Trijų Karalių pyragas

Ispanijoje žiemos švenčių dovanas vaikams neša Trys Karaliai. Būtent sausio 6 dieną į Betliejuje užsuko Kasparas, Merkelis ir Baltazaras ir gausiai apdovanojo kūdikėlį Jėzų brangiomis dovanomis. Iki Trijų Karalių Ispanijos parduotuvėse gausu dovanų ieškotojų. Tačiau yra dar vienas būtinas pirkinys, sutinkant Tris Karalius - pyragas, savo forma panašus į karaliaus karūną – „El Roscón de Reyes“. Pyrago dėžutėje dedama popierinė karūna, o į pyrago vidų - dvi simbolinę reikšmę turinčios detalės - pupelė ir karaliaus figūrėlė.

El Roscón de Reyes | ©laimafoto

Pyrago tradicija mena senesnius laikus nei Kristaus gimimas. Gruodžio mėnesį, pasibaigus lauko darbams, Romos vergams būdavo rengiama Saturnalijos šventė, trukdavusi savaitę. Jos metu vergams nereikėjo dirbti. Jie linksmindavosi ir gaudavo mėsos, sūrių ir vyno. Tačiau gardžiausias šventės simbolis buvo didelis medaus, datulių, riešutų ir figų pyragas. Į šio pyrago tešlą buvo įkepama ir pupelė. O tas, kas ją rasdavo pyrage, būdavo skelbiamas Saturno palaimintuoju.

Krikščionybės laikais Saturnalijų šventę užgožė Kalėdos, tačiau pyrago tradicija išliko. Ilgą laiką šis šventinis pyragas buvo labai populiarus Prancūzijoje. Jį valgydavo visi šeimos nariai, nekantraudami sužinoti, kuriam iš jų teks pupelė. Laimingąjį namiškiai tituluodavo „pupelės karaliumi“ (Le Roi de la Fave).

Karaliaus Liudviko XIV laikais rūmų virėjas į pyragą įdėjo auksinę monetą (kai kurie šaltiniai rašo, kad tai buvo aukso medalionas su rubino akmeniu). Žinoma – pyrago gabalas su šiuo įdaru atiteko pačiam karaliui. Po šio įvykio išplito nauja mada – be pupelės į pyragą dėti ir auksinę monetą, medalioną ar nedidelę keramikinę karaliaus figūrėlę. Taip pupelės šlovė išblėso.

El Roscón de Reyes | ©laimafoto

Tikruoju laiminguoju tapdavo tas, kuriam atitekdavo pyrago gabalas su medalionu ar karaliaus figūrėle. Laimingųjų rolės pasikeitė: vakarėlio karaliumi buvo karūnuojamas radęs medalioną ar figūrėlę, o tam, kuriam kliūdavo pupelė - tekdavo sumokėti už vaišes.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Mišių vynas

Next
Next

100% IBÉRICO kumpis