Romėnų actas vinagre

Ilgo žygio metu Romos legionierius svajodavo apie poilsį ir... actą. Na gal ne apie kaušą gryno acto, bet jo mišinį su vandeniu. Toks mišinys vadinosi posca ir net šiltas puikiai malšino troškulį, sudrėkindavo lūpas ir atstatydavo jėgas. Kartais posca pagardindavo žolelėmis ir medumi. Tai buvo neblogo skonio, gaivinantis, truputį alkoholio turintis gėrimas, kurį saugu gerti.⠀

Vinagre - ispaniškai reiškia actą | ©laimafoto

Visgi Romėnų actą reikėtų vadinti vinagre - vino agre (vyno rūgštis arba rūgštus vynas), nes jis būdavo gaminamas iš vynuogių vyno.

Jei namuose turite vynuogių vyno vinagre – lengvai pasigaminsite posca – išmaišykite šaukštą vinagre didesnėje stiklinėje vandens ir turėsite gaivaus skonio gėrimą. Pabandykite.

Kaip vynas tampa actu?

Moksliškai kalbant vynas tampa vinagre, kai fermentacijos metu etilo alkoholis virsta acto rūgštimi. Fermentaciją sukelia acto bakterijos. Toliau, siekiant patobulinti vinagre skonį jis yra brandinamas (nuo kelių mėnesių iki keliolikos metų), prieš išpilstant filtruojamas ir pasterizuojamas. Vinagre gali būti gaminamas iš įvairiausių vynų, tame tarpe Chereso, Porto ar Pedro Ximenez. Iš razinų vyno pagaminta vinagre turi saldų skonį, tačiau dar saldesnis yra itališkas balzamico de Modena.

Kur naudojamas

Vinagre dažniausiai naudojamas salotų gardinimui, yra pagrindinė marinatų sudedamoji dalis, naudojamas kaip konservantas, nes sulėtina maisto gedimo procesus. Vinagre galima papildomai pagardinti krapais, peletrūnais, rozmarinais, čiobreliais ar česnaku. Actas taip pat naudojamas gaminant kečupą, majonezą, garstyčių ir kitus padažus. Po ranka turėdami kokybišką vinagre, galėsite pagaminti ne tik skanius, gaivius, bet ir sveikus patiekalus.

Vynuogių actas Andalūzijoje | ©laimafoto

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

La ramblos butelis

Next
Next

Apie vyną ir moteris