Gaminame su Ana: naminis andalūziškas maistas

Nuo šiol kviečiame su mumis leistis į kulinarines keliones po Andalūzijos virtuvę. Prie mūsų jungiasi nuostabios šypsenos savininkė Ana Sevilla Arjona: su ja gaminsime gardų andalūzišką naminį maistą, jį ragausime, lyginsime su lietuviškais patiekalais,  dalinsimės maisto gamybos paslaptimis bei receptais.

Ana Sevilla Arjona | ©laimafoto

Su Ana susitariame susitikti išgerti kavos ir apsitarti, kuris patiekalas bus pirmasis. Netrunkame ir nusprendžiame, kad imsimės pradžių pradžios: gaminsime sultinį (isp. caldo)! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Kai Anos paklausiu, ką ji kasdien gamina namuose, ji man pasakoja, kad stengiasi gaminti kuo įvairesnį maistą. Andalūzijoje mėgstamas daržoves, avinžirnius, lęšius, ryžius ji derina su mėsa ir žuvimi. Ana sako, kad Andalūzijos virtuvė yra lėtos ugnies virtuvė. Čia mėgstami daržovių, avinžirnių, lęšių troškiniai, ryžainiai, paskaninti mėsa, žuvimi. Taip pat populiarūs skrudinti alyvuogių aliejuje arba kepti keptuvėje patiekalai. O kur dar kepti kiaušiniai ir kiaušinienės, pagardintos įvairiomis žolėmis, jūros gėrybėmis, kumpiu (valgomos vakare, ne ryte).

„Dabar, kai vaikai paaugę, nėra sunku gaminti visai šeimai, nes visų skoniai ir poreikiai maistui yra panašūs.“ – pasakoja Ana. Nuo mažens ji savo vaikams stengiasi gaminti kuo įvairesnį maistą, kad vaikai prie jo priprastų ir jį pamėgtų. Ana juokiasi, kad didžiausias jos patiekalų kritikas yra jos vyras, nes tik jis išdrįsta pasakyti, kas jam patiko, o kas nelabai.

Ana šypsodamasi sako, kad jai labai patinka gaminti. Gamindama ji atsipalaiduoja ir labai džiaugiasi rezultatu.⠀

Antras susitikimas: gaminame sultinį

Antrąkart jau susitinkame su Ana jos namų virtuvėje gaminti sultinio. Oi ne, tikrai ne to, kurį galima nusipirkti prekybos centre kubeliais ar milteliais. Virsime sultinį iš vištos, daržovių ir ... išdžiovintos ir sūdytos kiaulės kaulo bei odos.

Išgirdusi apie paskutinius ingredientus perklausiu, ar gerai ispaniškai suprantu. Ana tuoj pat nusiveda mane į šalia jos namų esančią maisto parduotuvėlę. Ten ji pardavėjoms pasakoja:

„Štai, atėjome susipažinti, kaip atrodo kaulai sultiniui!” O pardavėjos nesusilaiko ir ima kikenti: „Vai, vai, kaip taip nežinoti! Juk be šių kaulų nėra sultinio, o be sultinio – nėra Andalūziškos virtuvės!”.

Ir jos visiškai teisios. Andalūzijoje labai populiarūs troškiniai, tirštos sriubos, ryžainiai ir padažai. Beveik kiekvienam šiam patiekalui pagaminti reikalingas geras sultinys. O tikrai gerą galima pasigaminti tik namie.


Receptas: Sultinys andalūziškai

👤Porcijos: 6 🕓Paruošimo laikas: 10 min. 🕓Gaminimo laikas: 3 val.

INGREDIENTAI

  • vidutinio dydžio višta

  • 2 kalakuto blauzdelės

  • džiovintas ir sūdytas kiaulės kaulas bei odos gabalėlis

  • 500 g. avinžirnių

  • 2 vidutinio dydžio morkos

  • 1 ridikas

  • 1 česnakas

  • 1 svogūnas

  • vaduo

  • žiupsnelis druskos, žiupsnelis kvapniųjų pipirų ir keli lauro lapai

GAMINIMO EIGA

  • Dideliame puode pilname vandens panardiname visą vištą, dvi kalakuto blauzdeles, džiovintą ir sūdytą kiaulės kaulą bei odos gabalėlį.

  • Dubenėlį nemirkytų avižirnių, kelias dideles morkas, ridiką, visą česnaką ir visą svogūną taip pat sumerkiame į vandenį.

  • Pagardiname druska, kvapniais pipiriukasi ir lauro lapais.

  • Užkaitiname ant karštesnės ugnies, užvirus – sumažiname ugnį ir verdame 3 valandas.

  • Baigus virti iškošiame sultinį, uždarome jį sandariai ir pastatę šaldytuve pasiliekame kitiems virtuvės šedevrams. 

  • Vištą ir kalakuto blauzdelių mėsą naudojame kitiems patiekalams ruošti (mūsų atveju - atidėjome kroketams).

  • Svogūnas, česnakas, kiaulės kaulas bei oda savo darbą atliko – todėl juos metame lauk.

Pala pala, stabdau Aną. Tai kaip su tuo kaulu ir odos gabalėliu? Kokia jų funkcija? Rodo ji man balkšvą sultinį ir sako: „Be to, kad šis kauliukas suteikė sultiniui maistingų medžiagų, pasigėrėk, kokia spalva, koks tobulumas! O aromatas? Užuodi?“ Užuodžiu. Visa virtuvė kvepia nuostabiu vaikystės namų maistu. Pabandykite ir jūs! ‘

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Apie alyvuogių sultis ir aliejų