Andalūzija. Virgen Extra

View Original

Šaltasriubės receptas: “porra antequerana”

Nenustebkite, jei pasigaminę šią andalūzišką šaltasriubę, jau nuo pirmos lėkštės pajusite jai priklausomybę. “Porra antequerana” tinka kaip greitas sotus užkandis pietums arba kaip pagrindinis patiekalas vakarienei, o jos stiklinė ryte neabejotinai pagerins savijautą po šventinio vakarėlio. Ji nebrangi ir maistinga, lengvai paruošiama, o pagaminta šaldytuve gali stovėti kelias dienas. Ši sriuba tokia universali, kad tinka ir šaltuoju metų laiku. Nors ji skaičiuoja bene kelis tūkstančius metų savo istorijos, iki šiol labai populiari ir mėgstama. Šiandien garsūs Ispanijos virtuvės šefai ją naudoja labai išradingai – dekoruoja įmantrius patiekalus, porros lašeliais užbaigia šiuolaikiškas tapas arba derina ją kaip šaltą padažą paukštienos ar žuvies patiekalams.

Antequera miesto vyrai miesto mugės metu trina “porra antequerana” sriubą tradiciniu būdu | ©laimafoto

Iki ir po to, kai atkeliavo pomidorai

Iki tol, kol Kolumbas atrado Ameriką ir parsivežė iš jos pomidorus, Andalūzijoje buvo ruošiama mazamorra: balsva duonos, druskos, česnako ir aliejaus tyrė. Vėliau ją imta skaninti migdolais, kietai virtais kiaušiniais ir actu, o spalvai suteikti –  įtrinamas apelsinas (Atsimenate, su Charo Carmona gaminome “andalūzišką apelsinsriubę”? Receptas čia>>).

Visgi pomidorams nurungus apelsinus  ši sriuba nusispalvino kremine raudona spalva ir skirtingose Andalūzijos provincijose persikrikštijo naujai: salmorejo cordobés, porra antequerana, gazpacho andaluz, zoque malagueño. Tuo pačiu kiekviena provincija pagal skonį atsisakė ar pridėjo papildomų ingredientų. Tačiau baziniai kartojasi visuose: pomidoras, vakarykštė trinta duona, alyvuogių aliejus, česnakas ir druska. Šiuo metu jau net patys andalūzai painiojasi ir ginčijasi į kurią sriubą dedasi agurkai, į kurią nesideda paprika ar svogūnas.

Ispaniškos šaltasriubės

Šia kremines šaltasriubes galite paragauti tiek tradiciniuose tiek ir moderniuose restoranuose bei tapų baruose visoje Andalūzijoje ir net už jos ribų. Kartu su lietuviams žinoma gazpacho, prekybos centruose ji pardavinėjama (salmorejo vardu) tetrapako pakuotėse. Šias šaltasriubes taip pat rasite iškylaujančių andalūzų šaltakrepšiuose. O Kordobos mieste nuo 2008 metų gyvuoja “Cofradía del Salmorejo“ brolija – kurios nariai garsina šį patiekalą, moko kaip jį pasigaminti ir net nurodo vietas, kurio to tikro tradicinio paragauti.

Kadangi gyvenu Antequera mieste ir iš jo yra kilusi garsioji porra antequerana, kviečiu kartu gaminti būtent šią sriubą. Rašydama apie ją soc. tinkluose užklausiau miestelėnų, ar į jų miesto vardą garsinančią sriubą trinama raudona paprika ar ne. Ir, kaip buvo galima tikėtis, nuomonės išsiskyrė. Tad dėl šio ingrediento jus, mieli skaitytojai, kviečiu apsispręsti savarankiškai.

Sriubos pavadinimas porra reiškia lazdą, nes anksčiau, kai dar nebuvo elektrinių trintuvių, šias sriubas trindavo medinėmis lazdomis. Antequera mieste iki šio miesto mugių metu galima išvysti šį vaizdą: po pirmosios mugės nakties ryte organizuojamas konkursas, kurio metu miesto vyrai rungiasi, kas sutrins geriausią porrą!


Porra antequerana. Ispaniškos šaltasriubės receptas

👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Paruošimo laikas: 45 min.🕓 Susistovėjimo šaldytuve laikas: 45 min.




Skaitykite kitas istorijas:

 Jei patiko šis receptas, pasidalinkite juo:

See this content in the original post

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

See this social icon list in the original post