Naminis maistas. Ispaniškas omletas (tortilla de patatas)

Ispanai jau kelis šimtmečius diskutuoja, ar jų nacionalinis patiekalas ispaniškas omletas (isp. tortilla de patatas) turi būti gaminamas su svogūnu, ar be jo. Susitarimas iki šiol nepasiektas. Šis paprastas bulvių, aliejaus, kiaušinių ir druskos patiekalas slepia dar vieną dilemą. Kaip jį kepti? Nedaug, kad liktų kreminė tekstūra, ar ilgiau, kad taptų kietas kaip plyta? Pagal tai, kaip iškeptą omletą mėgsti, gali net susilaukti pravardės - liquidista (skystavalgis) arba cuajadista (kietavalgis).

Ispaniškas omletas receptas | Andalūzija. Virgen Extra

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra

Populiariausias tarp populiariausių

Prieš Velykas ispanišką omletą su Ana nutariame gaminti jos sodyboje. Ana tvirtina, kad omletas yra tikra Ispanijos gastronomijos žvaigždė. Jis valgomas visais metų laikais, bet kuriuo paros metu, patiekiamas šiltas ir atšalęs; valgomas šakute, įdėtas į sumuštinį arba pamautas gabalėliais ant medinių iešmelių. Šalyje rengiamų internetinių apklausų metu, kuriose renkamas populiariausias nacionalinis patiekalas, ispaniškas omletas gerokai lenkia paeliją ir gazpačo.

Nei vienas vakarėlis ar susibūrimas su šeima ir draugais neapsieina be šio patiekalo.

Ana tvirtina, jei pakviesta į svečius, kartu su vyno buteliu, kitąkart atsinešiu savo virtuvėje keptą ispanišką omletą, susilauksiu daug pagyrimų ir ovacijų. Pasirodo, Ispanijoje kasmet organizuojamas nacionalinis ispaniškų omletų čempionatas, kurio metu renkami geriausi omleto kepėjai šalyje. Tad yra kur tobulėti!

Ispaniško omleto kilmė

Nors dėl ispaniško omleto kilmės vietos iki šiol ginčijimąsi, šiuo metu Villanueva de la Serena miestas Ekstremadūros regione laikomas ispaniško omleto lopšiu. Šiame mieste organizuojamos kasmetinės omletų mugės, kurių metu gaminamos ir ragaujamos įvairiausios šio patiekalo versijos.

Ir tikrai, neprisimenu nei vieno baro ar restorano, kurio meniu apsieitų be ispaniško omleto. Barselonoje jau pusšimtį metų veikia ispaniškų omletų užkandinė, siūlanti paragauti net 50 skirtingų jų rūšių: gamintų su baklažanais, artišokais, paprika, alyvuogėmis, pomidorais, sūriu, triumais, pupelėmis, kumpiu, grybais, kraujinėmis dešromis, vištiena, skrebučiais, špinatais, žolelėmis, tunu, menke. O kur dar desertiniai omletai: su razinomis, migdolais, apelsinais, obuoliais, marmeladu ir vyšniomis.

Tai, kad ispaniškas omletas susideda iš vos trijų ingredientų, jo nedaro paprastu.

Internete baisimasi, kaip šalies prekybos centruose parduodamas ispaniškas omletas gali būti toks blogas. Arba baruose patiekiamas – toks senas, kad bandoma jį „pridengti“ majonezu, pomidorų ar bešamelio padažu.

O kur dar kiaušinyje iškeptas visas šaldytuvo daržovių sąvartynas ir pavadintas tortilla paisana! Šiurpu! Bet paliekame su Ana visus ginčus interneto komentatoriams, ir imamės gaminti tikrą ispanišką omletą, tokį kokį labiausiai mėgsta jos namuose - vidutiniškai kepta ir su svogūnu.

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra

Bulvės, aliejus ir kantrybė

Ispaniško omleto receptas remiasi vos trimis pagrindiniais ingredientais: kokybiškais kiaušiniais, bulvėmis ir kokybišku Virgen Extra alyvuogių aliejumi. Jį galima paskaninti svogūnais ar česnakais.

Bulvės pjaustomos, dedamos į keptuvę ir lėtai kepamos alyvuogių aliejuje tol, kol visiškai suminkštėja. Vėliau jos sumaišomos su plaktais kiaušiniais. Ši masė trumpam supilama į keptuvę ir kepama, kol stingsta, o galiausiai atliekamas svarbiausias veiksmas – omletas apverčiamas, kad iš abiejų pusių įgautų gražią, apvalią formą.

Apvertimo momentas yra bene labiausiai bauginantis - keptuvės diametro omletas, kurio dalis masės dar yra kreminė, gali subyrėti, tad čia pasireiškia tikrasis kepėjo meistriškumas.

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | Andalūzija. Virgen Extra

Kaip valgomas?

Tortilla de Patatas beveik niekada nėra patiekiamas karštas tiesiai nuo viryklės (išskyrus gal tik namuose). Kadangi patiekalas paruošiamas iš anksto, jis labai populiarus baruose kaip tapa. Taip pat gali būti valgomas kaip Bocadillo de Tortilla (lt. omleto sumuštinis),- įspraustas tarp dviejų duonos riekių. Tai patogus, sotus ir universalus valgis ispanų pietų dėžutėje, piknike, ilgose kelionėse ar žygiuose.


 

Gastronominiai turai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą:  andaluzija@virgenextra.lt.

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Kiaulės dienoraštis

Next
Next

Churros - ispaniškos konditerijos klasika