Niekur neskubantis Montero

Manantiems, kad ši istorija yra paslėpta alkoholio reklama, pateikiu citatą iš Montero romo daryklos oficialios prezentacijos: „Įmonė RON MONTERO S.L. buvo Europos regioninės plėtros fondo paramos, kurios tikslas – skatinti mokslinius tyrimus, technologijų plėtrą ir inovacijas, gavėja. Jos dėka įmonėje įdiegta IFS GLOBAL MARKET kokybės vadybos sistema, be to, parama skirta remti inovatyvių įmonių kūrimąsi ir jų konsolidavimą“.

Montero romo darykla | ©Andalūzija. Virgen Extra

Montero romo darykla yra vienintelė, įsikūrusi kontinentinėje Europos dalyje. Į Andalūziją cukranendres atgabeno arabai prieš 1300 metų. Pirmieji jų laukai pradėjo žaliuoti būtent Motrilio miesto pašonėje. Ilgainiui visa subtropinė Malagos ir Granados provincijų pakrantė vienu metu virto ištisa cukranendrių plantacija. Iš jos šie augalai vėliau išvežti ir pradėti sodinti Pietų Amerikos žemyne. Pats Motrilio miestas dar ilgai juokais vadintas Mažąja Kuba.

Ilgą laiką iš cukranendrių buvo gaminamas ne tik cukrus, bet ir melasa, o iš jos pradėtas distiliuoti alkoholis. Paskutinis cukranendrių cukrus Motrilyje buvo pagamintas 2006 metais. Nors iki šiol čia veikia didelė melasos distilerija. Dabar nedidelių cukranendrių lopinėlių galima rasti tik Guadalfeo upės pakrantėse ar aplinkinėse pelkėse, todėl distiliavimui reikalinga melasa iš Azijos šalių tiesiai į Motrilio uostą atkeliauja jūros keliu.

Francisco Montero nebuvo toks, kaip kiti. „Aš gaminsiu aukščiausios kokybės, auksinės spalvos romą. Jį gaminsiu tradiciniu būdu iš geriausių žaliavų, tačiau mano gamybos būdas bus kitoks. Geram romui reikia laiko, o mes niekur neskubame.“,– taip kalbėjo šis ponas, steigdamas romo daryklą 1963 metais.

Romo gamyboje svarbiausia, kad alkoholis būtų gautas iš cukraus produktų. Toliau jis brandinamas ir maišomas. Bandydamas įsiteikti pirkėjo norams, gamintojas gali laisvai kurti ypatingų skonių, kvapų ir spalvų paletę. Nuo pat romo atsiradimo 1620 metais, jis buvo laikomas stipriu ir pigiu alkoholiniu gėrimu, skirtu plačioms masėms. Ilgainiui, atsirandant ir tobulėjant įvairesniems romo brandinimo būdams, susiformavo platesnis skonių ir kokybės pasirinkimas. Francisco sugalvotas romo gamybos metodas buvo unikalus tuo, kad jis, ne kaip kiti, romą nusprendė brandinti naujose amerikietiško ąžuolo statinėse, naudodamas chereso vyno brandinimo būdą - criadera ir solera.

Montero romo darykla | ©Andalūzija. Virgen Extra

Brandinamo romo kokybė iki šiol kontroliuojama stebint romo kvapo pokyčius. Nustatytu laiku lankydamasis bodegoje maestro ronero (romo meistras) uosto romo kvapus ir sprendžia kas, su kuo, kada ir kaip bus maišoma.

Net jeigu ir nesate romo mėgėjas – jums tikrai patiks išgirsti visą Montero romo daryklos ir romo gamybos istoriją. Ši darykla įsikūrusi Via de Motril kelyje, visai netoli Playa de Granada. Vizitą sunku pavadinti ekskursija, nes visą istoriją išklausysite neišeidami iš vienos patalpos – darykla nėra didelė – joje dirba tik 5 žmonės, čia pat įrengta ir nedidelė ekspozicija. Net ir statinės, kuriose brandinamas romas sustatytos anapus metalinės užtvaros.

Montero romo darykla | ©Andalūzija. Virgen Extra

Mus pasitikusios Teresos pasakojimas buvo tikrai nuoseklus ir įdomus, o vizito pabaigoje ji pravedė degustaciją, supažindindama su trimis skirtingais romo skoniais. Ir visa tai – nemokamai, kas tikrai reta šiais laikais, turistais knibždančioje pakrantėje.

Užsukti į Montero romo daryklą galite nuo pirmadienio iki šeštadienio, istorija anglų kalba išgirsite 13 val.

Plačiau>> 

 

Montero romo darykla:

 

Gastronominiai turai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Previous
Previous

Rosada: rožinė paslaptis