Ispaniškos šaltsriubės: Gaspačo
Gaspačo sriuba (isp. gazpacho) sulaukė daugiau ovacijų nei bet kuris kitas ispanų patiekalas, ir ne be priežasties. Tai ne tik šaltas maistas; tai – vasaros ir istorijos gurkšnis. Nors šiai sriubai išsilaikyti populiariausių sąraše nėra lengva, nes ji turi bent penkias ne mažiau garsias pusseseres (ajoblanco, salmorejo, porra), tik gaspačo vis dar laikoma ispaniškos virtuvės ambasadore pasaulyje.
Gaspačo sriuba | Andalūzija. Virgen Extra
Nuo vargšų maisto iki aristokratijos stalo
Vieni mano, kad gaspačo – romėnų receptas, kurį sudarė pasenusi duona, česnakai, alyvuogių aliejus ir druska. Kiti teigia, kad jos šaknys glūdi Al-Andalus regione, kur maurai sukūrė paprastą, sotų patiekalą iš baltos duonos, aliejaus ir pagardino jį apelsinų sultimis. Bet kuriuo atveju, gaspačo gimė kaip varguolių maistas. Valstiečiai, dirbantys laukuose, greitai jį įvertino dėl gaivos ir energijos, kurią sriuba suteikdavo per karščius.
Tikrasis pokytis atsitiko XVI amžiuje, kai iš Amerikos atkeliavo pomidorai ir paprikos. Šios naujos daržovės pavertė blyškią baltą sriubą ugningu raudonu eliksyru. Sugundyti spalvos, Andalūzijos didikai ir aristokratai atrado šio patiekalo žavesį, ir tai, kas buvo kaimo maistas, atsirado ant aukštesnės klasės pietų stalo.
Klasikinis gaspačo receptas
Sriuba gaminama daužant česnakų skilteles, mirkytą pasenusią baltą duoną, alyvuogių aliejų ir druską. Toliau į šį mišinį keliauja labai prinokę pomidorai, agurkai, svogūnai, paprikos ir vyno actas. Toks daužymo metodas kartais taikomas ir šiandien, kai norima sriubai suteikti ypatingai autentišką senobinį skonį, o tuo pačiu, išvengiant sriubos paviršiuje susidarančių putų.
Sutrinta gaspačo supilama į neglazūruotą molinį indą ir dedama į šaldytuvą, kad susistovėtų. O kai atvėsta, į ją įpilama šiek tiek vandens.
Gaspačo sriubos ingredientai | Andalūzija. Virgen Extra
Moderni gaspačo
Esu mačiusi gaspačo su avokadais, braškėmis, arbūzu, jūrų gėrybėmis. Andalūzai nesupranta, kodėl pajūrio restoranuose ši sriuba turistams siūloma skiesta ledo gabaliukais. Tačiau gaspačo tuo ir unikali, kad kiekvienas regionas turi savo gaminimo versiją, o kiekvienas restoranas – savo unikalų receptą. Vis dėlto užsispyręs andalūzas nepraleis progos pasakyti, kad geriausia gaspačo, kokį jis tik yra valgęs, be abejonės buvo pagaminta jo mamos virtuvėje.
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt.
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.