Mariscos - jūros maistas

Jei keliaujate po Andalūzija ieškodami naujų skonių ir patirčių, vartydami vietinių restoranų meniu turėjote užtikti ištisą skyrių, kuris vadinasi los mariscos. Jūros ar vandenyno pakrantėje galite rasti restoranų, kurie vadinasi Los Mariscos. Yra mariscos skyriai turguose, nedidelės mariscos parduotuvėlės miestuose, arba šaldymo vitrinos prekybos centruose.

Mariscos - jūros maistas Andalūzijoje  | ©laimafoto

Tiesiogiai išversti šio žodžio nepavyks, nors asociacija su jūra (el mar) yra akivaizdi. Gal jūros gėrybės? Bet tai labiau literatūrinis pavadinimas, po kuriuo galima pakišti bet ką. Žodynas siūlo mariscos vadinti vėžiagyvius, bet į šią grupę patenka ir kiti jūros gyventojai. Todėl neriam į dugną ir aiškinamės....

Iš tiesų gal ir nereikėtų šio žodžio versti į kitas kalbas, ypač į tas, kuriose su jūros reikalais susijęs žodynas gana skurdus.

Mariscos patys ispanai vadina visą jūros gyvastį, kuri gyvena dugne arba arti jo. O jeigu apibendrinant, tai mariscos neturi skeleto, jų kūną saugo arba geldelė arba kiautas, o kartais saugo tik oda. Taigi – visi jūros vėžiagyviai, moliuskai ir visi bestuburiai galvakojai su čiuptuvais – sepijos, kalmarai ar aštuonkojai.

Tiesa dar yra dygiaodžiai (pvz. jūros ežiai ir žvaigždės), bet Andalūzijoje jų neteko valgyti. Tai gi geriausias apibendrinantis pavadinimas tam būtų “jūros maistas”.

Visas šias bestubures jūros gėrybes ispanai valgo skaniai čepsėdami ir daug. Užsakydami mariscos pasidomėkite kaina, nes kai kurie patiekalai gali kainuoti nemažus pinigus. Andalūzijoje skaniausios ir tuo pačiu brangiausios yra baltosios Huelvos (gambas blancas de Huelva) ir raudonosios Almerijos krevetės (gambas rojas de Garrucha / Almeria). Ir dar – andalūzai sako, kad skaniausios mariscos yra tais mėnesiais, kurie savo pavadinime (ispanų kalba) neturi raidės R. Kadangi esate labai gudrūs, tai skaniausius mėnesius susirasite patys. Skanaus!

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Jamon jamon Kalėdos

Next
Next

Didžiausias pasaulyje DCOOP kooperatyvas