Einam valgyti tapų

Las Tapas Ispanijoje vadinamos mažos maisto porcijos, kurios užsakomos kaip aperityvas prie gėrimo taurės. Anksčiau (o kai kur net iki šiol) barmenai, norėdami sužadinti apetitą, klientus vaišindavo nemokamomis tapomis – mažyčiame indelyje patiektomis alyvuogėmis arba bulvėmis. Šiais laikais pati tapa yra centrinė žvaigždė, prie kurios derinamas gėrimas. Buvusi tiesiog mažu sumuštiniu su chorizo ar kraujine dešra, grybu, pipiru, ančiuviu, dabar tapa tapo neįtikėtinai rafinuota, o jų pasirinkimas šalyje labai įvairus. Tad nors jau esate valgę tapų Barselonoje, vargu ar tokias pat rasite Sevilijoje. ¿Nos vamos de tapas?

Tapų įvairovė Andalūzijoje  | ©laimafoto

Jei įsimylėję tapas imsite jų reikalauti visur – restorane, kavinėje, ledainėje, net lauko terasoje – jūsų nusivylimui, būsite palaikytas „guiri“ (nesusivokusiu turistu).

Tad tapų geriau prašykite baro viduje arba specializuotame „tapų bare“.

O prieš sėsdami baro lauko terasoje, būtinai pasiklauskite, ar padavėjas iki čia jums atneš tapas, ar teks valgyti ración (patiekalo porcija skirtą vienam žmogui).

Jei atradote ne turistinį, o labai vietinį barą, nereikalaukite jame tapų meniu, nes tokio čia nėra! Jis gali būti arba barmeno galvoje, arba užrašytas lentoje ant sienos. Nesuprantate kas ten užrašyta? Rizikuokite ir užsisakykite kiekvienos tapos po vieną. 

Tapas Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Tapų įvairovė Andalūzijoje  | ©laimafoto

Nėra kainų? Nestresuokite, viena tapa jums kainuos maždaug 2-3.5 Eur. Nusiteikite, kad porcija nebus didelė, bet jūs paragausite to, ko gyvenime niekad neišdrįstumėte užsisakyti.

Kai kuriuose tapa’s baruose galim užsisakyti arba tapas arba media ración. Pastarasis bus dvigubai dedesnė porcija ne tapa, bet mažesnė nei visas patiekalas. Tai iliustruoja šis meniu:

Tapas meniu Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Tapų meniu Sevilijoje  | ©laimafoto

Vienam žmogui vidutiniškai užtenka 5 tapų  kad pajustų sotį pietų ar vakarienės metu. Jei nenorite užsisėdėti viename bare, o paragauti kuo daugiau tapų skirtinguose vietose – šis barinėjimas vadinamas „ir a tapear“, o jei susipažinus su ispanais jie jums šuktels ¿Nos vamos de tapas (lt. einam valgyti tapų)? Su džiaugsmu jiems atsakykite ¡VAMOS (lt. einam!)!⠀

Tapų įvairovė:

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Kas nedirba – tas...

Next
Next

Artišokas iš dievų olimpo