Sraigės skonis

Andalūzai juokauja, kad sraiges valgo, nes jas lengva pagauti. Iš tiesų, sugauti nesunku, ypač kai jos auginamos sraigių fermose. Balandžio pradžioje, ypač po lietaus, sraigės pasirodo Kordobos provincijos baruose, o štai gegužę jos paršliaužia į Kadizo provinciją. Tuomet gatvės prisipildo labai specifinio aromato, sklindančio iš kavinių, restoranų ir net namų virtuvių.

Sraigės Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Andalūzai mėgsta valgyti sraiges, nes tai yra tradicinis, nebrangus ir maistingas užkandis. Jų skonis dažnai lyginamas su grybais ar midijomis: didesnės sraigės, pasižymi ryškesniu, žemiškesniu skoniu, o mažosios turi subtilesnį ir švelnesnį aromatą. Sraigės dažnai valgomas stovint prie baro ir dalijantis su draugais. Kordobos miestas laikomas tikrąja sraigių sostine, kurioje pavasarį ir vasarą galima rasti specializuotų caracoles kioskių.

Sraigių rūšys

Ispanijoje, ypač Andalūzijoje, yra dvi pagrindinės valgomosios sraigių rūšys: caracoles ir cabrillas. Jų pagrindinis skirtumas - dydis.

Cabrillas: didesnės sraigės, pasižyminčios margu arba dryžuotu kiautu. Jos valgomos dalijantis su stalo draugais, apsiginklavusiais dantų krapštukais. Dėl savo dydžio ir specifinio skonio dažnai laikomos prabangesniu delikatesu. Gegužės pradžioje Chipiona miestelio baruose dubuo cabrillas sraigių gali kainuoti nuo 4 eur.

Caracoles: mažos, iki 2 cm skersmens sraigės, dažnai patiekiamos dideliame puode ir valgomos tiesiog siurbiant iš kiauto.

Sraigės puode

Apie tai, kad valgo sraiges jau rašė romėnai, kurie jas augino specialiose „sraigių fermose“ – cochleariose. Manoma, kad šis paprotys į Ispaniją atėjo būtent su jais ir įsitvirtino kaip maistingas, lengvai prieinamas baltymų šaltinis. Viduramžiais sraigės tapo pasninko maistu vienuolynuose.

Sraigių paruošimas

Kaip pasakojo mūsų draugas Javier, kuris kiekvieną pavasarį važiuoja Sraigių derliaus fiestai pas gimines į Kordobą, sraigės yra maitinamos bulvių lupenomis ir miltais. Tai siekiama, kad per tam tikrą laiką jos išsivalytų. Po to ilgai plaunamos ir kruopščiai verdamos.  Skirtingi regionai ir net šeimos turi savų receptų, tačiau sraigių patiekalų pagrindas dažniausiai yra aštrus aromatingas sultinys.

Įprasti prieskoniai Andalūzijoje:

  • Čili pipirai arba kajenas

  • Kmynai, kalendra, pipirmėtė

  • Česnakas ir svogūnas

  • Dažnai dedama ir žiupsnelis anyžių arba pankolio sėklų, kurios suteikia subtilų poskonį.

Ne tik skanios, bet ir maistingos

Sraigių mėsa yra ypač liesa, turtinga baltymų ir svarbių mineralų, tokių kaip magnis ir fosforas. Jose gausu ir vitamino B12 bei polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai.

Kitą kartą lankydamiesi Andalūzijoje, būtinai paragaukite šio delikateso. Tik dėmesio! Atsakingai rinkitės stalo draugus. Jei sėsite su patyrusiais valgytojais, kurie sugeba sraigių mėsą iškrapštyti iš kiautelio greičiau, nei jūs sumirksėti - galite likti ties pilna lėkšte tuščių kiautų.

 

Gastronominiai turai Andalūzijoje

Kreipkitės į mus - sudarysime kelionės programą, lydėsime kelionės metu. Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei pamilti Andalūziją per jos turtingą maisto kultūrą:  andaluzija@virgenextra.lt.

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.


 

Gali būti įdomu:




Previous
Previous

Ispaniškos šaltsriubės: Porra de Naranja - apelsinsriubė

Next
Next

Egzotiniai vaisiai iš Andalūzijos: kai subtropikai arčiau, nei manote