savo virtuvėje.
Kaip pasigaminti alyvuoges namuose?
Internete lietuvių kalba randu receptų, rekomenduojančių paimti vieną indelį žalių, kitą - juodų alyvuogių, marinuoti jas porą parų su česnakais, medumi, apelsinų sultimis, aliejumi su žolelėmis... ir gardumėlis! Bet jei tas alyvuoges nusiskynei nuo medžio? Kaip tuomet?