Ispaniškos šaltsriubės: Gaspačo
Gaspačo sriuba (isp. gazpacho) sukėlė daugiau ovacijų nei bet kuris kitas ispanų patiekalas, ir ne be priežasties. Tai ne tik šaltas maistas; tai – vasaros ir ilgaamžės istorijos gurkšnis. Ir nors ši sriuba turi bent penkias ne mažiau garsias pusseseres (pavyzdžiui, ajoblanco su migdolais ar tirštąją salmorejo), tik gaspačo sriuba tapo ispaniškos virtuvės pasaulio ambasadore.
Gaspačo sriuba | Andalūzija. Virgen Extra
Nuo vargšų maisto iki aristokratijos stalo
Vieni mano, kad gaspačo – romėnų receptas, kurį sudarė pasenusi duona, česnakai, alyvuogių aliejus ir druska. Kiti teigia, kad jo šaknys glūdi Al-Andalus regione, kur maurai sukūrė paprastą, tačiau sotų patiekalą iš baltos duonos, aliejaus ir pagardinto apelsinais. Bet kuriuo atveju, gaspačo gimė kaip varguolių maistas. Valstiečiai, dirbantys laukuose, greitai jį įvertino dėl gaivos ir energijos, kurią jis suteikdavo per karščius.
Tikrasis pokytis atsitiko XVI amžiuje, kai iš Amerikos atkeliavo pomidorai ir paprikos. Šios naujos daržovės pavertė blyškią baltą sriubą ugnimi švytinčiu raudonu eliksyru. Sugundyti spalvos, Andalūzijos didikai ir aristokratai atrado šio patiekalo žavesį, ir tai, kas buvo kaimo atgaiva, tapo aukštesnės klasės vasaros delikatesu.
Klasikinis gaspačo receptas
Sriuba gaminama daužant česnakų skilteles, mirkytą pasenusią baltą duoną, alyvuogių aliejų ir druską. Toliau į šį mišinį keliauja labai prinokę pomidorai, agurkai, svogūnai, paprikos ir vyno actas. Toks daužymo metodas kartais taikomas ir šiandien, kai norima sriubai suteikti ypatingai autentišką senobinį skonį, o tuo pačiu, norint išvengti sriubos paviršiuje susidarančių putų.
Sutrintas gaspačas supilamas į neglazūruotą molinį indą ir dedamas į šaldytuvą, kad susistovėtų, o kai atvėsta, į jį įpilama šiek tiek vandens.
Gaspačo sriubos ingredientai | Andalūzija. Virgen Extra
Modernusis gaspačas
Esu mačiusi gaspačą su avokadais, braškėmis, arbūzu, jūrų gėrybėmis. Andalūzai nesupranta, kodėl pajūrio restoranuose ši sriuba turistams siūloma skiesta ledo gabaliukais. Tačiau Gaspačas tuo ir unikalus, kad kiekvienas regionas turi savo gaminimo versiją, o kiekvienas restoranas – savo unikalų receptą. Vis dėlto užsispyręs andalūzas nepraleis progos pasakyti, kad geriausias gaspačas, kokį jis tik yra valgęs, be abejonės buvo pagamintas jo mamos virtuvėje.
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt.
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.