Artišokas iš dievų olimpo
Dzeusas lankėsi Kynaros saloje, kai paplūdimyje sutiko gražuolę Cynarą. Ją beprotiškai įsimylėjo, pasiėmė su savimi į Olimpą, kur padarė ją deive. Tačiau Cynara greitai pavargo nuo dieviškojo rojaus ir panoro grįžti namo. Dzeusas įniršo ir pavertė jos visą kūną kietais žaliais lapais, paslėpusiais jos švelnią jautrią širdį. Dzeusas Cynara pavertė artišoku.
Artišokai | Andalūzija. Virgen Extra
Artišoko isorija
Egipto piramidžių graviūrose galima rasti pirmąsias nuorodas į šį augalą. Graikai artišoką naudojo kaip vaistą bei meilės eliksyrą. Nors Ispanijoje jis buvo žinomas jau romėnų laikais, būtent arabai pradėjo jį auginti ir gaminti. Artišoko pavadinimas taip pat kildinamas iš arabų kalbos - žodžio al'qarshuf (mažasis erškėtis). Viduramžiais kaip afrodiziaką artišoką buvo draudžiama valgyti jaunoms moterims. Prancūzijos Karalienė Catherine de' Medici dievino jų skonį ir ėmė ruošti jį visokiausiais būdais.
Įdomu, kaip šiurkščios ir sausos išvaizdos dygliuota daržovė per šimtmečius tapo išskirtiniu ir rafinuotu delikatesu.
Van der Hamen „Natiurmorte su artišokais, vyšniomis ir vaza“, 1627 m. iš Prado muziejaus kolekcijos. Iliustracija: Museo Nacional del Prado
Artišoko augalas
Artišokas yra dvimetis augalas, galintis užaugti iki 2 metrų. Andalūzijoje artišokų plantacijos sodinamos rugpjūčio pabaigoje, derliaus nuimamas priklausomai nuo vietovės lapkričio - balandžio mėnesiais. Derliaus sezono metu vienas augalas užaugina nuo 10 iki 20 artišoko vaisių, sveriančių maždaug 200-300 g.
Artišoko vaisius yra žiedpumpuris, kuris nepasiekia savo žydėjimo, nes iškeliauja į puodą. Valgomoji vaisiaus dalis – šerdis yra labai maža. Visiems, kam teko ruošti artišokus namuose, kyla graužatis – iš tokio didelio ir brangaus gumbo tiek mažai valgomos dalies. Nes norint paruošti sultingus, minkštus ir sukramtomus artišokus reikia be gailesčio išlukštenti iš dygliuotos išorės iki baltos švelnios, riešutų poskonį turinčios šerdies.
Artišokai daržovių parduotuvėje | Andalūzija. Virgen Extra
Ir sveika ir skanu
Ispanijos Mitybos federacija teigia, kad 100 grame artišokų yra tik 44 kilokalorijos, 88% pumpuro dalį sudaro vanduo. Likę 12 % - angliavandeniai, turintys inulino, skaidulų, baltymų, vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalis, fosforas, natris ir kalcis.
Dėl didelio skaidulų ir vandens kiekio artišokas skatina sotumo jausmą ir sumažinti kalorijų suvartojimą. Jame esantys diuretikas padeda pašalinti skysčius. Galiausiai jis palengvina toksinų šalinimą ir subalansuoja virškinimo sistemą. Tad dėl visų šių puikių savybių artišokas įtraukiamas į sveikos mitybos ir dietų programas.
Kaip ruošiamas artišokas
Andalūzija tikriausia buvo pirmoji vieta Iberijos pusiasalyje, kur pradėti auginti artišokai.
Artišoko šerdys Andalūzijoje arba troškinamos su vynais ir paskaninamos serano kumpiu (Jamón Serrano), arba kepamos / grilinamos ant grotelių su trupučiu su Virgen Extra alyvuogių aliejaus, kad pabrėžtų jų karamelizuotą saldumą ir dūminį aromatą.
Artišokai | Andalūzija. Virgen Extra
Regiono receptų knygose sutinkami labai įvairūs artišokų pagardai. Jie čia gardinami su plaktais kiaušinių tryniais, garstyčių arba apelsinų padažu, su saldžiuoju Montilla-Moriles kilmės vynu. Taip pat su laukiniais šparagais, bešamelio padažu.
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.