Andalūzija. Virgen Extra

View Original

Gaminame su Ana: ispaniškas omletas (tortilla de patatas)

Ispanai jau kelis šimtmečius diskutuoja, ar jų nacionalinis patiekalas ispaniškas omletas (isp. tortilla de patatas) turi būti gaminamas su svogūnu, ar be jo. Susitarimas iki šiol nepasiektas. Šis paprastas bulvių, aliejaus, kiaušinių ir druskos patiekalas slepia dar vieną dilemą. Kaip jį kepti? Nedaug, kad liktų kreminė tekstūra, ar ilgiau, kad taptų kietas kaip plyta? Pagal tai, kaip iškeptą omletą mėgsti, gali net susilaukti pravardės - liquidista (skystavalgis) arba cuajadista (kietavalgis).

Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | ©laimafoto

Populiariausias tarp populiariausių

Prieš Velykas ispanišką omletą su Ana nutariame gaminti jos sodyboje. Ana tvirtina, kad omletas yra tikra Ispanijos gastronomijos žvaigždė. Jis valgomas visais metų laikais, bet kuriuo paros metu, patiekiamas šiltas ir atšalęs; valgomas šakute, įdėtas į sumuštinį arba pamautas gabalėliais ant medinių iešmelių. Šalyje rengiamų internetinių apklausų metu, kuriose renkamas populiariausias nacionalinis patiekalas, ispaniškas omletas gerokai lenkia paeliją ir gazpačo.

Nei vienas vakarėlis ar susibūrimas su šeima ir draugais neapsieina be šio patiekalo.

Ana tvirtina, jei pakviesta į svečius, kartu su vyno buteliu, kitąkart atsinešiu savo virtuvėje keptą ispanišką omletą, susilauksiu daug pagyrimų ir ovacijų. Pasirodo, Ispanijoje kasmet organizuojamas nacionalinis ispaniškų omletų čempionatas, kurio metu renkami geriausi omleto kepėjai šalyje. Tad yra kur tobulėti!

Ispaniško omleto kilmė

Nors dėl ispaniško omleto kilmės vietos iki šiol ginčijimąsi, šiuo metu Villanueva de la Serena miestas Ekstremadūros regione laikomas ispaniško omleto lopšiu. Šiame mieste organizuojamos kasmetinės omletų mugės, kurių metu gaminamos ir ragaujamos įvairiausios šio patiekalo versijos.

Ir tikrai, neprisimenu nei vieno baro ar restorano, kurio meniu apsieitų be ispaniško omleto. Barselonoje jau pusšimtį metų veikia ispaniškų omletų užkandinė, siūlanti paragauti net 50 skirtingų jų rūšių: gamintų su baklažanais, artišokais, paprika, alyvuogėmis, pomidorais, sūriu, triumais, pupelėmis, kumpiu, grybais, kraujinėmis dešromis, vištiena, skrebučiais, špinatais, žolelėmis, tunu, menke. O kur dar desertiniai omletai: su razinomis, migdolais, apelsinais, obuoliais, marmeladu ir vyšniomis.

Tai, kad ispaniškas omletas susideda iš vos trijų ingredientų, jo nedaro paprastu.

Internete baisimasi, kaip šalies prekybos centruose parduodamas ispaniškas omletas gali būti toks blogas. Arba baruose patiekiamas – toks senas, kad bandoma jį „pridengti“ majonezu, pomidorų ar bešamelio padažu. O kur dar kiaušinyje iškeptas visas šaldytuvo daržovių sąvartynas ir pavadintas tortilla paisana! Šiurpu! Bet paliekame su Ana visus ginčus interneto komentatoriams, ir imamės gaminti tikrą ispanišką omletą, tokį kokį labiausiai mėgsta jos namuose - vidutiniškai kepta ir su svogūnu.


Ispaniškas omletas (tortilla de patatas). Receptas

👤Porcijos: 6 vnt. 🕓Pagaminimo laikas: iki 1 val.


Ispaniškas omletas (tortilla de patatas) | ©laimafoto




Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

See this content in the original post

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

See this social icon list in the original post