Sraigės skonis
Andalūzai juokauja, kad sraiges valgo, nes jas lengva pagauti. Iš tiesų, sugauti nesunku, ypač kai jos auginamos sraigių fermose. Balandžio pradžioje, ypač po lietaus, sraigės pasirodo Kordobos provincijos baruose, o štai gegužę jos paršliaužia į Kadizo provinciją. Tuomet gatvės prisipildo labai specifinio sraigių nuoviro bei padažo aromato, sklindančio iš kavinių, restoranų ir net namų virtuvių.
Sraigės Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra
Andalūzai mėgsta valgyti sraiges, nes tai yra tradicinis, nebrangus ir maistingas užkandis. Jų skonis dažnai lyginamas su grybais ar midijomis: didesnės sraigės, pasižymi ryškesniu, žemiškesniu skoniu, o mažosios turi subtilesnį ir švelnesnį aromatą. Sraigės dažnai valgomos stovint prie baro ir dalijantis jomis su draugais. Kordobos miestas laikomas tikrąja sraigių sostine, kurioje pavasarį ir vasarą galima rasti net specializuotų caracoles kioskių.
Sraigių rūšys
Ispanijoje, ypač Andalūzijoje, yra dvi pagrindinės valgomosios sraigių rūšys: caracoles ir cabrillas. Jų pagrindinis skirtumas - dydis.
Cabrillas: didesnės sraigės, pasižyminčios margu arba dryžuotu kiautu. Jos valgomos dalijantis su stalo draugais, apsiginklavusiais dantų krapštukais. Dėl savo dydžio ir specifinio skonio dažnai laikomos prabangesniu delikatesu. Gegužės pradžioje Chipiona miestelio baruose dubuo cabrillas sraigių gali kainuoti nuo 4 eur.
Caracoles: mažos, iki 2 cm skersmens sraigės, dažnai patiekiamos dideliame puode ir valgomos tiesiog siurbiant iš kiauto.
Sraigių valgymo tradicija
Apie tai, kad valgo sraiges jau rašė romėnai, kurie jas augino specialiose „sraigių fermose“ – cochleariose. Manoma, kad šis paprotys į Ispaniją atėjo būtent su jais ir įsitvirtino kaip maistingas, lengvai prieinamas baltymų šaltinis. Viduramžiais laikyta, kad sraigių mėsa suderinama su Gavėnios susilaikymu, tad kai kuriuose Europos vienuolynuose jos tapo įprastu patiekalu.
Tuo metu sraigės buvo valgomos keptos su aliejumi ir svogūnais, ant iešmelių arba virtos.
Sraigių paruošimas
Apie tai mums pasakoja mūsų draugas Javier, kuris kiekvieną pavasarį važiuoja Sraigių derliaus fiestai pas gimines į Kordobą. Kad per tam tikrą laiką jos išsivalytų, sraigės maitinamos bulvių lupenomis ir miltais. Po to ilgai plaunamos ir kruopščiai verdamos. Skirtingi regionai ir net šeimos turi savų receptų. Bet visų sraigių patiekalų esmė - aštrus ir aromatingas sultinys.
Sraigių paruošimo prieskoniai Andalūzijoje:
Čili pipirai arba kajenas
Kmynai, kalendra, pipirmėtė
Česnakas ir svogūnas
Dažnai dedama ir žiupsnelis anyžių arba pankolio sėklų, kurios suteikia subtilų poskonį.
Ne tik skanios, bet ir maistingos
Sraigių mėsa yra ypač liesa, turinti baltymų ir svarbių mineralų, tokių kaip magnis ir fosforas. Jose gausu ir vitamino B12 bei polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai.
Kitą kartą lankydamiesi Andalūzijoje, būtinai paragaukite šio delikateso. Tik dėmesio! Atsakingai rinkitės stalo draugus. Jei sėsite su patyrusiais valgytojais, kurie sugeba sraigių mėsą iškrapštyti iš kiautelio greičiau, nei jūs sumirksėti - galite likti ties pilna lėkšte tuščių kiautų.
Skanaus!
Gastronominiai turai Andalūzijoje
Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą: andaluzija@virgenextra.lt.
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.