Habas con jamón - pupelės su kumpiu

Gegužės pradžioje Granadoje vyksta kasmetinė Cruces de Mayo šventė. Jos metu tradiciškai valgomos žalios pupelės su sūdyta menke arba kumpiu. Tiek dėmesio skiriama pupelėms todėl, kad gegužį Andalūzijoje, o ypač Granados lygumose, renkamas šparaginių pupelių derlius. Užsukę į maisto turgaus ar prekybos centro daržovių skyrių Andalūzijoje tikrai nustebsite išvydę, kiek skirtingų pupelių rūšių čia auginama!

Pupelės su kumpiu Granadoje  | ©laimafoto

Manoma, kad pupelės kilo iš Mažosios Azijos. Žinomos jos buvo jau Senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje (lot. fabes). Pupelės tuomet laikytos varguomenės maistu, netgi pašaru gyvuliams. Su jomis sieta daugybė prietarų, jos buvo gretinamos su požemio pasauliu ir mirusiais.

Senovės egiptiečiai tikėjo, kad pupelės slepia mirusių žmonių sielas ir yra nešvari daržovė. Romėnai pupeles laikė laidotuvių maistu, o taip pat blogio ženklu. Net ir šiandien Italijoje, mirusiųjų dienai, ruošiami pupos formos sausainiai „Habas de muertos“.

Laikui bėgant pupelių reputacija pasitaisė. Andalūzijoje jos tapo neatsiejama gastronomijos dalis, ypač kalnuotose regionuose (ten kur žiemą būna šalčiau ir valgoma sočiau).

Jei lankotės Granadoje šiuo metu, būtinai paragaukite HABAS CON JAMÓN. Patiekalo saldžiarūgštis (isp. agridulce) įdomus skonis burnoje liks ilgam. Šis šviežių šparaginių pupelių troškinys gaminamas alyvuogių aliejuje, gardinamas Trevélez kumpio juostelėmis ir kiaušiniu. Gal skamba nelabai įmantriai, tačiau troškinyje susijungę kokybiški ingredientai tampa tikru delikatesu! Gal teko kam nors ragauti šį patiekalą? Pasidalinkite patirtimi.

Nors Lietuvoje ir nėra andalūziškų habas, bet lietuviškus pupelių troškinius drąsiai gaminkite su kokybišku andalūzišku alyvuogių aliejumi, jo kviečiame įsigyti mūsų parduotuvėje.

Pupelių įvairovė Andalūzijoje:

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Apie aliejaus rūgštingumą

Next
Next

Virgen Extra aliejaus naktis