Naminis maistas. Ispaniškas omletas (tortilla de patatas)
Ispanai jau kelis šimtmečius diskutuoja, ar jų nacionalinis patiekalas ispaniškas omletas (isp. tortilla de patatas) turi būti gaminamas su svogūnu, ar be jo. Susitarimas iki šiol nepasiektas. Šis paprastas bulvių, aliejaus, kiaušinių ir druskos patiekalas slepia dar vieną dilemą. Kaip jį kepti? Nedaug, kad liktų kreminė tekstūra, ar ilgiau, kad taptų kietas kaip plyta? Pagal tai, kaip iškeptą omletą mėgsti, gali net susilaukti pravardės - liquidista (skystavalgis) arba cuajadista (kietavalgis).
Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra
Populiariausias tarp populiariausių
Prieš Velykas ispanišką omletą su šefe, virtuvės meistre ir tinklaraštininke Ana Sevilla Arjona nutariame gaminti jos sodyboje. Ana tvirtina, kad omletas yra tikra Ispanijos gastronomijos žvaigždė. Jis mėgstamas visais metų laikais, bet kuriuo paros metu, patiekiamas šiltas ar atšalęs; valgomas šakute, įdėtas į sumuštinį arba pamautas gabalėliais ant medinių iešmelių. Šalyje internetinių apklausų metu, populiariausių nacionalinių patiekalų rinkimuose ispaniškas omletas gerokai lenkia paeliją ir gaspačo.
Nei vienas ispaniškas vakarėlis ar susibūrimas su šeima ir draugais neapsieina be tortilla de patatas.
Ana tikina, jei pakviesta į svečius, kartu su vyno buteliu, kitąkart atsinešiu savo virtuvėje keptą ispanišką omletą, susilauksiu daug pagyrimų ir ovacijų. Pasirodo, Ispanijoje kasmet organizuojamas nacionalinis ispaniškų omletų čempionatas, kurio metu renkami geriausi omleto kepėjai šalyje. Tad yra kur tobulėti!
Ispaniško omleto kilmė
Nors dėl ispaniško omleto kilmės vietos iki šiol ginčijimąsi, šiuo metu Villanueva de la Serena miestas Ekstremadūros regione laikomas ispaniško omleto lopšiu. Šiame mieste organizuojamos kasmetinės omletų mugės, kurių metu gaminamos ir ragaujamos įvairiausios šio patiekalo versijos.
Ir tikrai, neprisimenu nei vieno baro ar restorano, kurio meniu nebūtų ispaniško omleto. Barselonoje jau pusšimtį metų veikia ispaniškų omletų užkandinė, siūlanti paragauti net 50 skirtingų rūšių: gamintų su baklažanais, artišokais, paprika, alyvuogėmis, pomidorais, sūriu, triumais, pupelėmis, kumpiu, grybais, kraujinėmis dešromis, vištiena, skrebučiais, špinatais, žolelėmis, tunu, menke. O kur dar desertiniai omletai: su razinomis, migdolais, apelsinais, obuoliais, marmeladu ir vyšniomis.
Tai, kad ispaniškas omletas susideda iš vos trijų ingredientų, jo nedaro paprastu.
Internete galima rasti dūsavimų, kad šalies prekybos centruose parduodamas ispaniškas omletas labai blogas, o kartais baruose patiekiamas – labai senas. Čia jį veltui bandoma paslėpti po majonezo, pomidorų ar bešamelio padažu.
Apie kiaušinyje iškeptą šaldytuvo daržovių sąvartyną ir pavadintą tortilla paisana ispanai pasakys tik: Šiurpu! Bet paliekame su Ana visus ginčus interneto komentatoriams, ir imamės gaminti tikrą ispanišką omletą, tokį kokį labiausiai mėgsta jos namiškiai - vidutiniškai keptą ir su svogūnu.
Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra
Bulvės, aliejus ir kantrybė
Ispaniško omleto receptas remiasi vos trimis pagrindiniais ingredientais: kokybiškais kiaušiniais, bulvėmis ir kokybišku Virgen Extra alyvuogių aliejumi. Jį galima paskaninti svogūnais ar česnakais.
Bulvės pjaustomos, dedamos į keptuvę ir lėtai kepamos alyvuogių aliejuje tol, kol visiškai suminkštėja. Vėliau jos sumaišomos su plaktais kiaušiniais. Ši masė trumpam supilama į keptuvę ir kepama, kol stingsta. Ir galiausiai atliekamas svarbiausias veiksmas – omletas apverčiamas, kad iš abiejų pusių įgautų gražią, apvalią formą.
Apvertimo momentas yra bene labiausiai bauginantis - keptuvės diametro omletas, kurio dalis masės dar ir kreminė, gali labai greitai perlūžti pusiau ar subyrėti. Tad čia pasireiškia tikrasis kepėjo meistriškumas.
Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra
Kaip valgomas?
Tortilla de Patatas beveik niekada nėra patiekiamas karštas tiesiai nuo viryklės (nebent gal tik namuose). Kadangi patiekalas paruošiamas iš anksto, jis dar ir praktiškas - baruose patiekiamas kaip tapa. Taip pat gali būti valgomas kaip Bocadillo de Tortilla (lt. omleto sumuštinis),- įspraustas tarp dviejų duonos riekių. Tai patogus, sotus ir universalus valgis ispanų pietų dėžutėje, piknike, ilgose kelionėse ar žygiuose.
Pabandykite ir jūs, skanaus!
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt.
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.