Visa tiesa apie kaštanius

„Ant keturiasdešimt kaštonų žalių peiliai priraižė širdžių ir strėlių, galvoja kaštonai: ir kam ta kančia, sako: pabėkim iš čia! “ Taip taip - tai Antanas Saulynas, šiai dainai parašęs žodžius, leido po kaštonais bedūsaujančioms porelėms mylėtis, bučiuotis ir aštriais peiliais fiksuoti jausmus ant medžių kamienų. Tokio barbariškumo neapsikentę kaštonai (visi 40!) iš parko pasišalino nežinoma kryptimi, todėl porelės liko...ant ledo. Andalūzijoje auga ne mums žinomi kaštonai, bet kaštainiai – ar su jais elgiamasi gražiau, požiūrio reikalas.

Kaštanių kepėjas Sevilijoje  | ©laimafoto

Kaip valgomi kaštaniai

Jie surenkami išlukštenami, kepami ir valgomi. Žiemą Andalūzijoje kaštonų derliaus metas ir didesnių miestų aikštės ir skverai ima kvepėti pakepintais kaštainiais.

Čia įsimylėjėlių porelės vaikštinėja ne su peiliais, o su popieriniais, dūmais kvepiančiais, pilnais kaštainių maišeliais rankose. Savaitgaliais, vietose kur didesnis žmonių susibūrimas kaštainiai kepami ant anglių gatvės kioskuose, o vietiniai sugeba juos įtraukti į žiemos mitybos racioną ir gamina iš jų desertus, troškinius.

Kaštainiai turi tikrai įdomių ir naudingų savybių – juose mažai riebalų ir kalorijų, gausu visų amino rūgščių ir skaidulų, todėl puikiai laisvina vidurius ir varo šlapimą. Tiesa – ne visi kaštainiai yra valgomi, todėl neverta rinkti tų, kurie pabirę po kojomis – geriau nusipirkti pas gatvės kepėją.

Kaštaniai Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Kaštanių troškinys  | ©laimafoto

Plepame su kaštanių kepėju

Vieną tokį plepų pakalbinome Sevilijos centre ir jis mielai atskleidė savo kaštainių kepimo paslaptį! Anot jo, kad geriausi kaštainiai auga Galicijoje ir Rondos apylinkėse, o skaniausiai jie iškepa ant ąžuolo anglies. Prieš kepant juos reikia gerai nuplauti, išdžiovinti ir kryžmai prapjauti viršūnę, kad apvalkalas kepant prasiskleistų. Kaštainius reikia gerai pasūdyti, kad druska suteiktų kontrastą saldžiam kaštainio vaisiaus skoniui.

Tačiau yra dar vienas ypatingas triukas, apie kurį prasitarė kepėjas – kepant, ant anglių reikia užmesti saują kreidos, tada kaštainiai pasidengs plonu, baltos spalvos pelenų sluoksniu ir atrodys išties patraukliai.

Kaštanių derlius Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Kaštanių derlius  | ©laimafoto

 Skanaus!

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Apie vyną ir moteris

Next
Next

Mišių vynas