Egzotiniai vaisiai: kai subtropikai arčiau, nei manote

Jei Lietuvos prekybos centruose perkate egzotinius vaisius, ar domitės iš kur jie atkeliavo? Egzotinis turi būti egzotiškas ir keliauti iš kur nors toli – kokios Afrikos ar Indonezijos. Tačiau egzotiškai atrodantis avokadas, mangas ar papaya gali būti parskridęs tiesioginiu reisu net ir iš Malagos. Nuo to egzotikos nemažėja, o skoniui tikrai padeda – visi šie vaisiai nelabai mėgsta ilgas savaites kratytis laivo triumuose ar sunkvežimių priekabose.

Mangai sirpsta ant medžių netoli Malagos | Andalūzija. Virgen Extra

Andalūzija – eksperimentų sodas

Malagos provincijoje esanti vienintelė Europoje subtropinė pakrantė jau daugelį amžių yra eksperimentinis sodas ir daržas. Maurai VIII-XV am. čia atvežė ir užveisė citrusinius vaisius,  granatus, datules, arbūzus ir cukranendres, kurias vėliau ispanai išvežė ir užsodino Pietų Amerikos plantacijas. Iš Pietų Amerikos į čia atkeliavo mangai, kumkatai, papaya, avokadai, lokatai (loquat), čirimoja (lt. peruvinė anona). Nors subtropiniai vaisiai Andalūzijoje auginami jau seniai, komercinė jų auginimo istorija gana nauja.

Pirmasis avokadų ūkis, skirtas komercinei prekybai, įkurtas tik 1960 metais, kai po ilgų bandymų buvo atrasta veislė, puikiai prisitaikanti prie vietinio Axarquia regiono klimato.

Cherimoya tropinėje pakrantėje netoli Malagos | Andalūzija. Virgen Extra

Peruvinė anona - cherimoya Andalūzijos tropinėje pakrantėje | Andalūzija. Virgen Extra

Svarbų vaidmenį plėtojant modernųjį subtropinį žemės ūkį suvaidino vokiečių agronomai, kurie įkūrė mokslinius - eksperimentinius ūkius Axarquia regione. Jų dėka buvo išvestos ir patobulintos veislės, geriau derančios ir atsparesnės ligoms. Pavyzdžiui, avokadų veislė Hass tapo itin populiari visoje Europoje. Be to, šie mokslininkai prisidėjo ir prie kitų regiono kultūrų vystymo – pavyzdžiui, išvedė Huelvos braškes, kurios šiandien sudaro didelę dalį Ispanijos uogų eksporto.

Ar žinojote, kad...

  • Ispanijoje auginama apie 20 skirtingų avokadų veislių, tačiau populiariausia išlieka Hass.

  • Apytiksliai 90% Ispanijos avokadų ir 65% mangų užauginama būtent Andalūzijoje, Malagos provincijos pakrantėje.

  • Nors Andalūzijos klimatas idealus, ūkininkai susiduria su dideliais vandens trūkumo iššūkiais, todėl diegia pažangias drėkinimo sistemas.

  • Vis daugiau ūkių pereina prie ekologinės gamybos. Ekologiški avokadai, mangai ir kiti subtropiniai vaisiai yra auginami nenaudojant cheminių trąšų.

Avokadai Andalūzijos tropinėje pakrantėje | Andalūzija. Virgen Extra

Avokadai Andalūzijos tropinėje pakrantėje | Andalūzija. Virgen Extra

Prieš pirkdami, pasitikrinkite etiketę

Kitą kartą pirkdami egzotinius vaisius, atkreipkite dėmesį į jų etiketę. Jei pamatysite užrašą užauginta Ispanijoje arba Andalūzijoje, žinokite, kad šie vaisiai keliavo kur kas trumpesnį atstumą ir tikėtina, kad jų skonis gali būti geresnis. O tuo pačiu padėkosite atsidavusiems Andalūzijos ūkininkams ir mokslininkams, kurie per kelis dešimtmečius pakeitė Europos gyventojų mitybos įpročius ir pristatė mums naujų skonių.

 

Apsilankymai Andalūzijos ūkiuose

Norite pamatyti kaip auga avokadai, mangai, anonos? Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti auginimo ir gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą:  andaluzija@virgenextra.lt.

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.


 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Sraigės skonis

Next
Next

Andalūzijos vyno keliais. Devyni DOP