Pomidorų gidas

Tikras geras pomidoras „pats sau fainas“ ir lėkštėje jam nereikalingi konkurentai. Šiek tiek druskos, alyvuogių aliejaus ir dieviškas skonis garantuotas. Pomidoras auginamas visuose žemynuose, jis yra antra labiausiai paplitusi ir vartojama daržovė pasaulyje, populiarumu nusileidžianti tik bulvei. Ispanijoje per metus vienas gyventojas suvalgo apie tryliką kilogramų pomidorų. Tad šiame straipsnyje papasakosiu apie ispaniškus pomidorus ir kaip iš jų pasigaminti salotas savo virtuvėje.

Pomidoras su šiek tiek druskos ir Virgen Extra alyvuogių aliejumi | ©laimafoto

Kaip Ispanijoje ieškojau „kriaušinių“ pomidorų

Kai pažįstama ispanė pirmą kartą mane pasikvietė į savo namus kartu gaminti pomidorinę šaltasriubę, susitarėme, kad šiam patiekalui atsinešiu 2 kilogramus kriaušinių pomidorų. Trijose kaimynystėje esančiose daržovių krautuvėlėse radau 10 skirtingų rūšių pomidorų, tik deja, kriaušinių tarp jų nebuvo. Pažįstamai  telefonu išdėsčiau situaciją, vildamasi, jog leis nupirkti barbastro rožių, veneros spenelių arba jaučio širdžių, bet ji užsispyrusiai reikalavo kriaušinių. Mano paieškos baigėsi eiliniame prekybos centre, o sriuba iš jų gavosi tikrai puikaus, švelnaus skonio.

Mėlynasis pomidoras | ©laimafoto

Mėlynasis pomidoras | ©laimafoto

Ispaniškieji kriaušiniai pomidorai Lietuvos prekybos centruose vadinami slyviniais. Ir taip taip, jie yra tie patys beskoniai ir bekvapiai, nuo kurių apsigyvenusi Ispanijoje, sprukdavau kuo toliau. Nes pasirodo, šie pomidorai tinkamiausi pramoniniam konservavimui ir vytinimui, o taip pat dėl neutralaus savo skonio naudojami trintoms sriuboms ir troškiniams gaminti. Nelabai kam daugiau.

Ispaniški pomidorai

Pasirodo, pasaulyje egzistuoja net 10 000 pomidorų veislių, o dešimtadalis jų auginama Ispanijoje. Tad šios šalies gyventojai tikrai nusimano apie pomidorus ir žino kaip juos rinktis.

Ispanai juokauja, kad Karalienė Izabelė nusprendė finansuoti Kolumbo ekspediciją vien todėl, kad tų laikų mityba buvo labai nuobodi. O Kolumbo atradimo dėka iš Amerikos į Europą atkeliavo bulvės, pomidorai, kukurūzai, pupelės, moliūgai, baklažanai, paprikos, cukinijos, žemės riešutai, ananasai, papajos, avokadai ir net braškės.

Pomidorai Andalūzijoje | ©laimafoto

Ispanai išskiria 6 pagrindinius pomidorų tipus ir jų panaudojimą:

  •  Redondo o Clasico - klasikinis apvalusis pomidoras – jis pirmiausiai skirtas salotoms.

  • Pera - slyvinis pomidoras – skirtas sumuštiniams, konservavimui ir gaspačo sriubų gamybai.

  • Raf – rumbuotas arba juodakojis pomidoras - pjaustomas stambiais gabalais arba griežiniais, barstomas druska ir apšlakstomas Virgen Extra alyvuogių aliejumi.

  • Cherry arba vyšniniai pomidorai skirti aperityvams arba užkandžiams.

  • En Rama - „ant šakelės“ – puikiausiai tinka padažams arba sriuboms.

  • Corazon de Buey – kitaip dar - jaučio širdys – geriausi salotoms, kartu su mozzarella ir baziliku.

Pabandykite pomidorus rinktis ne pagal tai, kad tai tiesiog vizualiai skirtingi pomidorai, bet pagal tai, ką planuojate su jais gaminti. Tikrai nustebsite pajutę skonių subtilumus. Prieš perkant svarbu nuspręsti, kaip juos valgysite: žalius ar apdorotus termiškai.  

Gurmaniškus patiekalus, salotas rekomenduojama ruošti iš mažasėklių, mėsiškų, miltingų, gerai sunokusių, minkštų ir nerūgščių pomidorų (jaučio širdys, slyviniai).

Kepinių pagražinimui ar padažų pagardinimui, makaronams, rekomenduojama rinktis įvairiausių spalvų, rūšių ir dydžių slyvinius pomidorus.

Šaltas sriubas patariama ruošti iš miltingesnių pomidorų.

Pomidorai “jaučio širdys” | ©laimafoto

Pomidorai “jaučio širdys” | ©laimafoto

Ponas Pomidoras

Bet visi aukščiau minimi "“eiliniai” nublanksta, kai scenoje pasirodo tikrasis Ponas Pomidoras. Kas atsimena močiutės ar mamos šiltnamyje augintus; kas sodininkų turgelyje parduodamus didelius, miltingus, puskilogramį sveriančius pomidorus; į kuriuos vos pažvelgus skiriasi seilės, žino, apie ką kalbu.

Būtent Ponai Pomidorai susilaukia daugiausiai ovacijų. Juos restoranai eksponuoja garbingose vietose, kaip „specialų pasiūlymą“. Juos fotografuodami maisto turguose turistai aikčioja iš susižavėjimo. Ispanijoje jų yra net keletas skirtingų rūšių: avietiniai, jaučio širdys, Valencijos,  Montserrat, Barbastro rožė.

Šie pomidorai nusipelno ypatingo dėmesio lėkštėje, nes valgomi tiesiog pašlakstyti geriausiu Virgen Extra alyvuogių aliejumi ir pabarstyti rupia druska arba druskos dribsniais. Taip paruošti pomidorai patiekiami kaip aperityvas. Taigi, kaip pasigaminti?


Ponas Pomidoras

👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Paruošimo laikas: 5 min.


laimafoto_049 (1).JPG

INGRIDIENTAI

  • 2 dideli (400 gr.) sunokę pomidorai („jaučio širdys“, „avietiniai“)

  • Žiupsnelis stambios druskos arba jūros druskos dribsnių

  • Virgen Extra alyvuogių aliejus

GAMINIMAS

  • Supjaustome pomidorus griežinėliais (arba į gabalus, priklausomai nuo kiekvieno skonio) ir sudedame lėkštėje.

  • Gausiai pagardiname rupia druska arba druskos dribsniais.

  • Užpilame Virgen Extra alyvuogių aliejumi. Tikslaus kiekio nėra, nors mes rekomenduojame naudoti dosniai, jei aliejus kokybiškas ir geras.

laimafoto_047 (1).JPG

VARIACIJOS

  • Galite sumaišyti tris ar keturias pomidorų rūšis lėkštėje. Saldesnių, rūgštesnių, skirtingos tekstūros pomidorų derinys praturtins patiekalą įvairesniais skoniais

  • Patiekalą galite pagardinti keliomis didelėmis česnako skiltelėmis. Supjaustykite česnako skilteles mažais kubeliais, sumaišykite jas su Virgen Extra aliejumi ir užpilkite

  • Įdėkite aromatinių žolelių: raudonėlio, kmynų miltelių, baziliko lapelių

  • Pašlakstykite patiekalą citrina arba actu


Keli patarimai pabaigai

  • Lupti ar nelupti? Prabangiuose restoranuose pomidorai salotoms lupami, nes taip juos maloniau valgyti. Tačiau pomidorų odelėje ir minkštime prie jos yra didžiausia pomidoro antioksidantų ir kitų sveikatai naudingų junginių koncentracija.

  • Kaip pjaustyti pomidorus? Profesionalus kulinaras pasakys, kad pomidorai pjaustomi labai aštru peiliu. Taip jie nesuplėšomi ir geriau išlaiko savo formą ir sultis. Tam tikslui yra net specialūs pomidorų peiliai - trumpais ir tvirtais ašmenimis bei švelniai banguotu kraštu.

  • Rupi druska rekomenduojama todėl, kad ji neištirpsta ir nesusigeria į pomidoro sultis. Ji išryškina pomidoro skonį.

  • Ponas Pomidoras vertas geriausio Jūsų Virgen Extra alyvuogių aliejaus šlakelio. Geriausi dera su geriausiaisiais. Rekomenduojame naudoti tuos Extra Virgen, kurie šiek tiek kvepia pomidorais.

  • Kada pjaustyti pomidorą? Visada paskutinę minutę, prieš patiekiant į stalą. Be išimčių.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Kaip derinti alyvuogių aliejų su maistu?

Next
Next

Gaminame su Ana: mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže