Andalūzija. Virgen Extra

View Original

Ispaniškos šaltsriubės. Gaspačo receptas

Gaspačo sriuba (isp. gazpacho) yra daugiausia ovacijų pasaulyje susilaukianti ispaniška šaltasriubė. Tačiau ši sriuba – ne vienintelė tokia. Ji turi bent penkias pusseseres (ajoblanco, salmorejo, pipirrana, porra antequerana, cojondongo).

Gaspačo sriuba | ©laimafoto

Pagrindiniai visų šių sriubų ingredientai – vakarykštė balta duona, alyvuogių aliejus, druska ir česnakai. Likę produktai, kuriais gardinamos šios sriubos – pomidorai, paprikos, vyno actas, agurkai, svogūnai – turi įtakos sriubų spalvai ir lemia jų pavadinimą.

Ispaniškų šaltasriubių istorija

Vieni mano, kad trintą sriubą iš pasenusios duonos, česnakų, alyvuogių aliejaus, druskos ir acto gamino romėnai, kiti – kad arabai, gyvenę Al-Andalus regione. Tai buvo varguolių maistas. Tačiau ilgainiui jis paplito ir tapo Andalūzijos virtuvės dalimi. Ypač ši sriuba išpopuliarėjo Kordoboje, Sevilijoje ir Granadoje. XVI amžiuje prie šio neprašmatnaus patiekalo prisijungė iš Amerikos atkeliavę ponas pomidoras ir ponas pipiras. Taip baltoka sriuba įgavo raudoną atspalvį ir iki šiol susilaukia ovacijų – net tarptautiniu mastu.

Klasikinis gaspačas

Sriuba gaminama daužant česnakų skilteles, mirkytą pasenusią baltą duoną, alyvuogių aliejų ir druską. Toliau į šį mišinį keliauja labai prinokę pomidorai, agurkai, svogūnai, paprikos ir vyno actas. Toks daužymo metodas kartais taikomas ir šiandien, kai norima sriubai suteikti ypatingai autentišką skonį, o tuo pačiu, norint išvengti sriubos paviršiuje susidarančių putų. Sutrintas gaspačas supilamas į neglazūruotą molinį indą ir dedamas į šaldytuvą, kad susistovėtų,  o  kai atvėsta, į jį įpilama šiek tiek vandens.

Modernusis gaspačas

Esu mačiusi gaspačą su avokadais, braškėmis, arbūzu, jūrų gėrybėmis. Andalūzai nesupranta, kodėl pajūrio restoranuose ši sriuba šalies svečiams siūloma skiesta ledo gabaliukais. Tačiau Gaspačas tuo ir unikalus, kad kiekvienas regionas turi savo gaminimo versiją, o kiekvienas restoranas – savo unikalų receptą. Vis dėlto užsispyręs andalūzas nepraleis progos pasakyti, kad geriausias gaspačas, kokį jis tik yra valgęs, be abejonės buvo pagamintas jo mamos virtuvėje.

Kviečiu jus ir lietuviškoje virtuvėje pasigaminti tikrą Gaspačą.


Gaspačas. Receptas

👤Porcijos: 6 vnt. 🕓Paruošimo laikas: 15 min. 🕓Susistovėjimui: 1 valanda




Šis receptas buvo spausdintas 15min.lt, skaitykite: “Andalūzijos virtuvė: apie ispaniškas šaltsriubes ir gaspačo receptas”.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

See this content in the original post

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

See this social icon list in the original post