Su PICUAL nejuokaujama

Jeigu Chajeno provincijos pietuose užkilsite į Sierra Magina kalnų viršūnes - prieš akis atsivers bekraštės „Alyvmedžių jūros“ platybės. Tai nėra oficialus šios teritorijos pavadinimas, nors vieta tikrai jo nusipelno. Gana siaurame, pailgame ir kalvotame žemės plote, aprėžtame Guadalkiviro ir Guadalimaro upių auga 60 milijonų (o tai yra penktadalis viso pasaulio) alyvmedžių. Pusė Ispanijos aliejaus išspaudžiama šioje provincijoje ir beveik jis visas yra „picual“/pikual/rūšies.

Nuo Sierra Magina viršūnių matoma "Alyvmedžių jūra”, Chajeno provincija| ©laimafoto

Nuo Sierra Magina viršūnių matoma "Alyvmedžių jūra”, Chajeno provincija| ©laimafoto

Gali pasirodyti keista, kai tokie milžiniški plotai užsodinti tik vienos veislės alyvmedžiais. Chajeno Alyvmedžių Jūroje klimatas labai sausas, karštas, dirvožemis labai skurdus. Bet prie tokių sąlygų ši veislė puikiai prisitaiko; kai tuo tarpu kitos veislės pritampa labai sunkiai, todėl retai sutinkamos. Sunkios augimo sąlygos įtakoja, kad iš picual alyvuogių spaudžiamas aliejus yra labai aitrus ir kartus. Ankstyvojo derliaus aliejus gali būti toks intensyvus, kad net patys ispanai (išskyrus pačius chajeniečius) jo privengia ir naudoja labai atsargiai, todėl dažniausiai tokiam aliejui ieškoma aitresnio skonio mėgėjų užsienyje.

Legenda apie picual aliejaus kartumą plačiai pasklidusi, tačiau iš tiesų, pačio karčiausio aliejaus spaudžiama nedaug  ir jis yra ganėtinai brangus.

Kiek švelnesniame klimate ar lengvesnėje dirvoje išaugęs picual gali demonstruoti didelę skonių ir kvapų įvairovę. Rinkdamiesi, kurį picual alyvuogių aliejų atvežti į Lietuvą, išbandėme gausybę geriausių šios rūšies aliejų – dauguma jų buvo tikrai aitrūs, tačiau pasitaikė ir švelnių ir netikėtai lengvo skonio variacijų.

Picual alyvuogės

Šios alyvuogės yra labai aliejingos, todėl daugumai ūkininkų apsimoka spausti ne aitrų ankstyvojo derliaus picual, o kiek palaukti ir išspausti daugiau, tos pačios rūšies švelnesnio aliejaus. Dažniausiai iš picual reikalaujama kiekybės, todėl Chajeno provincija vadinama ne tik Alyvuogių jūra, bet ir Aliejaus fabriku. Šios provincijos rytuose pastatytas didžiausias pasaulyje alyvuogių aliejaus fabrikas, per dieną galintis sumalti iki 2,5 milijono kilogramų picual alyvuogių. Todėl tik nedideli gamintojai spaudžia tą tikrą, velniškai kartų picual.

Taigi - jeigu užsimanysite alyvuogių aliejumi padeginti gerklę, ieškokite kurio nors pasaulinio aliejaus konkurso „laureato“, kilusio iš Chajeno provincijos.

Picual alyvuogės | ©laimafoto

Picual alyvuogės | ©laimafoto

Picual Virgen Extra aliejus

Šios rūšies Virgen Extra tinka su aštraus ar intensyvaus skonio brandintais kumpiais, sūriais, arba su mažiau išreikšto skonio daržovėmis ar salotomis. Taip pat idealiai tinka pagardinti baltos duonos tostus, pateptus trintais pomidorais.

Picual turi stabilaus aliejaus reputaciją, ir visai pelnytai: nesvarbu koks jo skonis, šis aliejus gali ilgą laiką išlaikyti aukštas temperatūras nesuirdamas.

Gal atrodo barbariška, tačiau Ispanijos virtuvės šefai tą patį picual aliejų skrudindami naudoja po 4 – 5 kartus, ir  vadina jį „ekonomišku“. Šios rūšies aliejumi dažnai užpildomi aukštos klasės restoranų 8 - 12 litrų talpos gruzdinimo puodai.

Dėl savo stabilumo picual taip pat puikiai tinka konservavimui, tad šiame aliejuje be baimės galima konservuoti mėsą, žuvį, sūrį  ir daržoves. Kaip sako andalūzai - be baimės naudokite šį aliejų patiekaluose, kuriuos valgote šaukštu – tiek šaltuose, tiek karštuose.

Tradicinės ispaniškos Churros, verdamos alyvuogių aliejuje | ©laimafoto

Tradicinės ispaniškos Churros, verdamos alyvuogių aliejuje | ©laimafoto

Galima sakyti, kad picual yra labiausiai ispaniškas alyvuogių aliejus: jo išspaudžiama daug, jis kokybiškas ir turintis daugybę skonio ir kvapo variacijų: nuo labai aitrių iki netikėtai lengvų ir švelnių.

Pirmąjį į mūsų parduotuvę Lietuvoje išdrįsome atvežti švelnesniame Tebos apylinkių klimate (Malagos provincija) ir  ypatingame dirvožemyje išaugintą bei išspaustą picual Virgen Extra aliejų.

Ragaudami šį aliejų, burnoje pajusite vidutinio intensyvumo žalios alyvuogės skonį su šviežiai nupjautos žolės ir obuolio natomis. Neliks nepastebėtas gana elegantiškas, vidutinio stiprumo karstelėjimas, o gerklėje kuriam laikui išliks ir charakteringas aitrumas. Poskonyje atsiskleidžia žalios alyvuogės polifenolių kartumas, persipynęs su artišokų ir alyvuogių lapų natomis. Norintiems žengti į „ekstremalių“ skonių aliejų pasaulį rekomenduojame pirmą žingsnį žengti su šiuo picual Virgen Extra aliejumi.

Ir paskutinis įdomus faktas - picual (isp. picar – perštėti) pavadinimas kilo ne dėl aliejaus aitrumo, bet dėl uogos formos: šios veislės alyvuogės turi smailią viršūnėlę (isp.el pico – smaigalys, viršūnė).

‘Picual’ rūšies aliejus vadinamas labiausiai ispanišku aliejumi. Šis mūsų atvežtas ‘Picual’ pasižymi visomis būdingomis šiai veislei skonio ir kvapo charakteristikomis, bet dėl švelnaus Ardales apylinkių klimato ir ypatingo dirvožemio yra švelnesnis ir mažiau kartus, nei paprastai. Šį aliejų drąsiai galima vadinti jaunesniuoju ‘picual’ šeimos atstovu, turinčiu rimtų pretenzijų ir ambicijų. 

Ragaudami šį aliejų burnoje pajusite vidutinio intensyvumo žalios alyvuogės skonį, su šviežiai nupjautos žolės ir obuolio natomis. Neliks nepastebėtas gana elegantiškas, vidutinio stiprumo karstelėjimas, o gerklėje kuriam laikui išliks charakteringas aitrumas. Poskonyje atsiskleis žalios alyvuogės polifenolių kartumas, persipynęs su artišokų ir alyvuogių lapų natomis.

‘Picual’ rūšies alyvuogių aliejaus kviečiame įsigyti mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje. Jis supilstytas į stiklinius nepermatomus 500 ml. butelius.   

Terraverne ūkis - malūnas

Šiuo metu mūsų parduotuvėje Lietuvoje galite įsigyti 2023-2024 metų derliaus Terraverne ūkyje gaminamą ‘Hojiblanca’ alyvuogių aliejų. Ūkis įsikūręs Pietų Ispanijoje esančiame Andalūzijos regione, Malagos provincijoje esančiame Tebos rajone. Apie ūkį skaitykite čia>>

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Receptas: Pipirrana iš Chajeno miesto

Next
Next

Apie alyvuogių aliejaus aromatą