Ispaniškos šaltsriubės. Apelsinsriubė
Šalta sriuba, pagaminta iš apelsinų? Kai pirmą kartą girdite apie Porra de Naranja, visai gali būti, kad suraukiate lūpas. Bet vos ją lyžtelėję nuo šaukšto... pasakotumėte kitą istoriją.
Charo Charmona, Arte de Cozina savininkė | Andalūzija. Virgen Extra
Šią sriubą gaminame kartu su Charo Charmona. Išskirtine virtuvės šefe, kurios restoranas Arte de Cozina Antequera mieste jau 28 metus atkuria ir puoselėja autentiškus regiono receptus. Pasak jos, Porra de Naranja nėra tiesiog sriuba – tai dialogas su istorija, prasidėjęs dar tada, kai Kolumbas nebuvo atradęs Amerikos.
Porros istorija: nuo blyškios iki oranžinės
Kad suprastumėte Porra de Naranja, pirmiausia reikia prisiminti jos garsiąją pusseserę – gaspačo. Kaip ir gaspačo, porra yra kilusi iš tyrės, kurią romėnai ir maurai gamino iš duonos, česnakų, druskos ir aliejaus. Tai buvo valstiečių maistas, skirtas suteikti energijos ir atgaivos karštyje. Laikui bėgant, ši tyrė tapo įvairių Ispanijos regioninių sriubų, tokių kaip salmorejo Kordoboje ar ajoblanco Malagoje, prosenolė.
Porra de Naranja (apelsinsriubė) | Andalūzija. Virgen Extra
Įdomu tai, kad skirtingai nei gaspačo, Porra de Naranja yra gimusi žiemą, kai Andalūzijoje sunoksta apelsinai. Sumaišius rūgščias, gaivias apelsinų sultis su tiršta, aksomine duonos ir aliejaus tyre, gimsta netikėtas skonis: tai ir rūgštu, ir gaivu, ir tiršta, ir šviežia vienu metu.
Porra de Naranja yra Charo virtuvės vizitinė kortelė – jos paskanauti atvyksta maisto kritikai iš New York Times, The Gurdian, El Pais, o taip pat ir smalsūs gastrokeliautojai iš viso pasaulio. Jei laikote save tokiu – šią vietą turite įtraukti į Andalūzijos maršrutą.
Genialus paprastumas
Ši sriuba – iššūkis lietuviškiems skonio receptoriams. Jūsų nosis tikisi kažko saldaus, tačiau paragavus pajusite gaivą ir rūgštumą. Būtent čia ir slypi sriubos žavesys.
Ingredientų nėra daug, bet labai svarbi jų kokybė,- gerai prinokę apelsinai, geriausias Virgen Extra alyvuogių aliejus ir balta duona, kurią Lietuvoje vadiname “duonos pyragu”. Prie viso to dar pridėkite saują migdolų be luobelės, šiek tiek česnako ir vynuogių acto.
Porra de Naranja (apelsinsriubė) | Andalūzija. Virgen Extra
Viską kantriai ir ilgai sutrynę iki vientisos masės plaktuvu leiskite per naktį nusistovėti šaldytuve. Rezultatas – oranžinės spalvos, klampi, tyrė, kurią norisi laižyti tiesiai nuo šaukšto.
Nors Porra de Naranja dažniausiai valgoma kaip sriuba, Charo siūlo ją naudoti ir kaip padažą ar pagardą pavyzdžiui, prie šaltos mėsos ar žuvies patiekalų.
Porra de Naranja ingredientai (apelsinsriubė) | Andalūzija. Virgen Extra
Kai porra paraudonavo
Įdomu tai, kad į Europą atvykus pomidorams, senasis receptas evoliucionavo. Porra de Naranja, susilaukė dar vienos pusseserės – pomidorinės salmorejo, kuri tapo daug populiaresnė nei pirmoji - apelsininė versija. Nors skonis kardinaliai pasikeitė, patiekalas išsaugojo savo esmę – tai tiršta, soti ir gaivi sriuba, kurios bazė - balta duona, alyvuogių aliejus, šlakelis acto ir česnakas.
Maisto kelionės Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt.
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.