Kava su pienu Malagietiškai

Daugelyje pasaulio kalbų dėl pagrindinių kavos su pienu ingredientų klausimų nekyla. Net jei ir atsiranda norinčių ginčytis dėl šios gėrimo paruošimo būdo, pupelių ir jų užplikymo; kurioje  šalyje atsirado šis gėrimas ar kurioje jis skaniausias – variacijų tiek, kiek ir skonių. Kol italai ginčijasi su amerikiečiais dėl „Caffè latte“ autorystės, ispanai dėl savo „Café con leche“ kilmės ir paruošimo yra visiškai ramūs. Tai jų išradimas, į kurio teises niekas nedrįsta pretenduoti.

Kava Malagoje | ©Café Central

Manoma, kad maišyti kavą su pienu pirmieji sugalvojo europiečiai. Kavos pupelės visais laikais buvo brangios ir karčios, todėl ne visiems tiko. Tad į kavą įpylus šlakelį pieno jau buvo galima mėgautis pigiau kainuojančiu ir švelnesnio skonio kavos gėrimu, puikiai tinkančiu pusryčiams. Iki tol pusryčiai neretai buvo užgeriami alumi arba vynu. Tad ant pusryčių stalo garuojantis kavos su pienu puodelis pradėjo naujos eros pradžią: milijonai žmonių ryte į darbą išeidavo žvalūs ir geros nuotaikos, o ne lengvai įkaušę.

Ir iki šiol yra šalių, kur kava su pienu yra laikoma tik pusryčių gėrimu, tačiau ispanai „nestabdo“ ir mėgaujasi ja visą dieną – gerdami iš mažesnio puodelio ar stiklinaitės. Taip paruoštą kavą labiausiai mėgsta beveik du trečdaliai ispanų ir tik 10 % teikia pirmenybę grynai, juodai kavai.

Malagoje užsakydami puodelį kavos su pienu, galite pasirinkti, kokią dalį pieno jums įpils. Manoma, kad šiame mieste yra plačiausias šio gėrimo paruošimų būdų pasirinkimas. Bet kuris Malagos barista net nemirktelės, jei jo paprašysite paruošti kavą vienu iš DEVYNIŲ būdu:

Sólo: kava be pieno

Largo: 90% kavos su 10% pieno

Semi Largo: 80% kavos su 20% pieno

Sólo Corto: 70% kavos be pieno (tiesiog mažiau kavos)

Mitad: 50% kavos su 50% pieno

Entre Corto: 40% kavos su 60% pieno

Corto: 30% kavos su 70% pieno

Sombra: 20% kavos su 80% pieno

Nube: 10% kavos su 90% pieno

No me lo ponga: 0% kavos ir 0% pieno. Greičiausiai gausite tik stiklinę vandens.

Kava Malagoje | ©Café Central

Legenda pasakoja, kad tokia kavos ruošimo klasifikacijos idėja gimė Malagos kavinės „Café Central“ baristoms. Pokario metais, kai dėl sunkmečio kava buvo laaaabai brangi, malagiečiai neatsisakė įpročio ją gerti, tik prašė, kad į stiklinę jos piltų mažiau. Pradžioje klientas nurodydavo kavos dalį pirštu: „įpilk į pieną kavytės per du pirštus“. Tačiau baristų pirštai buvo skirtingi, tad teko išgryninti tikslesnę klasifikaciją, kuri vėliau surašyta į meniu ant sienos. Dešimtasis paruošimo būdas – „nei kavos, nei pieno“ atsirado tik todėl, kad lyginis puodelių skaičius gražiau žiūrisi meniu. Ši kultinė kavinė Malagos Konstitucijos aikštėje veikė iki pandemijos. Po dos, deja, šioje vietoje atsirado beveidis coffe-shop’as. Tačiau bet kurioje kitoje kavinėje paprašius sombra ar nube, kas lietuviškai atitinkamai reiškia “šešėlis” arba “debesėlis” - jums tikrai nepasiūlys skėčio pasislėpti nuo saulės, o įpils nedaug, bet  geros kokybiškos kavos.

Kava Malagoje | ©Café Central

Kava su pienu Andalūzijoje yra tokia populiari, kad jeigu bare ar restorane nepatikslinsite, kad pageidaujate tik kavos (sólo) – jums visuomet atneš standartinį kavos gėrimą cortado: 50/50 espreso kavos sumaišytos su plikytu nenugriebtu pienu. Cukraus galite dėtis pagal nuotaiką 😅

Dar vienas populiarus būdas mėgautis kava karštą vasaros dieną yra pasiprašyti baristos prie kavos atskiros stiklinės su ledais. Andalūzai gal ir yra girdėję apie frappe, ice coffe, frappuccino (ypač Costa del Sol), bet jei užsimano šaltos kavos, ją tiesiog užsipila ant ledų ir geria. Net šio gėrimo kažkaip ypatingai neužvadindami. Skanaus!

Nuotraukos iš  „Café Central“ puslapio.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Nuo galvos iki kojų - „hasta los andares“

Next
Next

Figa ne figa