Kroketų priklausomybė

Yra toks garsus andalūziškas patiekalas – kroketai. Sutinkamas tiek turistams rekomenduojamų restoranų meniu, tiek ir bet kuriame provincijos restoranėlyje. Andalūzas gal savo tėvynės ir neparduos, bet tikrai padarys didelį lanką, kad nuošalesniame restoranėlyje paragautų gerai vertinamus, aliejuje gruzdintus, salotos lapeliais dekoruotus kroketus.

Kroketai Andalūzijoje  | ©laimafoto

Nuo mandagumo link priklausomybės

Pradžioje skeptiškai vertinome kroketus ir ragavome juos tik iš mandagumo. Tačiau ilgainiui išsivystė savotiška priklausomybė – kai užsimanai tapos prie taurės vyno ar alaus, akys nevalingai krypsta į tą meniu dalį, kurioje įrašyti šie gruzdinti stebuklai. Gruzdinti aliejuje stebuklai? Na na?

Asmeniškai mums pusgaminiai iš prekybos centrų šaldiklių, kuriuos prieš patiekiant dar reikia apvirti ar apkepti riebaluose, kelia PUFF negatyvius jausmus!

Kroketai | Andalūzija. Virgen Extra

Kroketai Andalūzijoje  | ©laimafoto

Vaizduotė piešia pusfabrikačio sudedamųjų dalių kilmę, gamybos procesą; o vaizdą dar papildžius riebalais, kuriuose visas šis turinys mirksta – nelabai gardus ir sveikas vaizdinys.

Nemeluosim, mūsų šaldiklyje galima rasti vieną pusfabrikatį – koldūnus. Lietuvoje – iš pakelio, Andalūzijoje juos gaminame patys (nes ispaniškose parduotuvėse pirkti nėra, o rusiškų prekių parduotuvėse nesilankome iš principo). Juos laikome visiško bado/karo/maro atvejui. Bet grįžkim prie kroketų.

Andalūziški kroketai

Pradžioje jie man panašėjo į pigų, kaloringą maistą, nelabai išrankiems arba tiems, kuriems svarbiau ne maisto kokybė, o prikimštas skrandis. Juolab kad ir neišvaizdūs jie! Buvau tūkstantį kartų neteisus. Nėra čia jokios X failų vertos paslapties. Jeigu kroketų masė padaryta iš kokybiško sūrio, kumpio, mėsytės, grybuko, daržovytės ar žuvytės, ji tinkamos tekstūros ir temperatūros, o vėliau apgruzdinama šviežiame kokybiškame alyvuogių aliejuje – ragausite tikrai skanų, maloniai traškančia plutele apgaubtą, neprisisunkusį riebalų, kroketą. Padėkite šalia lapelį salotos, paprašykite nedidelio indelio alioli padažiuko ir taurę vyno, ir ¡buen provecho! (skanaus!)

Kroketai | Andalūzija. Virgen Extra

Kroketai Andalūzijoje  | ©laimafoto

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Kas yra “garum”?

Next
Next

Nebijok dėl figūros - valgyk friturą