Ispaniškos šaltsriubės. Salmorejo

Į Kordobos senąjį žydų kvartalą veda viena ypatinga gatvelė, turinti ne tik pavadinimą – Salmorejo skersgatvis, bet ir visą receptą ant sienos. Šis skersgatvis – tai tikrų tikriausias kordobiečių pareiškimas: “Salmorejo gimė šiame mieste. Ši sriuba yra mūsų, ir tik mūsų, pasididžiavimas!”

Salmorejo sriuba Kordoboje | Andalūzija. Virgen Extra

Salmorejo sriuba Kordoboje Andalūzija. Virgen Extra

Tuo tarpu lietuviškų šaltibarščių gimimo vieta kol kas nėra žinoma. Bet, jei pastaruosius metus Lietuvą ištikusi Šaltibarščių karštligė nesiliaus, tik laiko klausimas, kada ir kur sulauksime atsirandant Šaltibarkščių skvero ar pasažo. Na pavyzdžiui Palangoje.

Vasaros atgaiva lėkštėje

Salmorejo istorija neatsiejama nuo jos sriubų - pusseserių - gaspačio, porra ir ajoblanco. Visos jos gimė kaip kuklus valstiečių patiekalas - tyrė iš vakarykštės  duonos, alyvuogių aliejaus ir česnako.

Tikroji salmorejo žvaigždės valanda prasidėjo, kai XVI am. gastronomijoje išpopuliarėjo pomidoras. Šviežių, prinokusių pomidorų saldumas ir rūgštumas suteikė balkšvai tyrei ryškiai raudoną spalvą ir unikalų skonį, o alyvuogių aliejus – aksominį tirštumą.

Šiandien Kordobos gyventojai taip didžiuojasi savo sriuba, kad yra įkūrę Salmorejo cordobés gastronominę broliją, kurios tikslas – saugoti tradicijas ir užtikrinti, kad salmorejo receptas liktų nepakitęs ir išsaugotų savo identitetą per amžius. Amen.

Salmorejo prieš Porra Antequerana

Andalūzija turi daug panašių tirštų šaltų sriubų su savo kilmės teritorija. Kordobos provincijose salmorejo laikoma tik šios teritorijos sriuba. Ji gaminama iš pomidorų, duonos, alyvuogių aliejaus, česnako ir acto. Kordobos gyventojai griežtai teigia, kad bet koks papildomas ingredientas – tai jau nebe tikrasis salmorejo.

Porra sriubos trynimo varžybos Anteqeura mieste | Andalūzija. Virgen Extra

Porra sriubos trynimo varžybos Anteqeura mieste Andalūzija. Virgen Extra

Tuo tarpu, netoliese esančio Antequeros miesto gyventojai didžiuojasi savo Porra Antequerana. Ši sriuba turi tokį pat pagrindą, tačiau gaminama dar tirštesnė ir į jos sudėtį, be pagrindinių ingredientų, dedama paprikos. Dėl to ši sriuba įgauna gaivesnio skonio niuansus. Nors abi sriubos turi beveik identišką istoriją ir gamybos technologiją, kiekvienas miestas atkakliai gina savo sriubos receptą. Išbandykite abi sriubas drąsiai, garantuoju, vienos nuo kitos net nepavyks atskirti.

Tobuli deriniai sriuboje

Salmorejo yra sotesnė ir kaloringesnė už gaspačo, todėl dažnai valgoma kaip pagrindinis patiekalas. Tiršta ir šalta ji yra puikus pasirinkimas norint atgauti jėgas karštą vasaros dieną.

Tradiciniai salmorejo priedai – kietai virtas smulkintas kiaušinis ir jamón serrano – vytintas ispaniškas kumpis. Tai idealus šaltos, kreminės sriubos ir sūrių, traškių priedų kontrastas. Salmorejo taip pat gali būti patiekiama su tunu, smulkintais svogūnais, pipirais. Šiuolaikinės versijos kartais gardinamos su krevetėmis, keptomis daržovėmis, o kumpis pakeičiamas net avinžirniais.

Salmorejo tapatybė tokia svarbi kordobiečiams, kad ji gali būti puikus pavyzdys, jog kai kurie patiekalai yra daugiau nei maistas. Tai pasididžiavimas, tradicija ir gyva istorija, kuri žiūri į jus tiesiog iš lėkštės.

Skanaus!

 

Gastronominės kelionės Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Tunas raudonasis. Valgyti žalią.

Next
Next

Kiaulės dienoraštis