Ispaniška paelija

Manoma, kad paelija buvo išrasta Valensijoje, o tiksliau šio miesto pietuose esančio Albuferos ežero rajone. Todėl „paella valenciana“ yra laikoma tradicine ispaniška ir ruošiama su vištiena arba su triušiena. Galicijoje galite užsisakyti juodos spalvos paelijos, kuri nudažoma kalmaro rašalu. Būna dar paelja su mėsa, su vėžiais, su kumpiu ar vegetariška. Yra ir Andalūziška paelija (vadinama ryžainiu/aroz), į kurią dedamos jūrų gėrybės, moliuskai, kalmarai, krevetės ir kriauklės (almejas).

Paelija Andalūzijoje | ©Andalūzija. Virgen Extra

Arroz Bomba ryžiai

Visų paelijų pagrindinis ingredientas yra ryžiai. O ar žinote, kad šiam nacionaliniam Ispanijos patiekalui - paelijai ispanai ryžius užsiaugina savo šalyje? Ryžių auginimo ir valgymo kultūra kartu su maurais pirma atėjo į Valensijos regioną, vėliau išplito po visą Ispaniją. Daug ryžių išauginama Valencijos regione, Ebro upės deltoje, tačiau didžiausia Ispanijos ryžių augintoja yra Andalūzija.

Upių deltose auginami įvairiausių rūšių ryžiai, o paelijai gaminti naudojama Arroz Bomba rūšis. Jos ryžiai apvalesni, geriau sugeria sultinį, išskiria daugiau krakmolo, ir suteikia patiekalui meloso (kreminę) tekstūrą.

Caldo ir sofrito - sultinys ir kepintų daržovių tyrė

Didžioji patiekalo paslaptis slypi ne egzotiškuose ingredientuose, kaip linkę manyti užsieniečiai. Patiekalo skonis esmė  slypi iš anksto paruoštame caldo (sultinyje),  kuriame  verdami ryžiai bei sofrito: lėtai alyvuogių aliejuje troškintoje aromatingoje tyrėje. Na ir keliuose šafrano siūluose bei šaukštelyje džiovintos paprikos miltelių.

Paelija ruošiama žemoje, specialioje paelijos keptuvėje su dviem rankenomis. Jų būna įvairiausių dydžių – nuo skirto 1–2 žmonėms, iki milžiniškų, vieno metro skersmens, kuriose patiekalas ruošiamas visam rajonui!

Andalūziškos paelijos (arroz) skonių geografija

Andalūzijoje paelija vadinama arroz ir skirtoma į kreminę (arroz meloso) arba tirštai sriubišką (arroz caldoso). Pastaroji net semiama samčiu. Andalūzijos pakrantėse galite paraguti ryžainio su jūros gėrybėmis: krevetėmis, kalmarais, šukutėmis, moliuskais, omaru.  Tuo tarpu regiono viduje dominuoja sotesni ryžainiai su iberico kiauliena, artišokais, net pupomis ar šparagais.

Skirtingai nei paella patiekalai, Andalūzijos ryžainiai (isp. arroz) gaminami giliame puode ar keptuvėje. Baigus gaminti kartais paliekami kelioms minutėms pailsėti, kad įsigertų visas sultinys. Vėliau didelis ryžainio puodas statomas tiesiai stalo, o visa šeima ar draugai semiasi ir dedasi jį į lėkštes sau patys. 

Sultininis ryžainis Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

“Sultininis ryžainis” - aroz caldoso - labai populiarus Andalūzijoje | ©Andalūzija. Virgen Extra

Kaip užsisakyti andalūzišką arroz

Užsisakydami ryžainį restorane atkreipkite dėmesį į minimalų užsakymo kiekį. Jei prie patiekalo pažymėta mínimo 2 personas, patiekalas bus didelis ir mokėsite dvigubą meniu pažymėtą kainą. Taip pat būkite pasiruošę laukti 20–30 minučių, kol jį pagamins. Jei patiekale nurodytas caldo/sultinio  tipas (pvz., žuvies, mėsos, daržovių),- jis pasufleruos koks skonis dominuos patiekale.

Skanaus!

 

Gastronominiai turai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.


 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Churros - ispaniškos konditerijos klasika

Next
Next

Skaičiuojame Michelin žvaigždes