Gaminame su Ana: lęšių troškinys

Andalūzijoje žiemos metu namų virtuves užkariauja troškiniai. Regione populiariausi avinžirniai, lęšiai ir pupos (dar vadinamos legumbres) troškinamos su gausybe daržovių ir mėsa, žuvimi arba jūros gėrybėmis. Vieną labai paprastai troškinį kviečiu išbandyti ir Lietuvoje.

Lęšių troškinys | ©laimafoto

Susitinkame su Ana jos virtuvėje. Žvilgteliu į ingredientus, kuriuos ji pasiruošusi troškiniui. Oh! Jokios egzotikos - viskas atrodo labai lietuviškai. Aišku, jei ne tos dvi į akis krentančios dešros - chorizo ir morcilla.

Chorizo yra malta kiaulienos dešra pagardinta malta paprika ir česnaku, o morcilla - kraujinė dešra, pagardinta svogūnais.

Kai kuriuose Ispanijos regionuose į pastarąją dar dedami ryžiai. Abi dešros valgomos tiek kaip tapa (užkandis), o taip pat dedamos į troškinius. Ne dešrų mėgėjus šie apibūdinimai tikrai neįtikintų jas valgyti. Bet paragavus… skonis tikrai stebina. Pirmiausia, kokios jos minkštos, šviežios ir tirpstančios burnoje! Daug nesuvalgysi, bet numalšinti alkį, ar suteikti troškiniui kvapą ir skonį - nuostabus pasirinkimas.

Jei visgi neįtikinau, o ir nežinote, kur šias dešras įsigyti Lietuvoje, nenusiminkite. Jas galite drąsiai keisti troškinyje į vištienos ketvirčius.

Taigi, pradedame gaminti.


Receptas: lęšių troškinys

👤Porcijos: 5 vnt. 🕓Gaminimo laikas: apie 1 val.


laimafoto 0028.JPG

INGREDIENTAI

500 gr. žaliųjų lęšių

3 dideli svogūnai

3 bulvės

1 česnakas

2 itališki pailgi pipirai - vienas žalias, kitas raudonas

Apie 50 ml alyvuogių aliejaus Virgen Extra, šiam receptui rekomenduojame “Picual” rūšį.

4 vidutinio dydžio morkos

3 nedideli pomidorai

1 sviestinis moliūgas

apie 4 vištienos ketvirčiai arba ispaniškos dešros: chorizo ir morcilla

laimafoto 0034.JPG

GAMINIMO EIGA

Nuvalome (nulupame ir nuskutame) daržoves.

Užverdame 2 litrus vandens, į jį gausiai šliūkštelime alyvuogių aliejaus, įmetame kelis lauro lapus, padruskiname. Sudedame stambiai supjaustytus:  svogūną, pomidorus, raudoną ir žalią itališką pipirą, pusę nulupto česnako.

Viską užverdame ir paliekame virti ant vidutinės ugnies 15-20 min.

Baigus virti, ištraukiame lauro lapus ir visą masę sutriname trintuvu.

Supilame masę atgal į puodą, sudedame griežinėliais supjaustytą morką, likusias česnako skilteles, kubeliais smulkintą sviestinį moliūgą ir bulves, suberiame lęšius. Laukiame kol užvirs ir verdame ant vidutinės ugnies 45 min.

Kitame puode išverdame ispaniškas dešras: chorizo ir morcilla. Darome taip todėl, kad troškinys būtų ne toks riebus, nes dešros tikrai riebios.

Troškiniui beveik baigus troškintis sudedame į jį  supjaustytas dešras.

laimafoto 0041.JPG

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Mes gaminome su tradicinėmis ispaniškomis dešromis: chorizo ir morcilla (kraujinė dešra/vėdarai). Jei žinote, kur tokių gauti Lietuvoje, pasakykite ir mums:).

Ana sako, kad lygiai toks puikus troškinys gaunasi su vištienos ketvirčiais. Juos reikėtų įmesti į puodą pačioje pradžioje, ištraukti prieš trinant pirmąją masę trintuvu ir sudėti atgal virti toliau kartu su lęšiais, iki kol jie išvirs.

Na o alyvuogių aliejaus Virgen Extra tikrai žinote kur ieškoti -  spustelkite mūsų el. parduotuvės Lietuvoje nuorodą -  ww.shop.virgenextra.lt

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Gaminame su Charo andalūzišką apelsinsriubę

Next
Next

‘Hojiblanca’ alyvuogės ir aliejus