Turgaus diena

Gyvas ir triukšmingas, kupinas kvapų, spalvų ir garsų andalūziškas turgus privers jūsų skrandį džiūgauti. Tai vieta, kur kunkuliuoja gyvenimas. O produktų šviežumas ir kokybė kalba patys už save.

Produktų gausa Andalūzijos miestų turguose | Andalūzija. Virgen Extra

Jei pavyks per triukšmą susikalbėti, čia galite pabendrauti su pardavėjais, gauti patarimų apie produktus ar net sužinoti vietinius receptus. Į turgų ruoškitės atsakingai - išmokite keletą frazių ispanų kalba, kad gautumėte geriausius pasiūlymus.

Čia produktai atkeliauja tiesiai iš vietinių ūkininkų ir gamintojų. Šviežia žuvis ir jūros gėrybės kasdien pristatomos iš netoliese esančių pakrantės žvejybos uostų. Turgus yra geriausia vieta ieškoti sezoninių delikatesų - įvairiai marinuotų alyvuogių, šviežių ir džiovintų vaisių, vytintos ar druskintos žuvies, įmantriausių mėsos gaminių ir prieskonių mišinių.

Turgus Sevilijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Turgus Sevilijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Nuo romėnų laikų iki šiandien

Finikiečiai buvo pirmieji, įsteigę nuolatinius prekybos postus dabartinės Ispanijos pakrantėje, tačiau  turgavietes, vadintas macellum, tokias kaip jas suvokiame šiandien, – pastatuose, su prekystaliais, kur buvo prekiaujama maistu ir gyvuliais, – įkūrė romėnai.

Maurų valdymo laikotarpiu Andalūzijos turgūs atliko socialinio ir ekonominio centro vaidmenį. Čia vyko prekyba, virė aktyvus bendruomeninis gyvenimas, buvo dalijimąsi paskutinėmis naujienomis.

Daugelis Andalūzijos turgų iki šiol yra įsikūrę istoriniuose pastatuose, kas liudija jų ilgą istoriją ir suteikia jiems daug žavesio ir atmosferos.

Geriausias apsilankymo laikas

Nors didžiausias šviežių produktų pasirinkimas būna pirmomis valandomis, norėdami turguje gauti solidžių nuolaidų greitai gendantiems produktams, apsilankykite jame likus maždaug valandai iki uždarymo. Ypač geri pasiūlymai būna šeštadieniais, kai pardavėjai nori parduoti visą šviežią produkciją. Turgūs paprastai dirba 9:00-14:00 val., kai kurie iki 16:00, nuo pirmadienio iki šeštadienio. Sekmadienis - nedarbo diena.

Žuvies gausa Andalūzijos miestų turguose | Andalūzija. Virgen Extra

Gurmaniškos pauzės

Daugelyje Andalūzijos turgų, tokių kaip Mercado Central de Atarazanas Malagoje ar Mercado de Triana Sevilijoje, veikia mažos kavinės ar tapas barai. Čia galite paragauti šviežiai paruoštų patiekalų, pagamintų iš tų pačių produktų, kuriais prekiaujama turguje.

Nors kai kurie produktai turguje gali būti brangesni nei prekybos centre, jūs mokate už aukštesnę kokybę, šviežumą ir kilmės vietą. O svarbiausia - pirkdami turguje, remiate smulkius vietos ūkininkus ir prekybininkus.

Granados miesto turgus | Andalūzija. Virgen Extra

Andalūzijos turgūs, verti dėmesio

Mercado de Atarazanas, Malagoje: Tai vienas gražiausių ir labiausiai lankomų turgų Andalūzijoje, įsikūręs buvusiame laivų statyklos pastate.

Mercado de Triana, Sevilijoje: Įsikūręs buvusios Inkvizicijos pilies teritorijoje. Tai šiuolaikiškas turgus, kuriame vyksta prekyba, ir veikia modernūs barai, siūlantys gurmaniškas patirtis.

Mercado Central de Abastos, Kadise: Vienas seniausių Ispanijos turgų, atidarytas 1837 m. Čia rasite šviežios žuvies, kalmarų, retų moliuskų. Čia gausu ir mažų barų, vadinamų Gourmet Corners, kur galima pasimėgauti šviežiomis austrėmis ar kepta žuvimi, užgeriant taure vietinio vyno.

Nepraleiskite progos apsilankyti Andalūzijos turguje, net jei nieko ir nepirksite, patirsite kelionę per skonių ir kultūros istoriją.

 

Maisto kelionės Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą:  andaluzija@virgenextra.lt.

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

 

Gali būti įdomu:

Previous
Previous

Garum padažas iš Baelo Claudia

Next
Next

Ispaniškos šaltsriubės. Apelsinsriubė