Kiaulės dienoraštis
„Aš kiaulė, Ibérico kiaulė. Išbridusi iš ąžuolynų pavėsio ir pievų žalumos“- norėtųsi sueiliuoti visą juodosios ibérico kiaulės istoriją, bet tam reikėtų pasitelkti rimtesnių poetų pagalbą. Kodėl tiek emocijų ir poezijos? Gal todėl, kad iki šiol neteko matyti laimingesnių kiaulių. Sako, kad jos ne tik anatomiškai artimos žmogui, bet ir moka išreikšti savo emocijas. Na ir kas, kad žvaliai po ganyklą bėgiojančių „juodškių“ likimas iš anksto nulemtas. Jos vis tiek atrodo labiau patenkintos gyvenimu, nei fermų nelaisvėje žviegiančios giminaitės.
Iberico kiaulės | ©Andalūzija. Virgen Extra
Ibérico kiaules atpažinsite pagal jų spalvą. Tamsiai pilkos spalvos jų ne tik oda – juodos ir jų kanopos. Todėl bėgiojančią ibérico atpažinsite lauke, o kabantį jos kumpį - parduotuvės vitrinoje. Ne tik spalva, bet gyvenimo būdas daro šios veislės kiaules išskirtinėmis. Ir tuoj sužinosite kodėl.
Pirmiausia todėl, kad tikrosios ibérico yra „mėlynojo“ kraujo, jos veislės grynumas yra kruopščiai saugojamas. Kiekviena Ponia ir Ponas Ibérico turi tiksliai surašytus savo kilmės dokumentus, todėl jokia atsitiktinė kraujomaiša su prastesnės veislės atstovu yra negalima.
Ibérico kiaulių nėštumo periodas trunka tris mėnesius, tris savaites ir tris dienas. Gimę paršiukai sveria apie 1 kilogramą, o vadą paprastai sudaro 8 jaunikliai. Pirmasis paršelių augimo periodas trunka apie 60 dienų, kurių metu jie minta motinos kiaulės pienu. Šie paršeliai vadinami „lechones“ – pieniniai ir gyvena kartu su motinomis atvirame lauke pastatytose pavėsinėse.
Antrame etape paršeliai yra nujunkomi ir išmokomi ėsti miltus, dribsnius ir net riešutus. Šioje fazėje paršeliai gyvena kartu su bendraamžiais ir užauga iki 30 kg.
Trečias etapas prasideda maždaug 7 gyvenimo mėnesį ir trunka ilgiausiai. Šiuo metu jau gerokai ūgtelėjusios kaulės maitinamos ganyklos žole, kviečiais, miežiais, avižomis ir sojų pupelėmis. Tuomet jos gyvena dideliuose aptvaruose, kad įprastų laisvai judėti ir pasirinkti trūkstamo maisto pačios.
Ketvirtas ir svarbiausias etapas prasideda tada, kai kiaulės užauga iki 100 kg. ir būna pasirengusios paskutiniam – montanera periodui, kai bus išleidžiamos ganytis į ganyklas savarankiškai. Grynakraujės Ibérico kiaulės iki išleidimo į montanera paprastai auga 17 – 18 mėnesių, tuo tarpu mišrūnės subręsta greičiau – pasiekia reikiamą svorį ir gali būti perkeliamos būdamos vos 10 mėnesių amžiaus.
Montanera etapas yra pats svarbiausias – kiaulė išleidžiama į atvirą ganyklą, kurioje pati turi susirasti sau maisto, o normalios mitybos palaikymui per dieną tenka suėsti 4 kg žolės ir 8 kg gilių, kurių tikrai netrūksta sočiais žiemos mėnesiais. Ieškodama maisto kiaulė per diena nueina 10 – 12 kilometrų, todėl reikalaujama, kad vienai kiaulei tektų ne mažiau 1 ha ganyklos! Besimaitindama augalais ir gilėmis kiaulė per dieną priauga apie kilogramą svorio, taigi ne veltui juokaujama, kad šiuo periodu jos yra išlepusios hedonistės, nerūpestingai besimėgaujančios geru oru, puikiu maistu ir bendraamžių kompanija.
Gyvenimo malonumai baigiasi žiemos pabaigoje, kai kiaulės užauga iki idealaus 175 kg svorio. O tada prasideda kita istorija.
Iberico kumpis | ©Andalūzija. Virgen Extra
Kiaulės gyvenimo istorija kruopščiai fiksuojama sistemoje, kurioje surašoma informacija - gimimo data, vados dydis, veislės grynumas, motinos duomenys, montanera ir skerdimo data.
Taigi – nuo momento kai lechón žvygteli pirmą kartą iki tada, kai paskutinį kartą žvygteli jau suaugusi kiaulė, praeina beveik 22 mėnesiai tikrai puikaus, nors ir kiauliško gyvenimo.
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.