Einame valgyti tapų
Ispanijoje yra žodžių, kurių tikrąją prasmę gali suprasti tik paragavus. Tapas – vienas jų. Tai nėra tiesiog užkandis. Tai – nuotykis, socialinis ritualas ir džiaugsmas, patiektas mažose lėkštutėse, kviečiantis mėgautis gyvenimu. Jei vietiniai pasiūlys: „¿Nos vamos de tapas?“, žinokite, kad prasideda nuotykis.
Tapas įvairovė Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra
Ispaniškos Tapas
Ispanijoje taip vadinamos mažos maisto porcijos, kurios užsakomos kaip aperityvas prie gėrimo taurės. Anksčiau (o kai kur net iki šiol, pvz. Granadoje) barmenai, norėdami sužadinti apetitą, klientus vaišindavo nemokamomis tapomis – mažyčiame indelyje patiektomis alyvuogėmis arba bulvėmis.
Šiais laikais pati tapa yra centrinė žvaigždė, prie kurios derinamas gėrimas. Buvusi tiesiog mažu sumuštiniu su chorizo ar kraujine dešra, grybu, pipiru, ančiuviu, dabar tapa tapo neįtikėtinai rafinuota, o jų pasirinkimas šalyje labai įvairus. Tad nors jau esate valgę tapų Barselonoje, vargu ar tokias pat rasite Sevilijoje.
Tapas įvairovė Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra
Legendos lėkštutėje
Nėra vienos legendos, kaip atsirado tapas. Vieni mano, kad karalius Alfonsas X išleido įsakymą, kad prie vyno būtų patiekiama užkanda, sauganti barų lankytojus nuo per didelio apgirtimo. Kita pasakoja, kad anksčiau baruose rieke duonos uždengdavo taurę vyno nuo musių ir smėlio, kol išradingi barmenai ėmė ant jos dėti alyvuoges, kumpį ir sūrį.
Tapas Andalūzijoje
Tapas kultūra klesti visoje Ispanijoje. Kiekviename regione rasite tik jam būdingas tapas. Katalonijoje galite pasimėgauti sudėtingesniais deriniais, Baskų kraštas garsėja specialia tapų rūšimi pintxos (produktai pasmeigti ant iešmelių). Tuo tarpu Andalūzijoje tapa dažnai reiškia vienakąsnį - keliakąsnį šaltą ar šiltą užkandį arba net didelio patiekalo mažąją versiją.
Ir a tapear - arba kaip mėgautis Tapas
Išeiti tapų (isp. ir a tapear) reiškia keliauti nuo vieno baro prie kito užkandžiaujant. Tapas dažniausiai slepiasi baro viduje. Šaltos - vitrinoje prie baro. Galite prasibrauti prie jo arčiau ir pirštu parodyti barmenui, ko norite.
Yra ir karštos tapos: jų meniu užrašytas kažkur lentoje, kabančioje ant sienos, arba tiesiog egzistuoti barmeno atmintyje. Paprašykite jas išvardinti. Pasikliaukite intuicija, rodykite į tai, ką matote, užsisakykite 4 ir 6 paminėtas žodžiu ir rizikuokite. Kartais patys netikėčiausi skoniai tampa didžiausiais atradimais. Kad pajusti sotį, vienam žmogui tradiciniame bare vidutiniškai užtenka 4-5 tapų.
Kai kuriuose tapas baruose galite užsisakyti arba tapas arba media ración. Pastaroji bus dvigubai didesnė porcija ne tapa, bet mažesnė nei visas patiekalas.
Nėra kainų? Nestresuokite, viena tapa jums gali kainuoti apie 3-5 Eur. Nusiteikite, kad porcija nebus didelė, bet jūs paragausite to, ko gyvenime niekad neišdrįstumėte užsisakyti.
Tapas įvairovė Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra
Aukštosios virtuvės įkvėpimas
Startavęs kukliai - kaip užkandis prie gėrimo, tapas išaugo ir tapo aukštosios virtuvės įkvėpimu. Garsūs virtuvės šefas, toks kaip Iván Anaya, dar nominuotas kaip Ispanijos tapų šefas - karalius (!), sukūrė naujos kartos tapas, paversdamas jas meno kūriniais. Čia jau skonio molekulės derinamos su išradingais ingredientais pasitelkiant vaizduotę, kol galiausiai tampa mažyčiais gastronominiais šedevrais.
Tapas įvairovė Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra
Ši transformacija rodo, kad tapas yra gyva ir kintanti kultūra, bet išlaikanti savo esmę – suteikti džiaugsmą valgančiajam ir galimybę tuo džiaugsmu dalintis su kitais.
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt.
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.