Gastronomija Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Romėnai pradėjo Andalūzijoje auginti kviečius ir vynmedžius. Arabai išmokė auginti sodus, įdiegė drėkinimą, tobulino alyvmedžių auginimą bei aliejaus gamybą. Pagrindiniai šio regiono patiekalai valgomi šaukštu, todėl mitybos tradicija vadinama „šaukšto“ virtuve. Atlantas ir Viduržemio jūra, kalnai, derlingos lygumos ir drėgni slėniai – visą tai rasite nukėlę garuojančio puodo dangtį.

Nelaikome savęs kulinarijos ekspertais ar maisto kritikais. Bendraujame su tais, kurie išmano vietos virtuvę ir pasakojame ką iš jų sužinojome.


Naujausios istorijos

Niekur neskubantis Montero
Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas

Niekur neskubantis Montero

Manantiems, kad ši istorija yra paslėpta alkoholio reklama, pateikiu citatą iš Montero romo daryklos oficialios prezentacijos: „Įmonė RON MONTERO S.L. buvo Europos regioninės plėtros fondo paramos, kurios tikslas – skatinti mokslinius tyrimus, technologijų plėtrą ir inovacijas, gavėja. Jos dėka įmonėje įdiegta IFS GLOBAL MARKET kokybės vadybos sistema, be to, parama skirta remti inovatyvių įmonių kūrimąsi ir jų konsolidavimą“.

Read More
Begėdžiai kompanionai
Gastro kultūra Mindaugas Gastro kultūra Mindaugas

Begėdžiai kompanionai

Įdomu, kad tarptautiniu žodžiu tapęs kompanionas yra kilęs iš lotyniško cum panis ir reiškia tas, su kuriuo dalinuosi duona. Vadinasi kompanija - tai besidalijančių maistu žmonių grupė! O ispanai dalijasi maistu pirmai progai pasitaikius. Todėl, jeigu ispanai jus pakvietė pavakaroti restorane – tą vakarą tapsite kompanionu (isp.el compañero) ir jums teks laikytis kompanijos etiketo. Pasakojame kokio.

Read More
San Lucar ramunėlė
Gastro kultūra, Gėrimai, Lokacijos Mindaugas Gastro kultūra, Gėrimai, Lokacijos Mindaugas

San Lucar ramunėlė

Chereso vyno zona žemėlapyje išsidėsčiusi trikampiu: jo viršūnes žymi trys Kadiso provincijos miestai – Cheres de la Frontera, Puerto de Santa Maria ir Sanlúcar de Barrameda. Tik šioje teritorijoje ypatingas kalkinis dirvožemis, specifinis klimatas ir brandinimo būdas gali trijų rūšių vynuoges paversti chereso vardo vertu vynu. Unikalu tai, kad “chereso zonos” viduje gaminamas dar vienos rūšies vynas, kurį saugo atskiras, Manzanilla Sanlucar kilmės vardas.

Read More
Lorem ipsum dolor sit. Jūros gėrybių šventykla
Lokacijos, Gastro kultūra Mindaugas Lokacijos, Gastro kultūra Mindaugas

Lorem ipsum dolor sit. Jūros gėrybių šventykla

Šios įstaigos facebook puslapis populiarus ir reguliariai atnaujinamas, tuo tarpu internetinis tikriausiai mirė vos gimęs. Jame įrašytas užsakymo į namus telefono numeris, o skiltyje “apie” puikuojasi frazė “Lorem ipsum dolor sit amet conse ctetur”... Komentaruose vieni šią įstaigą keikia, kiti dievina. Ir aš joje buvau. Ir tikrai pažadu – kiekvieną kartą, kai būsiu Puerto de Santa Maria, rasiu laiko šios šventovės aplankymui.

Read More
XXI amžius. Terraverne
Aliejus, Gastro kultūra Mindaugas Aliejus, Gastro kultūra Mindaugas

XXI amžius. Terraverne

Klausantis Andrés pasakojimo kyla mintis, kad jis taip pat sėkmingai galėtų suburti ir muzikos grupę. Pats būtų puikus multi instrumentalistas, muzikos ir žodžių autorius, Laura – simpatiška, savito balso vokalistė, Antonio – pašėlęs būgnininkas, o David – tylenis virtuozas bosistas. Visi puikūs muzikantai, sugebantys šiuolaikiniais instrumentais groti laiko patikrintą muziką – intelektualų lounge ir net džiazą. Tačiau muzikos pasaulis dar turės palaukti, nes Andrés suburtas kvartetas... spaudžia aliejų.

Read More
Aliñar ritualas
Gastro kultūra Mindaugas Gastro kultūra Mindaugas

Aliñar ritualas

Yra toks ispaniškas žodis „aliñar“, kuris, kalbant apie maistą reiškia „pagardinti, užbaigti, patobulinti pridedant kažką papildomo“. Anglų kalboje panašią reikšmę turi sąvoka „to dress“. Tuo tarpu Lietuvių kalboje bent jau analogo nerandame, gal žinote jūs?

Read More
Aš esu meniu
Lokacijos, Gastro kultūra Mindaugas Lokacijos, Gastro kultūra Mindaugas

Aš esu meniu

„Esame dviese, ar gausim ką nors vakarienei?“,- teiraujuosi sportiniu adidas kostiumu vilkinčio vyruko viename andalūzijos miestelio restorane. Jis sparčiu žingsniu neša lėkštę, kurioje - kepsnys, todėl spėju, kad kreipiuosi į savininką. „Oh kiek jūsų daug, o aš tai vienas!“,- šūkteli vyrukas, dėdamas kepsnį ant svečių stalo. Tuomet žvitriai atsisuka į mus ir plačiai nusišypso: „Štai ten kaip tik palikau Jums.“,– mosteli ranka laisvo staliuko link. Staliukas jau uždengtas popierine staltiese, ant jo padėtos dvi lėkštės, pora taurių ir stalo įrankiai – kaip tik tai, ko mums reikia.

Read More