Nebijok dėl figūros - valgyk friturą

Beveik pačioje Sevilijos Santa Cruz pašonėje yra miesto dalis, vadinama Puerta de la Carne – Mėsos vartai. Ir iš tiesų – šioje vietoje XIX amžiaus viduryje dar stovėjo vieni seniausių Sevilijos vartų, už kurių buvo iškeltos miesto skerdyklos. Bet tiek to su ta mėsa – geriau pakalbėkime apie žuvį.

Freiduría Puerta de la Carne  | ©laimafoto

Netoli Mėsos vartų 1928 metasi buvo įkurta „Freiduría Puerta de la Carne“, kuri iki šių laikų labai mėgstama vietos gyventojų ir smalsesnių svečių. Ši freiduría kepa, tiksliau gruzdina aliejuje žuvies gabaliukus, jūros gėrybes ir net vištienos sparnelius.

Galima sakyti, kad tokio pavyzdžio freidurijos yra tipinis Sevilijos kaprizas ir mieste jų tikrai netrūksta.

Jeigu norite paragauti „pescaito frito“ ( lt. gruzdintos žuvies) darykite taip:

1.Į freiduriją eikite mažiausiai dviese. Vienas lauke užima laisvą staliuką, kitas nueina į barą užsakyti gėrimų ir lėkštės aliejumi apšlakstytų pomidorų ir stoja į eilę prie freiduría vitrinų.

2.Pardavėjos paprašykite surtido (asortimento rinkinuką) ir parodykite ko ir po kiek norite. Papildomai pasiprašykite alijoli padažo ir un limon – citriną.

3.Gruzdintą žuvį Jums supils į popierinę tūtą. Susimokate pardavėjai, nešatės prie stalo, išsikleidžiate tūtą ir...valgote rankomis.

Freiduría Puerta de la Carne | Andalūzija. Virgen Extra

Freiduría Puerta de la Carne  | ©laimafoto

Tokį pescaito frito valgymą iš popierinių tūtų (isp. cartucho) galima laikyti vienu pirmųjų take away, kuris išpopuliarėjo 1929 metais Sevilijoje vykusios pasaulinės parodos metu. Miestelėnai pirkdavo tūtą žuvies ir nešdavosi ją į netoliese esančią Ispanijos aikštę, kur užkandžiaudami žvalgydavosi po ekspozicijas. O tokį žuvies gabaliukų fritinimą sugalvojo žuvies pardavėjai, kuriems po dienos prekybos likdavo neparduoto laimikio. Šaldytuvų tais laikais dar nebuvo, todėl žuvis supjaustydavo smulkiais gabaliukais ir išvirdavo aliejuje.

Freiduría Puerta de la Carne rasite C/ Puerta de la Carne nº 2, Sevilla 

Freiduría Puerta de la Carne | Andalūzija. Virgen Extra

Freiduría Puerta de la Carne  | ©laimafoto

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Kroketų priklausomybė

Next
Next

Vienu šūviu visi zuikiai - Antigua Casa de Guardia