Sofrito. Ispanų virtuvės eliksyras
Ispanišką sofrito galima apibūdinti kaip daugumos troškinių, ryžainių (paelijos) ir patiekalų iš makaronų pagrindą. Jam ruošti naudojamas česnakas, svogūnas, žaliasis pipiras, raudona paprika ir pomidoras. Dažnai sofrito vadinamas kaip „šviesiai rudo atspalvio keptų daržovių ruošinys, pagardas, o ne patiekalas savaime“. Tai bene populiariausia daržovių kepimo technika ne tik Ispanijoje, bet ir daugumoje Viduržemio jūros ir Lotynų Amerikos šalių virtuvėse.
Sofrito daržovių padažo ingredientai | Andalūzija. Virgen Extra
Sofrito istorija
Pirmasis žinomas sofrito paminėtas apie 1324 m. Katalonijos regiono kulinarijos knygoje Libre de Sent Soví. Ši knyga yra viena seniausių Europoje, todėl nesiginčijama, kad sofrito kilmė Kataloniška, o pats sofrito - atėjęs net iš viduramžių. Vėliau panašus daržovių padažo kepimo būdas paplito Prancūzijoje (mirepoix), Italijoje (soffritto arba battuto), Portugalijoje (refogado). Ispanai šį padažą atnešė ir į savo kolonijas visoje Lotynų Amerikoje, kur jis iki šiol vadinamas sofrito, tuo tarpu Filipinuose jis randamas kaip ginisa.
Sofrito valgomas taip įvairiai, kaip įvairiai jis gali būti ruošiamas.
Šiame padaže vėliau troškinama mėsa ar žuvis, į jį beriamos pupelės, ryžiai ir makaronai, pjaustomos bulvės. Kituose receptuose sofrito dedamas tik patiekalo gaminimo pabaigoje, o kartais jis valgomas šaltas kaip pagardas ar garnyras prie ant grotelių keptos mėsos ar žuvies.
Ir sevika ir gardu
Pasirodo, sofrito yra kur kas daugiau nei skani tradicija. Barselonos universiteto ir biomedicininių tyrimų centrų CIBEROBN ir CIBERDEM mokslininkų tyrimas mano, kad sofrito yra raktas į sveiką mitybą, kurią propaguoja Viduržemio jūros šalys. Lėtai kepant daržoves Virgen Extra alyvuogių aliejuje išsiskiria daug įvairių fenolio junginių ir didelis kiekis karotinoidų, o tai yra visapusė sveikatos stiprinimo priemonė.
Kai pirmą kartą su ispane drauge jos virtuvėje ruošėme sofrito, stebėjausi, kam ji prisipjaustė tiiiiek daržovių. Tik vėliau, kai ji ėmė traukti iš spintelės šaldymo indelius, supratau jos gudrybę. Pasirodo, ji pasiruošia sofrito bent 3-4 kartams!
Sofrito daržovių padažas | Andalūzija. Virgen Extra
Kaip ruošiamas sofrito
Pagrindiniai Sofrito herojai - Viduržemio jūros regiono daržovės: svogūnai, česnakai, itališkos ir raudonosios paprikos ir šiek tiek pomidorų. Jei pomidoras kelia rūgštingumą, jo galite atsisakyti. Papildomai galite rinktis salierus, morką, porą, cukiniją ar net baklažaną. Žinodami, kokiam patiekalui gaminate padažą: mėsos troškiniui, makaronams, daržovėms ar žuviai galite eksperimentuoti keisdami daržovių santykį sofrito. Smulkiai supjausčius ingredientus jie lėtai torškinami ant silpnos ugnies Virgen Extra alyvuogių aliejuje.
Troškinimo eigoje skubėti nevalia – viskas kepama ir nuolat maišoma ant labai lėtos ugnies iki 30 min. Svarbiausia, kad daržovės ne keptų, o lėtai karamelizuotųsi ir suminkštėtų, išvengiant degimo ar išsausėjimo. Pabaigoje galite pasirinkti, kokios tekstūros pageidaujate: palikti daržovių gabalėlius, dalį jų sutrinti tirintuvu ir sumaišyti su netrinta dalimi, ar visą masę paversti vientisu ruošiniu.
Sofrito tikslas yra sustiprinti, o ne maskuoti patiekalo skonį.
Todėl rekomenduojama naudoti tik druską, o papildomas aromatines žoleles ir prieskonius palikti vėlesniems patiekalų gaminimo etapams.
Sofrito ir sultinio sąjunga
Tai tikriausiai du kertiniai akmenys, kurių pagalba ruošiami Andalūzijos naminės virtuvės patiekalai. Galima teigti, kad sultinys suteikia patiekalui apimtį, o sofrito – sielą.
Ispanišką sofrito galima apibūdinti kaip daržovių ruošinį bei daugumos troškinių, ryžainių (paelijos) ir patiekalų iš makaronų pagrindą. Dažnai sofrito vadinamas kaip šviesiai rudo atspalvio keptų daržovių ruošinys, o ne patiekalas savaime. Jis patiekalams suteikia papildomo sluoksnio, gylio ir spalvos. Galima teigti, kad sultinys suteikia patiekalui apimtį, o sofrito – sielą.
Sofrito daržovių padažas | Andalūzija. Virgen Extra
Paruoštas Sofrito praturtina:
Ryžių patiekalus (Paella, Arroz Caldoso)
Mėsos, vištienos ar žuvies troškinius
Makaronų patiekalų padažus
Vegetariškus patiekalus, troškinant tofu ar daržoves
Sofrito yra skonio koncentratas, kurio tikslas – praturtinti galutinį patiekalą intensyviu, sodriu aromatu. Jei jis atrodo per tirštas, galite atskiesti geru naminiu sultiniu. Sultinys suteiks patiekalui apimtį, o sofrito – sielą.
Sofrito taip pat galite valgyti šiltą ar šaltą kaip garnyrą, dažyti į jį duoną.
Skanaus!
Maisto kelionės Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt.
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.