Kiek kainuoja polifenolis?

Labiausiai rinkoje vertinamas ankstyvojo derliaus Virgen Extra alyvuogių aliejus (isp.cosecha temprana). Jam renkamos dar tik pradedančios nokti, žalios spalvos alyvuogės, o iš jų spaustas aliejus pasižymi geriausiomis savybėmis. Tokiame pusės litro aliejaus butelyje polifenolių gali būti tik 0,25 gramai, bet jų įtaka aliejaus kainai - tikrai reikšminga.

Kiek kainuoja polifenolis? | ©laimafoto

Kiek kainuoja polifenolis? | ©laimafoto

Virgen Extra alyvuogių aliejuje esantys polifenoliai ne tik suteikia aliejui kartų skonį, bet ir yra natūralūs antioksidantai, labai svarbūs žmogaus organizmui. Kuo ankstyvesnio derliaus alyvuogių aliejus - tuo daugiau jame polifenolių. Kodėl tos aliejus pats brangiausias? Todėl, kad šiam derliui spausti skinamos nesubrendusios, mažai aliejingos alyvuogės. Norint gauti vieną kilogramą Virgen Extra reikia išspausti apie dešimt kilogramų alyvuogių! Tai ir įtakoja galutinę aliejaus kainą.

Kaip jį išmatuoti?

Labai teisingai darote, jei alyvuogių aliejų vertinate ne pagal spalvą, o jame esantį polifenolių kiekį. Kaip jį išmatuoti? – Paragaukite aliejų ir apie jų kiekį gana tiksliai informuos Jūsų gerklė. Polifenoliai suteikia aliejaus skoniui kartumo. Kuo aliejus kartesnis, tuo jame daugiau polifenolių. Šios medžiagos yra galingi antioksidantai ir stabdo ląstelių senėjimą, atlieka jų konservavimo funkciją. Aitrumą aliejui suteikia jau kita medžiaga – oleokantalis, kuris yra laikomas natūraliu priešuždegiminiu ir skausmą mažinančiu preparatu, prilyginamu ibuprofenui. Skirtumas tik toks, kad oleokantalis neturi jokio šalutinio poveikio. Šį oleokantalio sukeltą aitrumą jaučiame gerklėje.

Skirtumas tarp kartus ir apkartęs

Paragavus kokybiško Virgen Extra alyvuogių aliejaus po kurio laiko burnoje neturi likti jokių augalinio riebalo skonių. Prarijote - pajutote kartumą, vėliau - aitrumą ir po minutės burnoje ir gerklėje lieka įprastas pojūčio balansas.

Skirtingai nuo Virgen Extra alyvuogių aliejaus Lietuvoje populiarūs švieži, mechaniniu būdu gauti aliejai „apkarsta“ tada, kai sugenda. Šio apkartimo priežastis – aliejaus oksidacija, kurios metu suyra riebalinių rūgščių jungtys. Kartu su apkartimu atsiranda ir nemalonus, besiveliantis burnoje riebalo skonis.

Tai gi aliejaus kartumas yra jos kokybės ženklas, priešingai nei jo apkartimas. Šios dvi sąvokos Lietuvoje dažnai painiojamos. 

Nauda sveikatai

Polifenolis suteikia apsaugą alyvuogei jos augimo metu ir šalto spaudimo metu didelė jo dalis išlieka aliejuje. Polifenolis yra antioksidantas, kuris reguliuoja senėjimo procesus, kovoja su vėžinėmis ląstelėmis, saugo odą nuo senėjimo ir UV spindulių, gerina smegenų sveikatą, padeda kvoti su demencija ir alzhaimerio liga, palaiko gliukozės kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą ir saugo kraujotakos sistemą. 

Be polifenolių Virgen Extra aliejuje gausu skvaleno, sterolių, karotinoidų ir kitų šio aliejaus komponentų taip pat lėtinančių mūsų kūno senėjimą ir gerinančių imuninės sistemos funkcionavimą. Šiame alyvuogių aliejuje taip pat gausu riebalų rūgščių, kurios padeda kontroliuoti vadinamąjį blogąjį cholesterolį, tuo pačiu pagerindamos gerąjį. Be to, tai leidžia išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, nes sumažėja kraujospūdis ir išvengiama kraujagyslių užsikimšimo.⠀⠀

Taigi, maiste naudodami Virgen Extra alyvuogių aliejų, gaunate ir visą paletę sveikatai naudingų elementų.

Kiek kainuoja polifenolis? | ©laimafoto

Kurios alyvuogių rūšys turi daugiausiai polifenolių?

Yra nemažai alyvmedžių rūšių, kurios pasižymi natūraliai dideliu polifenolių kiekiu ir šių veislių aliejus yra labai „pikantiškas“ – gurkšnis šviežio aliejaus gali užgniaužti gerklę ir priversti gerokai pakosėti. Štai sąrašas daugiausiai polifenolių turinčių alyvmedžių veislių: „Picual“ (Ispanija), „Carotina“ (Italija), „Cornicabra“ (Ispanija), „Koroneiki“ (Graikija), „Moraiolo“ (Italija). Daug polifenolių turi ir ankstyvojo derliaus aliejai, kurie buvo spausti rugsėjo - lapkričio mėnesiais, tai „Hojiblanca“ (Ispanija), „Manzanilla“ (Ispanija) ir kiti.

Kaip naudoti?

Jei turite jautrią gerklę, naudokite polifenolių turinčius aliejus kartu su ryškesnį skonį turinčiu maistu. Ir nors ragaujant gryną aliejų jis gali pasirodyti „pikantiškas“ iki kosėjimo, maisto ruošimui ar šlakstymui naudojamas nedidelis jo kiekis tikrai patiekalo nepadarys karčiu.

Rūpinkitės savo sveikata įtraukdami į savo kasdieninę mitybą Virgen Extra alyvuogių aliejų. Rinktis yra iš ko: www.shop.virgenextra.lt

Alyvuogių derlius ir jo kainos

Alyvuogių aliejaus kaina rinkoje yra nustatoma atsižvelgiant į jo kainas trijuose pagrindiniuose aliejaus gamybos regionuose – Chajeno (Ispanija), Bario (Italija) ir Chanija (Graikija). Šiuose rinkose naujo derliaus kainos nusistovi tik balandžio mėnesį, kai baigiamas alyvuogių aliejaus spaudimas ir šalys mato realius rezultatus. Iki to laiko aliejaus gamintojams tenka patiems įvertinti išlaidas ir nustatyti savo produkcijos kainą ir ją pasiūlyti pirkėjams. Tai tikrai rizikingas momentas, labiau panašus į sudėtingą žaidimą šachmatų lentoje. Pastarųjų kelių metų ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejų kainos kyla visoje Europoje, Andalūzija nėra išimtis. Pabrangimo priežastys banalios - pandemija, karas, o ir dėl sausros labai prastas pastarųjų metų derlius.

Ar šių metų alyvuogių aliejus vertas tiek, kiek kainuoja, geriausiai atsakysite Jūs. Ragaukit ir išsakykit savo nuomonę: www.shop.virgenextra.lt

 

Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ar už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Aliejaus koplyčia Malagos mieste

Next
Next

Malagos sardinės “el espeto”