Užstalės mados. La sobremesa

La sobremesa (lt. užstalė) yra dar viena, tačiau gal kiek mažiau už siestą žinoma ispaniška tradicija. Šį įprotį nagrinėjantys ekspertai kiek painioja savo teorijas ir jas pagrindžiančiuose teiginiuose, tačiau vienu sutaria beveik visi: jei skaniai pavalgei – pailsėk, tegul skrandis imasi darbo ramybėje.

Sobremesa | Andalūzija. Virgen Extra

Ką sako gydytojai?

Gydytojai sako, kad pavalgius skrandis pareikalauja daugiau kraujo nei paprastai, nes virškinimui reikia daug energijos. Iš kur gauti daugiau kraujo? Na žinoma – iš smegenų, nes po pietų joms nėra ypatingai ką veikti. Todėl pakilus nuo stalo neverta užsiimti jokia protine veikla. Galima užsisakyti kavos su pyragėliu, mažą taurelė likerio. Galima tiesiog bendrauti su stalo draugais niekur neskubant. Kartais tokios ispaniškos sobremesos trunka ilgiau nei pati vakarienė.

Sudėtingiau rasti bendravimo temas su šeimos nariais prie pietų stalo, todėl dažniausiai gelbsti televizorius. Nacionalinės programos popiečio sobremesai sudaro specialų programų tinklelį, o reklama šiomis valandomis kainuoja ypatingai brangiai.

Chupitos de la casa tradicija

Kažkiek su šiuo reiškiniu yra susijusi ir restoranuose egzistuojanti „chupitos de la casa“ tradicija. Kai kompanija, baigusi vakarieniauti ir plepėti paprašo sąskaitos, kiekvienam valgiusiam pradžiai atnešamos chupitos – saldaus likerio ar stipresnio gėrimo taurelės restorano sąskaita. Restoranų marketingo žinovai teigia, kad tai ne tik svetingas restorano šeimininko gestas, bet ir kelios papildomos akimirkos trumpam pokalbiui su restorano svečiais.

Pietūs Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Po pietų | Andalūzija. Virgen Extra

Kada baigiasi sobremesa?

Manote, kad sobremesa bagiasi pakilus nuo stalo? Ne visada. Ypač, jeigu restorano lankytojų nelaukia taksi ir jie nusprendžia dar kiek pasivaikščioti. Savaitgalio naktimis miesto sankryžose net ir paryčiais dar galim užmatyti garsiai klegančias ir niekaip negalinčias atsisveikinti kompanijas. Jos gali čiauškėti, klegėti ar net dainuoti ir po jūsų viešbučio langais. Būkite jiems atlaidūs – čia tokios tradicijos.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Antonio Malaga Banderas

Next
Next

Turgaus diena