Kaip pasigaminti alyvuoges namuose?

Internete lietuvių kalba randu receptų, rekomenduojančių paimti vieną indelį žalių, kitą - juodų alyvuogių, marinuoti jas porą parų su česnakais, medumi, apelsinų sultimis, aliejumi su žolelėmis... ir gardumėlis! Bet jei tas alyvuoges nusiskynei nuo medžio? Kaip tuomet?

Kaip pasigaminti alyvuoges namuose | ©laimafoto

Kaip pasigaminti alyvuoges namuose | ©laimafoto

Andalūzijoje auginamos stalo alyvuogės skirtomis ne tik į žalias ar juodas. Jos skiriamos pagal rūšis: manzanilla, gordal, hojeblanca. Stalo alyvuogės yra didelės, mėsingos, pailgos formos ir turi mažą kauliuką, palyginus su alyvuogėmis, iš kurių spaudžiamas aliejus.

Kas bandė atsikąsti žalios alyvuogės, prisimena, kaip greit norėjosi išspjauti tą baisų alyvuogės kartumą. Kartumas vardu oleuropeinas. Kad būtų galima alyvuogę valgyti, pirmiausia reikia jo atsikratyti. Visos iki vienos valgomos alyvuogės, nuskintos nuo medžio, mirkomos vandens sūrime nuo 10 iki 80 parų, priklausomai nuo alyvuogių rūšies ir prinokimo stadijos. Išmirkytos jos dar paskaninamos žolelėmis (čiobreliais, rozmarinais, pankoliais ir raudonėliais), actu, česnaku, kartais paprika, supilamos su marinatu į stiklainius ir alyvuogės „ispanišku stiliumi“ (estillo espanol) paruoštos. Skanaus! Jokio medaus, apelsinų sulčių ar aliejaus marinato.

Nusprendžiu paeksperimentuoti ir pasigaminti alyvuogių ispaniškai – lietuvišku stiliumi. Nusiskinu alyvuoges nuo medžio, kiekvieną jų įpjaunu peiliu, kad geriau įsiskverbtų vanduo. Mirkau jas 10 dienų vandenyje, kasdien jį keisdama. Vėliau sudedu alyvuoges į stiklainiukus, užpilu lengvai pasūdytu aliejaus, medaus, česnako, žolelių marinatu.

Po savaitės atsidarome su drauge ispane stiklainiuką, ragaujame. Ji nustebusi. „Saldu, sotu, netikėtai gardu! Kaip taip gali būti? Ką tu padarei su alyvuogėmis?“- ji manęs klausia. Didžiuodamasi atsakau, kad marinavau alyvuoges ispaniškai - lietuvišku stiliumi.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Tarp Alyvos Aliejaus ir Oleum

Next
Next

Mitai apie Virgen Extra alyvuogių aliejų