Artišokas iš dievų olimpo

Dzeusas lankėsi Kynaros saloje, kai paplūdimyje sutiko gražuolę Cynarą. Ją beprotiškai įsimylėjo, pasiėmė su savimi į Olimpą, kur padarė ją deive. Tačiau Cynara greitai pavargo nuo dieviškojo rojaus ir panoro grįžti namo. Dzeusas įniršo ir pavertė jos visą kūną kietais žaliais lapais, paslėpusiais jos švelnią jautrią širdį. Dzeusas Cynara pavertė artišoku.

Artišokai  | ©laimafoto

Egipto piramidžių graviūrose galima rasti pirmąsias nuorodas į šį augalą. Graikai artišoką naudojo kaip vaistą bei meilės eliksyrą. Nors Ispanijoje jis buvo žinomas jau romėnų laikais, būtent arabai pradėjo jį auginti ir gaminti. Artišoko pavadinimas taip pat kildinamas iš arabų kalbos - žodžio al'qarshuf (mažasis erškėtis). Viduramžiais kaip afrodiziaką artišoką buvo draudžiama valgyti jaunoms moterims. Prancūzijos Karalienė Catherine de' Medici dievino jų skonį ir ėmė ruošti jį visokiausiais būdais.

Įdomu, kaip šiurkščios ir sausos išvaizdos dygliuota daržovė per šimtmečius tapo išskirtiniu ir rafinuotu delikatesu.

Artišokai Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Van der Hamen „Natiurmorte su artišokais, vyšniomis ir vaza“, 1627 m. iš Prado muziejaus kolekcijos. Iliustracija: Museo Nacional del Prado

Artišokas yra dvimetis augalas, galintis siekti iki 2 metrų aukštį. Andalūzijoje artišokų plantacijos sodinamos rugpjūčio pabaigoje, derliaus nuimamas priklausomai nuo vietovės lapkričio-balandžio mėnesiais.

Derliaus sezono metu augalas užaugina nuo 10 iki 20 artišokų, sveriančių maždaug 200-300 g.

Artišoko vaisius yra žiedpumpuris, kuris nepasiekia savo žydėjimo, nes... iškeliauja į puodą. Tačiau valgomoji vaisiaus dalis – šerdis yra labai maža. Visiems, kam teko ruošti artišokus namuose, kyla viena ir ta pati dilema – iš tokio didelio gumbo tiek mažai valgomos dalies!

Artišokai Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Artišokai daržovių parduotuvėje | ©laimafoto

Andalūzija tikriausia buvo pirmoji vieta Iberijos pusiasalyje, kur pradėti auginti artišokai.

Dėl šios priežasties regiono receptų knygose sutinkami labai įvairūs jo paruošimo būdai. Artišokai čia gaminami su plaktais kiaušinių tryniais, garstyčių arba apelsinų padažu, „Las montillanas“ būdu – su saldžiuoju Montilla-Moriles kilmės vynu. Taip pat su laukiniais šparagais, bešamelio padažu, na ir žinoma vytintu iberico kumpiu.

 O jei gaminsite artišokus Lietuvoje, su jais labai gerai dera andalūziškas Virgen Extra alyvuogių aliejus. Jo visada rasite mūsų parduotuvėje.

Ispanijos Mitybos federacija teigia, kad  100 gramų artišokų  yra tik  44 kilokalorijos , o  88% jo sudaro vanduo. Likę 12 % - angliavandeniai, išryškinantys inulino ir skaidulų, taip pat baltymų, vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalis, fosforas, natris ir kalcis, buvimą. Dėl didelio skaidulų ir vandens kiekio artišokas skatina sotumo jausmą ir sumažinti kalorijų suvartojimą. Jame esantys diuretikas padeda pašalinti skysčius, o tai  naudinga tiems, kurie kovoja su vandens susilaikymu.  Galiausiai jis palengvina toksinų šalinimą ir subalansuoja virškinimo sistemą. Tad dėl visų šių puikių savybių artišokas įtraukiamas į sveikos mitybos ir dietų programas. 

Artišokai Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Artišokai  | ©laimafoto

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Einam valgyti tapų

Next
Next

Mėsėdžiai renkasi Ardales