La vendimia!

„La uva manda“(lt. čia valdo vynuogė) – atsakė Klara Verheij į užduotą klausimą, kada galėsime atvykti į jos vynuogyną pamatyti kaip renkamos vynuogės. Diena, kada vynuogė bus geriausia nėra pažymėta jokiame „Ūkininko kalendoriaus“ lapelyje ar surašyta „Vynuogių  žinyno“ lentelėje. Todėl laukiame. O Klara keliasi kiekviena rytą, kylą vynuogyno šlaitu, skina uogų saują ir grįžusi į nedidukę laboratoriją atlieka cukringumo tyrimus. „Pirmadienį, apie 9 valandą pradedame“ – gauname iš jos trumpą žinutę ir pradedame ruoštis į Axarquia.

La Vendimia, Bodega Bentomiz, Axarquia, Malagos provincija| ©laimafoto

Jei lietuviai bulvių kasimą rudenį taip ir vadina - bulviakasiu, tai ispanai, vynuogių derliaus nuėmimo darbus vadina kiek paslaptingiau ir net romantiškai - la vendimia. Tikriausiai kažkada matėte kino filme klasikinę la vendimia sceną – Jis tvirtomis rankomis iškelia ir suverčia pilną vynuogių pintinę į kubilą, kuriame ji, šokdama ir dainuodama kojomis traiško vynuoges, ir koketiškai jam šypsosi; o jis nervingai braukia prakaitą ir negali nuo jos atplėšti akių. Romantiška?

La vandimia yra vynuogės virsmo vynu pradžia ir taip vadinamas tik tas vynuogių derliaus skynimas iš kurio vėliau bus daromas vynas. Stalui ir razinoms vytinti skirtų vynuogių derliaus rinkimas nelaikomas kažkuo ypatingu, todėl ir vadinasi paprastai - la cosecha (lt.derlius).

Lėtai kylame kalnų serpantinu link Sayalonga gyvenvietės ir atrodo, kad tuoj atsiremsime į debesis - nuriedėję vos vienuolika kilometrų nuo Viduržemio jūros pakrantės, papuolėme į kuo tikriausius subtropikus. Stačių, beveik vertikalių kalvų šlaitus apraizgiusios vynuogynų terasos patvirtina, kad šiuose kraštuose viską valdo vynuogė – iš jos ne tik spaudžiamas vynas, bet ir vytinama razina.

Klara baigė antropologijos mokslus Utrechto Universitete, vėliau tris metus intensyviai mokėsi ispanų kalbos vertėjų kursuose. Todėl nenuostabu, kad atostogų planuose ėmė dominuoti Ispanijos kryptis. Su vyru kelis kartus atvykusi į Andalūziją ją įsimylėjo ir meilė baigėsi vedybomis - vienų atostogų metu, Sayalongo kalvų šlaituose pora nusipirko nedidelį vynuogyną su nameliu į kurį persikėlė gyventi 1995 metais.

Klara Verheij, Bodega Bentomiz | ©laimafoto

Norint užsiimti vyno gamyba antropologijos mokslų neužtenka, todėl vyndarystės meno ir mokslo teko mokytis ir iš savo pačios klaidų bei klausiantis vietos vyndarių pamokymų. Pirmuosius 1000 butelių saldaus moscatel vynuogių vyno Klara pagamino tik po aštuonerių metų. Šiandien Bodega Bentomiz per metus išpilsto 30 000 butelių įvairių rūšių vyno, kurį parduoda ne tik Ispanijoje, bet ir užsienio šalyse.

Pirmame bodegos (lt. vyno daryklos) aukšte yra vyno spaudykla, nerūdijančio plieno statinės vyno fermentacijai, šalia sumontuota išpilstymo linija ir keli laboratorijos prietaisai. Antrame aukšte - puikiai įrengta degustacijos salė ir modernus restoranas.

Vyno darykla organizuoja ekskursijas, restorane rengiamos vyno degustacijos ir gurmaniškos vakarienes. Atrodo, kad viskas čia puikiai sustyguota, suderinta ir eina „tarsi aliejumi patepta“. Klara neslepia, kad šis balansas labai trapus - dar viena krizė, pandemija ar vynuogynus užplūdę kenkėjai gali paversti niekais viso gyvenimo darbą.

Bodega Bentomiz priklausantis 2 ha vynuogynas yra 850 m aukštyje ir kyla nedidelėmis terasomis labai stačiu šlaitu į viršų, todėl vynuogės skinamos ir išgabenamos tik rankomis. Iš šiame vynuogyne surinktų vynuogių gaminamas ko gero geriausias daryklos vynas – nuo jo ir prasidėjo visas verslas.

Dviem vynuogių skynėjams padeda pati Klara su artimais bičiuliais, tačiau darbas vyksta labai lėtai – iki pietų pavyko nuskinti tik kelias dešimtis dėžių vynuogių.

Vynuogių kekės kelias dienas bus vytinamos saulėje, po to keliaus į spaudyklą, o maždaug dar po pusės metų saldus vynas bus supilstytas į butelius.

Šiam vynui suteikiama Malagos vyno kilmės vietos nuoroda, todėl jis gaminamas tradiciniu būdu, iš tradicinių vynuogių veislių.

Gamindama kitus vynus, Klara vynuoges atsiveža iš aplinkinių ūkių. Taip ji turi galimybę eksperimentuoti gaminama ne tik saldžius, tradicinius Malagos vynus, bet ir baltus, rožinius, raudonus ir net putojančius.

Bodega Bentomiz vynus vertina restoranai, kai kurie jų turi Michelin žvaigždes ir Repsol saules. Anot Klaros, jos vynai geriausiai atsiskleidžia tada, kai yra tinkamai suderinti su kartu patiekiamu maistu. Taigi jos vyrui Andre teko mokytis maisto gamybos paslapčių ir imtis virtuvės šefo darbo.

Kol ekskursijos vadovės Rosos istorijų apie vyną įdėmiai klausosi būrelis bodega aplankiusių merginų, Andre sukasi restorano virtuvėje - kaičia rabo de torro jaučio uodegų troškinį. Į didelį puodą deda uodegas ir viską užpila net 4 buteliais puikaus raudono vyno! Puodas paliekamas virti ant lėtos ugnies.

Panašu, kad lankytojų būrelis šiuo patiekalu mėgausis tik vakarienės metu. Ragaudami nuostabų rožinį šios bodega vyną stebime kaip vynuogių rinkėjai neskubėdami leidžiasi kalvos šlaitu, nešini dėžėmis vynuogių, virš slėnio ramiai kyburiuoja debesys, o pro juos tingiai išlenda vienas kitas saulės spindulėlis. Vynuogės niekur neskuba, todėl gyvenimas čia vyksta jų ritmu.

Šis straipsnis buvo spausdintas 15min.lt naujienų portale: “La vendimia: paslaptingas ir net romantiškas procesas Ispanijoje”>>

 

Norite pakeliauti po Andalūziją giliau, įdomiau, kitoniškiau?

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Dvarelis alyvmedžių sode

Next
Next

Vėduoklės kova dėl moters rankos