‘Hojiblanca’ alyvuogės ir aliejus

Pagal plantacijų plotą ‘Hojiblanca’ alyvuogių veislė Andalūzijoje užima trečią vietą ir iš šios veislės alyvuogių išspaudžiama beveik 16 % viso Andalūzijoje pagaminamo aliejaus. Šios rūšies alyvuogių aliejus yra antrasis, kurį pristatome Lietuvoje.

‘Hojiblanca’ alyvuogių veislė | ©laimafoto

‘Hojiblanca’ alyvuogių veislė | ©laimafoto

‘Hojiblanca’ alyvuogių veislė

Hojiblanca (liet. baltas lapas) alyvmedžių pavadinimas kilo nuo baltos apatinės alyvmedžio lapo spalvos, kuri saulės šviesoje mirguliuoja sidabriniais atspindžiais. Ši veislė buvo išvesta Lucena miesto apylinkėse (Kordobos provincija), todėl kartais vadinama Lucentina rūšimi.

‘Hojiblanca’ labiausiai paplitusi Malagos, Kordobos, Granados ir Sevilijos provincijose.

Alyvmedžiai yra gana atsparūs ne tik šalčiui, ir karščiui, bet ir įvairiems kenkėjams, todėl reikalauja mažiau priežiūros ir rankų darbo, taigi gali būti auginami dideliuose plotuose. Visa tai atsispindi ir aliejaus kainoje.

‘Hojiblanca’ alyvuogės sunoksta gana vėlai – ankstyvasis derlius pradedamos rinkti lapkričio mėnesio viduryje. Alyvuogės nėra labai aliejingos, be to net ir prisirpusias uogas nėra lengva nukratyti, todėl derliaus nuėmimas yra sunkus darbas. Subrendusios uogos ant šakų gali išsilaikyti ir iki balandžio mėnesio.

‘Hojiblanca’ aliejus

‘Hojiblanca’ rūšies aliejus sudėtyje turi mažiau sočiųjų rūgščių nei kiti alyvuogių aliejai, jis laikomas gerai subalansuotu ir palankiu mitybai. Oleino rūgšties jame yra daugiau nei 75% , todėl ‘Hojiblanca’ rekomenduojamas besilaikantiems dietos.

‘Hojiblanca’ aliejus burnoje gana švelnus, bet jį nurijus gerklėje tikrai pajusite kartumą ir lengvą aštrumą. Ypač tada, jei aliejus spaustas iš lapkričio mėnesį skintų alyvuogių. Be išreikšto alyvuogės uogos skonio galime aptikti ir migdolų, pomidorų ir platano poskonius. Kvepia žalia žole, alyvuoge ir gilėmis.

Šios rūšies aliejus puikiai tinka salotoms, užkandžiams, pagardinti tuną, lašišą ir kitas riebias žuvis. Jis suteikia unikalų skonį mėsos ar žuvies karpačo, idealiai tinka pagardinti keptas daržoves ir makaronų patiekalus.

‘Hojiblanca’ rūšies alyvuogių aliejaus kviečiame įsigyti mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje. Jis supilstytas į stiklinius nepermatomus 500 ml. butelius. 

Terraverne ūkis - malūnas

‘Hojiblanca‘ rūšies aliejų tiesiog privalėjome atvežti į Lietuvą, nes šios veislės alyvuogių giraičių apsuptyje ir patys gyvename. Stebėjome kaip šios alyvuogės noksta, kaip jos nuimamos ir spaudžiamos, kaip iš jų gautas aliejus pilstomas į butelius. 

Šiuo metu mūsų parduotuvėje Lietuvoje galite įsigyti 2023-2024 metų derliaus Terraverne ūkyje gaminamą ‘Hojiblanca’ alyvuogių aliejų. Ūkis įsikūręs Pietų Ispanijoje esančiame Andalūzijos regione, Malagos provincijoje esančiame Tebos rajone. Apie ūkį skaitykite čia>>

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Gaminame su Ana: lęšių troškinys

Next
Next

Smaližių šokoladinis kremas