Gaminame su Charo: „Galipuche“ troškinys iš laukinių smidrų

Kaip lietuviai po miškus rudenį ieško grybų, taip pavasarį, sužaliavusiose pievose ir kalnuotose vietovėse andalūzai ieško laukinių smidrų, tagarinų ir pankolių. Vieniems tai smagus laisvalaikio užsiėmimas, kitiems – net pragyvenimo šaltinis. Tik atsiradus pirmiesiems laukiniams smidrams turguje, virtuvės šefė Charo Carmona pakvietė iš jų gaminti „Galipuche“ troškinį.

Charo juokauja, kad šis skystas troškinys primena pavasarį lėkštėje: pagamintas iš raudonų, žalių ir geltonų paprikų, žalių smidrų ir geltonos tortilijos (omleto), jis ne tik vizualus, bet ir savo skoniu labai „žalias, pavasarinis“.

Anot Charos, laukiniai smidrai čia, Malagos provincijoje, renkami ir valgomi kovo – balandžio mėnesiais. Čia pat plytinčiose provincijos lygumose smidrai auginami ir pramoniniu būdu. Bet laukiniai turi didesnę paklausą dėl savo charakteringo ir ryškaus skonio, tvirto kūno ir kartumo. Ir tikrai atsikandus tokio laukinio burnoje ilgam lieka kartus poskonis!

Tiems, kas bandys „Galipuche“ receptą atkurti Lietuvoje – kviečiu nenusiminti: jei nerasite lieknų laukinių smidrų, šiam patiekalui puikiai tiks ir parduodami prekybos centruose. Svarbu tik, kad būtų šviežūs. Troškinys iš jų gausis ne mažiau gardus, o ir maloniai švelnus.

Troškinio pavadinimui nerandu tikslaus vertinio. Su Charo bandome išsiaiškinti, kas tai yra ir prieiname išvados, kad senovinis terminas galipuche maždaug gali būti verčiamas kaip “skysta maišalynė”. 


„Galipuche“ troškinys iš laukinių smidrų

👤Porcijos: 6 vnt. 🕓Pagaminimo laikas: iki 1 val.


„Galipuche“ troškinys iš laukinių smidrų  | ©laimafoto

„Galipuche“ troškinys iš laukinių smidrų  | ©laimafoto


laimafoto_048.JPG

INGREDIENTAI

 ½ kg laukinių smidrų

2 šaukštai miltų

3 kiaušiniai

1.5 l vandens

1 mažas svogūnas

pusė žalios paprikos, pusė raudonos paprikos,  pusė žalios paprikos

1 bulvė

4 skiltelės česnako

2 riekės tankios baltos duonos

1 arb. š. saldžiosios paprikos

pusė stiklinės sultinio (arba vandens)

Virgen Extra alyvuogių aliejaus

druskos (pagal skonį)


GAMINIMO EIGA

TROŠKINYS

  1. Smidrus nuplauname ir supjaustome, užmerkiame vandenyje.

  2. Sultinyje (arba vandenyje) pamirkome duoną.

  3. Nulupame svogūną, česnaką, bulvę ir supjaustome ją griežinėliais.

  4. Įkaitiname keptuvę, įpilame Virgen Extra alyvuogių aliejaus. Įdedame kelias česnako skilteles ir jame pirma pakepame duoną.

  5. Išėmus duoną, toliau toje pačioje keptuvėje kepame smidrus (atidedame saujelę omletui).

  6. Išėmus smidrus, vėl įpilame į keptuvę Virgen Extra aliejaus ir toliau kepame svogūnus, po jų - paprikas. Po kiekvieno kepimo nenupilame ir išsaugome aliejų ir kepimo metu išsiskyrusias sultis - jos suteiks troškiniui sodresnio skonio.

  7. Į puodą įpilame ir pasūdome vandenį, jam užvirus sudedame supjaustytą bulvę ir paverdame 10 min.

  8. Vėliau į tą patį verdantį puodą supilame pakepintus smidrus, svogūnus ir paprikas bei kepimo metu susidariusias sultis. Troškiname apie 20 min.

  9. Į troškinį įdedame duoną, likusias kelias česnako skilteles, saldžią papriką ir druskos. Paverdame dar 5 minutes ir kol gaminsime omletą, galime leisti troškiniui „pastovėti“.

OMLETAS

  • Suplakame kiaušinius, įberiame miltus, įmaišome saujelę supjaustytų smidrų, įkaitusioje keptuvėje įpilame Virgen Extra alyvuogių aliejaus ir jame iškepame omletą.

Troškinį patiekiame sriubos lėkštėje, cente įdėjus omleto gabalėlį.


laimafoto_015.JPG

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Jei neturite spalvotų paprikų – tiks ir vienos spalvos. Spalvotas Charo rinkosi, nes anot jos, taip troškinys įgauną gražią intensyvią spalvą.

Šiam troškiniui rekomenduočiau ‘Hojiblanca’ alyvuogių aliejų.

Andalūziškoje troškinių virtuvėje sultinys užima ypatingą vietą. Kaip jį pasigaminti namuose – rašėme čia. Jei tai jums misija neįmanoma, pabandykite paieškoti prekybos centruose paruošto sultinio - ne kubeliais, o skysto.

Mes troškinį gardinome saldžiąja rūkyta paprika „Pimentón de La Vera“. Charo šiuos maltus miltelius pakepė keptuvėje, kad išgautų dar intensyvesnį paprikos skonį! Nesu tikra, ar rekomenduočiau tai namuose, nes vėliau troškinyje mano skonio receptoriai šį prieskonį atpažino stipriausiai.

Ir paskutinis triukas, kad troškinys būtų išties klampus. Duoną, česnako skilteles, saldžią papriką ir trečdalį troškinio supilkite į trintuvą ir sutrinkite. Vėliau trintą masę grąžinkite į puodą ir pagardinę druska pavirkite dar 5 min. Ir viskas!

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Sūrio ir Virgen Extra alyvuogių aliejaus draugystė

Next
Next

Gaminame su Charo andalūziškas Migas