Istorija apie Džono meilę apelsinams

Ne - ši istorija atsitiko ne mums - tokią ją papasakojo Juan Luis Vega. Istorija nutiko škotui Džonui McKenzie, kuris XIX amžiaus viduryje dirbo Chereso vynų pardavėju Bristolyje. Džonas turėjo labai jautrią uoslę, todėl dažnai eidavo į uostą pasitikti iš Chereso atplaukusių laivų, kad galėtų pasimėgauti... iš Andalūzijos kartu su jais atplaukusio užjūrio šalies aromato. Nuo kvapų mišinio jam tiesiog pakirsdavo kojas ir viskas baigėsi tuo, kad Džonas metė prekybą, sėdo į laivą ir išplaukė į Cheresą pasiaiškinti kas gi ten vyksta.

Aplesinai Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Apelsinai Andalūzijoje | ©Andalūzija. Virgen Extra

Džonas Andalūzijoje

Į Andalūzijos krantą šis ponas žengė kovo viduryje ir buvo tiesiog užkerėtas mieste tvyrojusio chereso vyno ir žydinčių karčiųjų apelsinų kvapų mišinio. Džonas prarado ramybę – suprasdamas, kad su savo tautiečiais negali pasidalinti saule, žydru Chereso dangumi ir apelsinų žiedų aromatu, nutarė juos pradžiuginti šių ingredientų koncentratu – auksinės spalvos karčiųjų apelsinų džemu.

Jau netrukus didieji to meto Britanijos prekybos centrai Harrods, Selfrigdes, Fortnum & Mason pradėjo prekiauti žaibiškai išpopuliarėjusiu „Mackenzie - Sherry Orange Jam“, kuris tapo tiesiog privalomu atributu penktos valandos popietės arbatos ritualui.

Chereso nuoroda džemo pavadinime buvo labai svarbi pažymint, kad tai ne Sevilijos gatvėse surinkti kartieji, kurie buvo tiekiami Britų laivynui, o nuostabiausieji, kvapniausieji ir nepakartojami iš Chereso.

Pusryčiai su karčiųjų apelsinų uogiene | ©Andalūzija. Virgen Extra

Savo vyno darykloje škotas įkūrė Patio de Naranjos - kiemą, kuriame pasodino daugybę apelsinmedžių.

Džonas buvo taip apsėstas jų žiedų aromato, kad paskutines savo gyvenimo dienas beveik neišeidavo iš sodo ir svaigdavo iš pasididžiavimo, kai kuris iš svečių jo sodą prilygindavo Edenui.

Aplesinai Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Apelsinų sodas | ©Andalūzija. Virgen Extra

Panašu, kad Džonas dėl savo uogienės populiarumo kažkiek atgailavo, nes karčius apelsinus tekdavo skinti medžių žydėjimo pradžioje (apelsinmedis yra unikalus tuo, kad pavasarį pražydus žiedams ant jo vis dar kabo praeitų metų vaisiai), todėl į savo testamentą įrašė sąlygą, kad apelsinai iš jo sodų privalo būti skinami dar žiedams nepražydus.

 

Gastronominiai turai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.


 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Mišių vynas

Next
Next

Mėsa Andalūzijoje. Praktiniai patarimai