Receptas: Pipirrana iš Chajeno miesto

Šis receptas visiškai sugriovė mano įsitikinimą, kad salotos, kurios laistomos aliejumi, jokiu būdu negali būti pažliugusios! Juk kas daugiau jei ne perraudęs pomidoras pirmasis iškrės pokštą ir paleis savo skysčius dubenyje, sumenkindamas šalia jo esančius ingredientus ir visas šeimininkės pastangas pasiekti nepriekaištingą salotų traškumą? O štai andalūzai iš Chajeno ruošdami „pipirrana“ šį pomidoro akibrokštą laiko privalumu. Po supjaustymo, jie pomidorui leidžia dar kelias valandas pastovėti šaldytuve, kad jis visiškai išsitaškytų. Tai kas tai per patiekalas, kuriame tiek daug leidžiama Ponui Pomidorui?

Pipirrana iš Chajeno | laimafoto

Pipirrana iš Chajeno | ©laimafoto

Pipirrana, kas tai?

Pipirraną galima vadinti ir salotomis ir garnyru, nes ji puikiai tinka kaip lengvas patiekalas pietums ar vakarienei, o taip pat puikiai akomponuoja mėsos ar žuvies kepsniams. Tai idealiausias patiekalas iškylų prie jūros ar į gamtą metu. Šiam atvejui jį ir pasiruošėme - gamtoje ketinome kepti mėsą, o prie jos norėjosi kokio nors lengvo ir įdomaus garnyro, kurio nereikėtų gaminti iškyloje. 

Pipirrana valgoma šaukštu, o gaminama iš pomidorų, pipirų, kiaušinių, Virgen Extra alyvuogių aliejaus ir tuno. Patiekalo išskirtinumas slypi pagarde, kuris gaminamas iš česnako, druskos, virto kiaušinio trynio ir Virgen Extra alyvuogių aliejaus. Chajeniečiai, kurių provincijoje, auga 6 milijonai alyvmedžių, visuomet pridurs – tik nešykštėkite aliejaus, nes pipirranoje negali trūkti gero Virgen Extra!

Dėl vyraujančių karščių šios provincijos gyventojai vasarą renkasi valgyti šaltus patiekalus. Pipirrana laikoma populiariausiu provincijos, nes ją lengva pagaminti; neprarasdama šviežumo šaldytuve ji gali stovėti kelias dienas. Na ir žinoma, būtina paminėti, kad Chajeno pomidorai vasarą yra neprilygstami savo skoniu: sultingi ir saldūs. Tad jei ir jūs radote šiltnamį su gardžiais naminiais persirpusiais pomidorais ir šalimais augančia žalia paprika, šį receptą privalote išbandyti!


Pipirrana iš Chajeno. Receptas

👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Paruošimo laikas: 10 min.🕓 Susistovėjimo šaldytuve laikas: 2-4 val.

INGREDIENTAI

  • 1,5 kg raudonų pomidorų

  • 1 saldžios žalios (itališkos) paprikos

  • 1 arba 2 skiltelės česnako

  • 3 kiaušiniai

  • Druskos dribsniai

  • Virgen Extra alyvuogių aliejus ´Picual´ rūšies

  • Šviežių žolelių

  • 2 skardinės tuno (80g.)

laimafoto_010.JPG

GAMINIMO EIGA

  • Išvirtus kiaušinius nulupame, trynius atskiriame nuo baltymų.

  • Česnako skilteles nulupame ir kartu su rupia druska sutriname dubenėlyje.

  • Į sutrintą česnaką dedame virtus trynius, supilame Virgen Extra aliejų ir sutriname iki vienalytės masės.

  • Žalią pipirą nuplauname ir nusausiname, išimame kotus, sėklas ir smulkiai supjaustome. Taip pat nuplauname ir supjaustome pomidorus mažais kubeliais. Į tą patį dubenį supjaustome virtus kiaušinių baltymus ir žoleles.

  • Užpilame sutrintą užpilą ant supjaustytų daržovių ir viską sumaišome.

  • Bent porą valandų laikome šaldytuve, kad gerai atvėstų.

  • Patiekiame su nusausintu tunu (arba be jo, jei patiekalą valgysite kaip garnyrą).

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Pipirranai išskirtinai naudojama ´Picual´ rūšies alyvuogių aliejaus Virgen Extra. Ši rūšis pasižymi pomidorų, žalios žolės, alyvuogių lapų aromatais. Ir nors aliejus ganėtinai kartus ir intensyvus, jis dėl didelio polifenolių kiekio, sumaišius su pomidorais ir česnakais, puikiai harmonizuojasi. Šio aliejaus galite įsigyti mūsų parduotuvėje >>

  • Pomidorus galima lupti, o galima ir ne. Rinkitės gerai sunokusius ar net persirpusius pomidorus, nes tik tuomet jie išleidžia daugiausiai sulčių.

  • Dribsnių druska padeda greičiau sutrinti česnaką, todėl renkamės būtent ją.

  • Šaldytuve pipirraną rekomenduojama laikyti net nuo 4 iki 24 valandų, kad apsijungtų visi skoniai, ir kad patiekalą būtų galima valgyti šaukštu, arba dažant duoną į šią nuostabiai gardžią pažliugusią tyrę.

  • Galima patiekalą papildomai gardinti svogūnais, juodomis alyvuogėmis, agurkais ar net kepta skumbre. Kiekvienas Ispanijos regionas turi savąją pipirranos versiją ir visos jos galimos.  Linkiu atrasti savąją.Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

 Jei patiko šis receptas, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Šaltasriubės receptas: “porra antequerana”

Next
Next

Su PICUAL nejuokaujama