Valgome alyvuoges

Užsukus į restoraną ar barą Andalūzijoje dažnai kartu su gėrimu gausite ir dubenėlį žalių alyvuogių. Paragavę jų lietuviai pastebi, kad vietos alyvuogės yra „kitokios“ nei ragautos kitose Viduržemio jūros šalyse. „Kitokios“ – reiškia, kad nėra kažkuo įmantriai pagardintos, kimštos ar pamaišytos.

Ispaniškos stalo alyvuogės | ©Andalūzija. Virgen Extra

Andalūzijoje alyvuogės yra alyvuogės ir į jas žiūrima panašiai, kaip į daugelį kitų natūralių produktų – „jeigu gamtai pavyko sukurti idealų produktą – žmogui nevalia jo gadinti“. Todėl šiuose kraštuose išskirtinai vertinama produkto žaliava – „materia prima“, o prieskoniai, priedai ar padažai naudojami labai saikingai.

Malagos provincijos miestelis Álora garsus net tik savo citrusinių vaisių plantacijomis, bet ir valgoma alyvuogių veisle – aloreña. Čia ruošiamos stalo alyvuogės La aceituna aloreña yra žymima DOP (saugomos kilmės vietos) ženklu.

Paruošimo būdas nėra įmantrus – alyvuogės perspaudžiamos nesutraiškant kauliuko, išmirkomos sūrime ir užpilamos vandens, druskos, acto, čiobrelių, pankolių ir raudonėlių užpilu. Alyvuogės laikomos moliniuose induose ir semiamos tik mediniu šaukštu.

Taigi - jeigu rasite parduotuvėje stiklainį su „La aceituna aloreña“ ženklu – būtinai nusipirkite paragauti – turite galimybę susipažinti su tradiciniu būdu paruoštų stalo alyvuogių skoniu.

 

Gastronominiai turai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.


 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

100% IBÉRICO kumpis

Next
Next

Viskas apie česnaką. Och tas ajo!