Ispaniškos šaltsriubės. Gaspačo

Gaspačo sriuba (isp. gazpacho) sulaukė daugiau ovacijų nei bet kuris kitas ispanų patiekalas, ir ne be priežasties. Tai ne tik šalta sriuba; tai gardus šaukštas vasaros ir istorijos. Nors šiai sriubai išsilaikyti populiariausių sąraše nėra lengva, nes ji turi bent penkias ne mažiau garsias pusseseres (ajoblanco, salmorejo, porra), tik gaspačo vis dar laikoma ispaniškų sriubų ambasadore pasaulyje. 

Gaspačo sriuba | ©laimafoto

Gaspačo sriuba | Andalūzija. Virgen Extra

Nuo vargšų maisto iki aristokratijos stalo

Vieni mano, kad gaspačo – romėnų receptas, kurio pagrindas pasenusi duona, česnakai, alyvuogių aliejus ir druska. Kiti teigia, kad jo šaknys glūdi Al-Andalus regione, kur maurai sukūrė paprastą, sotų patiekalą iš baltos duonos, aliejaus ir pagardino jį apelsinų sultimis. Bet kuriuo atveju, gaspačo gimė kaip varguolių maistas. Valstiečiai, dirbantys laukuose, greitai jį pamėgo dėl lengvumo ir sotumo, ypač vasaros karščių metu.

XVI amžiuje iš Amerikos atkeliavę pomidorai ir paprikos šią blyškią baltą sriubą nudažė raudonai. Susigundę spalva, Andalūzijos didikai ir aristokratai atrado šio patiekalo žavesį. Taip kaimo patiekalas triumfavo ant aukštesnės klasės pietų stalo.

Klasikinis gaspačo receptas

Sriuba gaminama trinant česnakų skilteles, mirkytą pasenusią baltą duoną, alyvuogių aliejų ir druską mediniame dubenyje. Toliau į šį mišinį keliauja labai prinokę pomidorai, agurkai, svogūnai, paprikos ir vyno actas. Toks trynimo metodas kartais taikomas ir šiandien, kai norima sriubai suteikti ypatingai autentišką senobinį skonį, o tuo pačiu, išvengti sriubos paviršiuje susidarančių putų. Bet didžioji dalis Andalūzijos šeimininkių dabar sriubą trina elektriniais trintuvais.

Sutrintas gaspačo supilamas į neglazūruotą molinį indą ir dedamas į šaldytuvą, kad susistovėtų. O  kai atvėsta, į jį įpilama šiek tiek vandens.

Gaspačo sriubos ingredientai | Andalūzija. Virgen Extra

Gaspačo sriubos ingredientai | Andalūzija. Virgen Extra

Modernus gaspačo

Esu mačiusi gaspačo su avokadais, braškėmis, arbūzu, jūrų gėrybėmis. Andalūzai nesupranta, kodėl pajūrio restoranuose ši sriuba turistams siūloma skiesta ledo gabaliukais. Tačiau gaspačo tuo ir unikalus, kad kiekvienas regionas turi savo gaminimo versiją, o kiekvienas restoranas – savo unikalų receptą. Vis dėlto užsispyręs andalūzas nepraleis progos pasakyti, kad geriausias gaspačo, kokį jis tik yra valgęs, be abejonės buvo pagamintas jo mamos virtuvėje.

 

Gastro maršrutai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą:  andaluzija@virgenextra.lt.

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.


 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Einame valgyti tapų

Next
Next

Kasdienės mojetės duok mums...