Gaminame su Ana: ispaniškas omletas (tortilla de patatas)

Ispanai jau kelis šimtmečius diskutuoja, ar jų nacionalinis patiekalas ispaniškas omletas (isp. tortilla de patatas) turi būti gaminamas su svogūnu, ar be jo. Susitarimas iki šiol nepasiektas. Šis paprastas bulvių, aliejaus, kiaušinių ir druskos patiekalas slepia dar vieną dilemą. Kaip jį kepti? Nedaug, kad liktų kreminė tekstūra, ar ilgiau, kad taptų kietas kaip plyta? Pagal tai, kaip iškeptą omletą mėgsti, gali net susilaukti pravardės - liquidista (skystavalgis) arba cuajadista (kietavalgis).

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas)

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | ©laimafoto

Populiariausias tarp populiariausių

Prieš Velykas ispanišką omletą su Ana nutariame gaminti jos sodyboje. Ana tvirtina, kad omletas yra tikra Ispanijos gastronomijos žvaigždė. Jis valgomas visais metų laikais, bet kuriuo paros metu, patiekiamas šiltas ir atšalęs; valgomas šakute, įdėtas į sumuštinį arba pamautas gabalėliais ant medinių iešmelių. Šalyje rengiamų internetinių apklausų metu, kuriose renkamas populiariausias nacionalinis patiekalas, ispaniškas omletas gerokai lenkia paeliją ir gazpačo.

Nei vienas vakarėlis ar susibūrimas su šeima ir draugais neapsieina be šio patiekalo.

Ana tvirtina, jei pakviesta į svečius, kartu su vyno buteliu, kitąkart atsinešiu savo virtuvėje keptą ispanišką omletą, susilauksiu daug pagyrimų ir ovacijų. Pasirodo, Ispanijoje kasmet organizuojamas nacionalinis ispaniškų omletų čempionatas, kurio metu renkami geriausi omleto kepėjai šalyje. Tad yra kur tobulėti!

Ispaniško omleto kilmė

Nors dėl ispaniško omleto kilmės vietos iki šiol ginčijimąsi, šiuo metu Villanueva de la Serena miestas Ekstremadūros regione laikomas ispaniško omleto lopšiu. Šiame mieste organizuojamos kasmetinės omletų mugės, kurių metu gaminamos ir ragaujamos įvairiausios šio patiekalo versijos.

Ir tikrai, neprisimenu nei vieno baro ar restorano, kurio meniu apsieitų be ispaniško omleto. Barselonoje jau pusšimtį metų veikia ispaniškų omletų užkandinė, siūlanti paragauti net 50 skirtingų jų rūšių: gamintų su baklažanais, artišokais, paprika, alyvuogėmis, pomidorais, sūriu, triumais, pupelėmis, kumpiu, grybais, kraujinėmis dešromis, vištiena, skrebučiais, špinatais, žolelėmis, tunu, menke. O kur dar desertiniai omletai: su razinomis, migdolais, apelsinais, obuoliais, marmeladu ir vyšniomis.

Tai, kad ispaniškas omletas susideda iš vos trijų ingredientų, jo nedaro paprastu.

Internete baisimasi, kaip šalies prekybos centruose parduodamas ispaniškas omletas gali būti toks blogas. Arba baruose patiekiamas – toks senas, kad bandoma jį „pridengti“ majonezu, pomidorų ar bešamelio padažu. O kur dar kiaušinyje iškeptas visas šaldytuvo daržovių sąvartynas ir pavadintas tortilla paisana! Šiurpu! Bet paliekame su Ana visus ginčus interneto komentatoriams, ir imamės gaminti tikrą ispanišką omletą, tokį kokį labiausiai mėgsta jos namuose - vidutiniškai kepta ir su svogūnu.


Ispaniškas omletas (tortilla de patatas). Receptas

👤Porcijos: 6 vnt. 🕓Pagaminimo laikas: iki 1 val.


Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | ©laimafoto

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | ©laimafoto


laimafoto_040.JPG

INGREDIENTAI

8 kiaušiniai

3 didelės bulvės (apie 700 g.)

1 svogūnas

3 česnako skiltelės

Virgen Extra alyvuogių aliejus (Rekomenduojame Hojiblanca iš mūsų parduotuvės)

Druska


laimafoto_042.JPG

GAMINIMO EIGA

Nuskutame bulves ir supjaustome jas nedideliais gabaliukais. Nulupame ir supjaustome svogūną.

Įkaitiname keptuvę ir į ją gausiai pripilame Virgen Extra alyvuogių aliejaus, įkaitiname.

Sudedame supjaustytas bulves ir svogūną, kepame ant lėtos ugnies. Kas penkias minutes ugnį šiek tiek padidiname ir bulves pamaišome. Kepame tol, kol bulvės ima įgauti auksinę spalvą.

Įpjaustome česnako skilteles ir kepame toliau.

Paragaujame, ar bulvės iškepusios, ištraukiame jas iš aliejaus, nusausiname ir padruskiname.

Kiaušinius sukulame ant bulvių ir sumaišome. Kiaušiniai turi apsemti bulves, bet bulvės neturi plaukti. Leidžiama pastovėti 3 minutes.

Įkaitiname keptuvę, sutepame ją Virgen Extra alyvuogių aliejumi ir supilame masę.

Kepame omletą ant vidutinės ugnies, kol jis pradeda stingti. Vis kilstelime keptuvėje pažiūrėti, ar omleto apatinė dalis įgauna geltoną spalvą. Tuomet naudodamos lėkštę, omletą apverčiame kita puse. Kepame toliau. Antrai pusei apkepus, paskutinį kartą omletą apverčiame ir pakepame kelias minutes.

Omletą patiekiame į stalą kaip užkandį. Valgome šaltą, be jokių pagardų.


laimafoto_004.JPG

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Ana rekomenduoja maždaug 3 didelėms bulvėms naudoti 8 kiaušinius. Mėgstantiems tikslumą - proporcijos maždaug tokios: 1 kiaušinis ir 100 g. neskustų bulvių.

Kuo bulvės baltesnės, tuo geriau: tinka Kennebec, Monalisa rūšys.

Mes svogūną kepėme kartu su bulvėmis, bet galima jį pakepti ir atskirai. Arba, galima patiekalą ruošti iš vis be jo.

Kiaušinius galima suplakti atskirai, vėliau juos užpilti ant bulvių. Tik plakti reikia trumpai, kad masė neprarastų tąsumo ir nesuputotų.

Aliejus? Aišku kad alyvuogių! Kviečiame jo įsigyti mūsų parduotuvėje čia>>.

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Naudingas riebalas. Ar taip būna?

Next
Next

Velykinis žagarėlis pestiño