XXI amžius. Terraverne

Klausantis Andrés pasakojimo kyla mintis, kad jis taip pat sėkmingai galėtų suburti ir muzikos grupę. Pats būtų puikus multi instrumentalistas, muzikos ir žodžių autorius, Laura – simpatiška, savito balso vokalistė, Antonio – pašėlęs būgnininkas, o David – tylenis virtuozas bosistas. Visi puikūs muzikantai, sugebantys šiuolaikiniais instrumentais groti laiko patikrintą muziką – intelektualų lounge ir net džiazą. Tačiau muzikos pasaulis dar turės palaukti, nes Andrés suburtas kvartetas... spaudžia aliejų.

Terraverne kvartetas | ©laimafoto

Štai keli patarimai tiems, kurie norėtų Andalūzijoje pasistatyti alyvuogių malūną (ispaniškai vadinamu almazara) ir imtis Virgen Extra aliejaus gamybos ir prekybos verslo. Pirmiausiai - malūnui reikės rasti vietą. Neužteks besti pirštu į žemėlapį – prieš tai turėsite apeiti visus aplinkinius alyvuogių augintojus maždaug 20 kilometrų spinduliu ir pasiteirauti kiekvieno asmeniškai - ar sutiks Jums tiekti geriausias savo alyvuoges. Gauti ūkininkų sutikimą nebus lengva, nes visi jie turi per ilgus dešimtmečius nusistovėjusius ryšius su vietos malūnais, puikiai pažįsta juose dirbančius žmones, jų darbo kokybę, todėl nepažįstamo naujoko pasiūlymas gali jų nesudominti. Jeigu pavyks sutarti su penkiais ar septyniais ūkiais - teks visus juos įtraukti į malūno dalininkų sąrašus, nes tik taip galėsite garantuoti, kad jų nenuvilios po Jūsų pasirodęs dar vienas rinkos naujokas.

Pastatyti šiuolaikinį malūną / almazarą reikia tik pinigų. Pasikvietę konstruktorių, inžinierių, statybininkų komandą kelių mėnesių bėgyje turėsite moderniausią apylinkėse aliejaus fabriką. Vėliau prireiks aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie valdys šiuolaikinius malūno įrenginius. Tikrus profesionalus iš kitų malūnų teks vilioti pažadais ir gerais atlyginimais, arba išleisti mažiau patyrusį naujoką į mokslus savo sąskaita. Jei savo aliejų norėsite ne tik patys gaminti, bet ir parduoti - neužmirškite iš anksto susirinkti rinkodaros ir pardavimų specialistų, išmanančių ne tik vietos rinkos specifiką, bet ir pasaulines Virgen Extra tendencijas ir madas. Andalūzijoje 2022 metų pabaigoje buvo 871 alyvuogių aliejaus malūnas. Ar yra vietos dar vienam?

Alyvuogės Andalūzijoje auginamos ir spaudžiamos daugybę amžių, bet Virgen Extra aliejui keliami tokie aukšti reikalavimai, kad neužteks pasiremti vien tik senelių ar tėvų žiniomis ir iš jų paveldėta įranga. Teks įvaldyti naujas technologijas, šiuolaikines rinkodaros ir komunikacijos formas. Taip - tradicijos labai svarbu, tačiau negalite praleisti pro akis net smulkiausių detalių – pavadinimo esmės, spalvų ir ženklų simbolikos ir net darbuotojų aprangos dizaino.

Andrés Garcia Gallego, Terraverne malūno bendrasavinikas  | ©laimafoto

Andrés Garcia Gallego būtent tai ir daro. Sutarė su vietos ūkininkais, įtraukė juos į bendrą veiklą, pastatė naują modernų malūną, atrinko plačią, aukščiausios kokybės aliejų gamą, sukūrė originalų prekės ženklą, jo dizainą, o svarbiausia - subūrė puikių profesionalų komandą.

Ką reiškia pavadinimas Terraverne? Tai pavasario žemė. Kodėl premium klasės Virgen Extra aliejų žymi trys penketai? Todėl, kad vidutiniškai 555 metrų aukštyje auga šio malūno alyvmedžiai. Kam aliejaus dėžės juodos, o buteliai balti? – O tam, kad spalvų kontrastas nustebintų – butelis, atrodytų tarsi saulės spindulys, pradūręs juodos nakties širmą. Panašu, kad Andres turi atsakymus į visus mūsų užduodamus klausimus. Net paaiškina ką reiškia Oliznaga*.

Taip ir turi būti, nes atsakymas gūžtelint pečiais netinka Terraverne bosui.

*Oliznaga – subtili improvizacija dviejų žodžių: oli (reiškia alyva, aliejų) ir biznaga (beprotiškai žinoma ir populiari Malagoje sausa puokštė pagaminta iš jazmino žiedų ir erškėtrožės šakų) tema. Jazmino žiedų motyvą rasite ir šio aliejaus etiketėje. Labai grakštu!

Antonio Dominguez Montero, Terraverne malūno maestro de almazara ir metrónomo / ©laimafoto

Kuo užsiima Antonio Dominguez Montero galima sužinoti iš jo titulo – Maestro de Almazara, Metrónomo de fábrica – aiškiau kalbant tai vyriausias malūno meistras ir fabriko metronomas – specialistas, atsakingas, kad visi malūno mechanizmai, aliejaus spaudimo metu, grotų kaip puikiai suderintas orkestras.

David Rosa Sandeogracias, Terraverne malūno direktorius ©laimafoto

David Rosa Sandeogracias yra almazara direktorius, atsakingas už visą malūne vykdomą veiklą ir produkcijos kokybę. Ir dar – jis atsakingas už procesų atsekamumą – gana keistai skambanti kompetencija, reiškianti, kad jis privalo žinoti ne tik kaip išspausti tobulą aliejų, bet ir kas gali jį sugadinti.

Laura Larrubia Nogales yra pardavimų, rinkodaros ir komunikacijos direktorė, su kuria galima valandų valandas diskutuoti apie Virgen Extra alyvuogių aliejų. Laisvalaikiu, jei jo kartais atranda, ji įrašinėja podcastus, kuriuose pasakoja apie alyvuogių aliejų, jo naudą, savybes ir vartojimo kultūrą. Jos įrašus galite rasti Spotify platformoje.

Laura Larrubia Nogales, Terraverne malūno pardavimų, rinkodaros ir komunikacijos direktorė ©laimafoto

Taip, šiame fabrike nėra mokinių, pavaldinių ar pavaduotojų – čia dirba tik direktoriai ir meistrai. Ir jiems puikiai sekasi – jau pirmaisiais metais almazara sumalė pusantro milijono kilogramų alyvuogių - tiek perveža 160 didelių sunkvežimio priekabų. Jau pirmaisiais metais Terraverne aliejus gavo aukščiausią kokybės įvertinimą – pačia svarbiausią ir ypač prestižinę tarptautinę El Mario Solinas premiją. Produkcija buvo puikiai įvertinta Niujorko, Dubajaus, Atėnų, Kinijos ir Japonijos parodose.

Galime dar daug rašyti apie Terraverne malūną, jame dirbančius žmones ir produkcijos nominacijas, tačiau aliejus yra produktas, kurį reikia valgyti. Šiai dienai Teraverne gamina dvi Virgen Extra aliejaus gamas: 555 - vienarūšius (arbequina, hojiblanca ir picual) premium kategorijos, ankstyvojo derliaus aliejus ir Oliznaga – maxi kategorijos Virgen Extra alyvuogių aliejus.

Terraverne malūno aliejus nuo šiol ir Lietuvoje. Įsigykite jo mūsų el. parduotuvėje:

555 Hojiblanca rūšies Virgen Extra alyvuogių aliejus

‘Hojiblanca‘ aliejų privalėjome atvežti į Lietuvą, nes tai populiariausia Malagos provincijos alyvuogių veislė. Ji taip mėgstama todėl, kad vietos dirvožemis ir klimatas subrandina stebinančios kokybės derlių. Šio alyvmedžio lapai vasaros metu saulės šviesoje mirguliuoja sidabriniais atspindžiais (hojiblanca reiškia baltas lapas), o ankstyvojo derliaus aliejui skinamos alyvuogės būna įgavusios ovalią formą ir nuostabią šviesiai žalią spalvą. Taigi - ‘hojiblanca‘ šiose žemėse yra geriausia.

555 Arbequina rūšies Virgen Extra alyvuogių aliejus

'Arbequina' veislės alyvmedžiai į Ispaniją atkeliavo iš Palestinos ir ilgą laiką buvo auginami Katalonijoje, o kitose provincijose pradėti intensyviau auginti tik pastaruosius dvidešimt metų. Šios veislės alyvuoges ūkininkai pamėgo dėl jų ankstyvo derliaus ir kvapo, bei skonio tolygumo. 'Arbequina' rūšies aliejus, net ir ankstyvojo derliaus, yra švelnus ir aromatingas, todėl jį renkasi mėgstantys ramesnį skonį.

555 Picual rūšies Virgen Extra alyvuogių aliejus

‘Picual‘ rūšies aliejus laikomas labiausiai ispanišku aliejumi. O mūsų pasirinktas ‘555 Picual‘ tikrai pasižymi visomis būdingomis šiai veislei skonio ir kvapo charakteristikomis. Norime perspėti, kad šis aliejus yra pakankamai aštrus ir aitrus, o būtent už tai ir yra vertinama ‘picual‘ veislė.

O šiame reportaže kviečiame pasivaikščioti kartu po Terraverne malūna ir alyvmedyną:

Konkursai ir laimėjimai

„Terraverne“ malūnas kasmet dalyvauja daugybėje parodų ir konkursų ir juose puikiai pasirodo. 2022 metais jų aliejai laimėjo 10 apdovanojimų, tačiau mums svarbiau, kaip jiems sekasi šiais, 2023 metais. Taigi – žiūrim:

Arbequina 555

  • IberOleum 2023 parodoje pripažinta antra Ispanijos „arbequina“ – 96 balai.

  • NYIOOC World Olive Oil Competition parodoje – Aukso medalis.

  • Athena International Olive Oil Competition – Sidabro medalis.

Picual 555

  • IberOleum 2023 parodoje – 91,2 balo.

  • Athena International Olive Oil Competition – Aukso medalis.

Hojiblanca 555

  • Concurso Internacional de “Aceites del Mundo” AVPA – Medalis Gurmet.

  • Athena International Olive Oil Competition 2023 – Sidabro Medalis.

  • Concurso Internacional Salón Gourmets 2023 – 2 vieta klasifikacijoje Verdes Medios.

Visi šie nugalėtojai yra Lietuvoje, mūsų internetinėje parduotuvėje, ragaukite, bandykite, naudokite kasdien ir gyvenkite sveikai: www.shop.virgenextra.lt

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Mėsa Andalūzijoje. Praktiniai patarimai

Next
Next

Ispaniškas užsiėmimas