Kiauliški mitai ir faktai

Ibérico kumpis yra ypatingas ne vien todėl, kad brangus. Atvirai pasakius, jo kaina tikrai „įkandama“, nors pasitaiko ir labai brangių egzempliorių. Šį kartą - apie ibérico kumpį gaubiančius mitus ir truputį faktų.

Ispaniškas vytintas kumpis  | Andalūzija. Virgen Extra

Iberico kiaulė ir gilės 

Mėsos konservavimas vytinimo būdu buvo žinomas jau senovės Egipto laikais, taigi yra žinių, kad ibérico kumpis iš Andalūzijos buvo tiekiamas Romos laikų banketams. Baroko laikais brangiausios kiaulės dalys – kumpiai būdavo skiriami valdovams, o jų skonį apdainavo to laikotarpio menestreliai.

Kai kas galvoja, kad iberijos kiaulė nuo gimimo maitinama tik ąžuolo gilėmis, tačiau augančios kiaulės organizmo vystymuisi reikia įvairaus maisto, taigi gilėmis kiaulės maitinasi tik tada, kai jos pradeda kristi nuo ąžuolų – nuo lapkričio iki vasario mėnesio. O šiaip kiaulė maitinasi žole, lapais, šakelėmis, knisa šaknis. Šiuo periodu kiaulės svoris didėja įspūdingu greičiu.

Iberico kumpis | Andalūzija. Virgen Extra

Iberico kiaulė ir gilės | Andalūzija. Virgen Extra

Juoda kanopa

Norint gauti tikrą ibérico kumpį teks palaukti mažiausiai 48 mėnesių – kiaulė auginama 16 mėnesių, o kumpis brandinamas dar mažiausiai 32. Taigi visas procesas trunka net 4 metus.

Yra manančių, kad kumpį vainikuojanti juodos spalvos kanopa yra tikras kokybės ženklas, tačiau tai nėra tiesa – ne visos iberijos kiaulės turi juodas kanopas, be to, juodas turi ir kelios baltosios kiaulių veislės.

Iberico kumpio degustacija | Andalūzija. Virgen Extra

Iberico kumpio degustacija | Andalūzija. Virgen Extra

Dar vienas mitas, kad geriausias kumpis bus nuo tos kiaulės kojos, ant kurios ji įprastai... miega. Gal tai ir būtų tiesa, tačiau kiaulė, kaip ir žmogus miega ant skirtingų šonų, todėl abu kumpiai yra vienodos kokybės.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Apie 1000 metų!

Next
Next

Antonio Malaga Banderas