Andalūzija. Virgen Extra

View Original

Gaminame su Ana: mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže

Ar galite patikėti, kad mėsos kukuliukus Europoje išpopuliarino ne IKEA o Andalūzijos maurai? Ispanų kalboje jie vadinami albóndigas, o pavadinimas kilo iš arabiško Al búnduga, reiškiančio rutuliuką.

Mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže | ©laimafoto

Nors panašus patiekalas aprašytas Romos gurmano Marco Gavio Apicio kulinarijos knygoje „De Re Coquinaria“, tačiau mėsos kukulius Iberijos pusiasalyje išpopuliarino maurai dar X amžiuje Kordobos kalifato laikais. Tradicinių albóndigas receptai liko beveik nepakitę, o būtent iš arabų kulinarų užrašytų receptų sužinota, kad kiaušinį, kaip rišamąją medžiagą ir prieskonius į maltą mėsą imta dėti tik XIII amžiuje.

Šiais laikais įvairiausios sudėties kukuliai yra tapę išskirtiniu Andalūzijos virtuvės patiekalu. Netgi sakoma, kad jeigu restoranas ruošia skanius albóndigas, tai ir visi kiti patiekalai jame bus puikiai pagaminti. Įvairiausios sudėties kukuliai yra siūlomi ir kaip atskiri patiekalai ir kaip užkandžiai – tapas.

Na o švediškų köttbullar kukulių kilmė siejama su Osmanų imperija iš kurios švedų karalius Karolis XII parsivežė turkiškų köfte kotletukų receptą 1714 metais.

Kai Anos paprašau įvardinti vieną iš populiariausių jos namų virtuvės patiekalų, ji greit ir su džiaugsmu sušunka: kukuliukai! Juos Ana sakosi gaminanti namie bent kartą per savaitę. Šiandien kartu su ja gaminame vištienos kukuliukus, pagardintus migdolų padažu. Anot Anos, gardinti patiekalus migdolais Malagos provincijoje yra labai populiaru, nes būtent čia šie riešutai ir auginami.

Kiek teko ragauti mėsos patiekalų ir troškinių, pašlakstytų ar net troškintų migdolų padaže, jie tikrai gardūs, kvapnūs, klampūs ir ypatingi. Paprastai šiam padažui gaminti migdolo riešutai be luobelės paskrudinami ir su kitomis daržovėmis pertrinami trintuvu.

Šį salstelėjusį tirštą padažą, anot Anos, labai mėgsta vaikai. Labiau, negu padažą iš pomidorų tyrės.

Šį ypatingą skonį kviečiame susikurti ir lietuviškose virtuvėse. Nes tiek kukuliukai, tiek ir padažas nesunkiai pagaminami, o visus ingredientus galima rasti prekybos centruose.


Receptas: Mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže

👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Paruošimo laikas: apie 15 min. 🕓Gaminimo laikas: apie 30 min.




Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis receptas, pasidalinkite juo:

See this content in the original post

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

See this social icon list in the original post