Skanios Kalėdinės kalorijos
Andalūzijoje ateinančias Kalėdas skelbia ne „jingle bells“ melodijos prekybos centruose. Ir ne žaisliukais puoštos žaliaskarės eglės miestų aikštėse. Ir net ne Kalėdų Seniai, viliojantys užsukti į dovanų skyrių. Saldumynų parduotuvėlės, atsidarančios prieš žiemos šventes yra tikrieji Kalėdų šaukliai.
Montecados | Andalūzija. Virgen Extra
Saldumynų parduotuvėlės skelbia Kalėdas
Vitrinose, krepšiuose ir ant specialių pakylų išdėlioti kalnai mantecados, polvorones, roscos de vino, almendras rellenas, borrachuelos, bolitos de coco, las hojaldrinas, almendras garrapiñadas, pan de cádiz, las alfajoras, dulches de conviento, torrijas, pestiños, turolate skelbia, kad Kalėdos tikrai ne už kalnų.
Skaniai kvepiančios parduotuvėlės atsidaro prieš kelis mėnesius iki švenčių, o sausio 7 dieną, po Trijų Karalių užsidaro, paskelbusios „totalinį“ išpardavimą. Šiuos skanumynus pirmosios perka močiutės ir seneliai bei pradeda jais lepinti į svečius užsukusius anūkus jau spalio pradžioje.
Mantecados - andalūziški taukinukai
Mantecados toks savitas, kad pirmą kart ragaujant atrodo labai keistas – nei sausainis, nei biskvitas. Kramtant burnoje kyla klausimas: „Ką čia valgau, ar sausainis tikrai iškepęs?“
Saldumynai tokie populiarūs, kad juos draugai, pažįstami ar bendradarbiai dovanoja ir jais vaišina vieni kitus prieššventiniu laikotarpiu. Net nepajuntame, kaip mūsų namuose iki Kalėdų ima kauptis mantecadų kalnai, nors jų neperkame.
Mantecados gaminami iš miltų, cukraus ir kiaulės taukų arba Virgen Extra alyvuogių aliejaus, įmaišant tokius priedus kaip: maltą migdolų, pistacijų, graikiškų ar žemės riešutų, sezamo masę, cinamoną, vanilę, apelsinų vandenį. Mantecados lengvai iškepami tiek, kad liktų labai trapūs. Vėliau kiekvienas sausainis kruopščiai suvyniojamas į popierėlį.
Kalėdų dovanoms ypač populiarūs mantecados rinkiniai: puošnios popierinės ar skardinės dėžės užpildytos įvairiausių skonių mantecados.
Šio puslapio fotografės Laimos 2023 metais Antequera miestui kurta Kalėdų reklama
Mantecados istorija
Mantecados būdavo gaminami žiemos pradžioje, kai atšalus orams prasidėdavo skerstuvių metas ir atsirasdavo švieži kiaulės taukai.
Manoma, kad šis saldumynas atsirado Andalūzijoje, o du miestai - Estepa ir Antequera vis dar ginčija savo pirmumo teisę.
Yra žinoma, kad Antequera miesto mantecados gamintojai tiekdavo šiuos saldumynus Ispanijos Karališkajam dvarui, o šiame mieste yra įsikūrusi bene žymiausia Andalūzijos mantecados gamykla La Antequerana.
Kol kas mantecados recepto atradėjomis laikomos vienuolės, kurios šį skanėstą kepdavo uždaruose vienuolynuose savo reikmėms ir pardavimui. Antequera supančioje derlingoje ir plačioje lygumoje nuo senų senovės buvo auginami kviečiai. Gyvulininkystė taip pat šiame krašte buvo plačiai paplitusi, todėl mantecados pirmieji galėjo pradėti gaminti ir paprasti valstiečiai, kurie turėjo visus pagrindinius produktus.
Šiais laikai mantecados gamintojai nėra priklausomi nuo skerstuvių laiko, todėl jie kepami ištisus metus, šiuos saldėsius gamina ir didelės gamyklos ir mažos amatininkų kepyklėlės.
Reportažas iš saldumynų gamyklos:
Turrón - ispaniška nuga
Niekas nežino kas išrado šį saldų stebuklą, tačiau jis laikomas „labai ispanišku“. Viename iš pirmųjų paminėjimų 1582 m. rašoma, kad turonais (isp. turrón) buvo išmokami atlyginimai ir kyšiai valdininkams ir „svarbiems“ žmonėms.
Kai Alikantės savivaldybės valdininkus pričiupo šiam saldumynui išeikvojus nemažą miesto biudžeto dalį, karalius Pilypas II specialiu įsakymu apribojo turono pirkimus iki 50 svarų per metus.
Naminis turrón parduodamas vienoje Sevilijos kepyklėlėje | Andalūzija. Virgen Extra
Šio saldumyno receptai buvo tobulinami per amžius, o didžiausia gamyba koncentravosi aplink Valenciją ir Alikantę - svarbiausiu turonų gamybos centru laikomas Jijona miestas. Saldumynas populiarus ir Andalūzijoje. Tradiciškai dominuoja dvi rūšys, besiskiriančios gamybos procesu ir tekstūra:
Kietasis turonas - gaminamas iš skrudintų migdolų (bent 60%), sumaišytu su karamelizuotu sirupu (medus ir cukrus) ir išplaktu kiaušinio baltymu. Saldumyno masė perdengiama vafliu.
Minkštasis turonas - gaminamas iš skrudintų sumaltų migdolų masės, sumaišytos su karamelizuotu sirupu. Vėliau masė papildomai ilgai maišoma ir trinama, kol tampa minkšta, kreminė ir vienalytė.
Klasikinis turonas turi tirpti burnoje nekramtomas.
Turrón įvairovė | Andalūzija. Virgen Extra
Taigi šis saldumynas yra tikrai sunkus, o 100 gr. turi beveik 500 kcal., tačiau tai nemažina jo populiarumo – paskaičiuota, kad Kalėdų laikotarpiu turonas sudaro daugiau nei du trečdalius visų suvalgomų šventinių saldumynų dalies.
Andalūzijoje, Rute mieste veikia El Museo del Turrón Artesano - turonų muziejus, kuriame galima įsigyti vietoje gaminamų turonų nuo spalio vidurio iki sausio pradžios.
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.