Jūros skoniai: lydeka “a la marinera” padaže

Merluza a la marinera yra Ispanijos Kūčių ir Naujųjų metų šventinio stalo patiekalas, nors valgoma ir kitomis progomis. Jei aptiksite šį pavadinimą restorano meniu – būtinai išbandykite. Balta žuvis baltame kreminiame moliuskų ir krevečių padaže –  iš ties puiki sąjunga lėkštėje.

Jūros lydeka “a la marinera” | Andalūzija. Virgen Extra

Jūros lydeka (isp. merluza), dar Lietuvoje žinoma kaip hekas, yra viena iš tų žuvų, kurias galima paruošti įvairiausiais būdais. Ji neturi intensyvaus žuvies kvapo ir ašakų, o dėl baltos mėsos mėgstama visų šeimos narių. Be to, ši žuvis nebrangi, sveika ir turi mažai riebalų. Tėvynėje hekas dėl prastos šaldymo kokybės užsitarnavo abejotiną reputaciją. Tuo tarpu šiam šventiniam patiekalui Ispanijoje jūros lydeką galima nusipirkti šviežią prekybos centre ar turguje, prieš tai paprašius ją išdaryti ir išfiliuoti.

Ingredientai ir paruošimas

Padažo a la marinera ingredinetų nedaug – jūros lydekos file, langustinai, moliuskai (almejas), svogūnai, baltas vynas, petražolės, Virgen Extra alyvuogių aliejus.

Patiekalas pradedamas gaminti nuo langustinų sultinio paruošimo – jų kiautai trumpai pakepinami alyvuogių aliejuje, paverčiami aromatingu nuoviru ir atidedami. Tuo metu paruošiamas padažo pagrindas: pakepinami smulkiai pjaustyti svogūnai ir česnakai su petražolėmis, sutirštinami miltais ir užpilami baltuoju vynu.

Toliau supilamas jūros gėrybių sultinys, o padažui užvirus, į jį dedama balta žuvis ir troškinama. Paskutiniame etape sudedami moliuskai (almejas), kurie užbaigia skonį ir suteikia natūralaus sūrumo. Patiekalas pabarstomas petražolėmis ir patiekiamas tiesiai į stalą, su šviežia duona padažui.

Jūros lydeka “a la marinera” | Andalūzija. Virgen Extra

Patiekalo variacijos

Gaminant šį patiekalą, jūros lydeką visada galite pakeisti bet kuria kita mėgstama balta žuvimi. Langustinus galima pakeisti krevetmis, o jų kiekį koreguoti pagal skonį. Moliuskai almejas, nors ir neturi daug mėsos, yra nepaprastai svarbūs – jie aromatina padažą ir suteikia jam jūros skonį. Rinkdamiesi žuvį, atkreipkite dėmesį, kad šviežia žuvis praranda mažiau svorio nei šaldyta, tad pasirinkus šviežią, pagaminus, ji išliks putlesnė ir storesnė. Garnyrui galite rinktis tradicines keptas bulves arba net bulvių košę.

Jūros lydeka  | Andalūzija. Virgen Extra

 

Gastronominiai turai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą:  andaluzija@virgenextra.lt.

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.



 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Niekur neskubantis Montero