Keičiame sviestą į alyvuogių aliejų

Yra dvi priežastys dėl kurių kepant pyragus, bandeles ar gaminant desertus alyvuogių aliejus tinka labiau, nei sviestas. Pirma - naudojant alyvuogių aliejų kepiniai tampa lengvesni, drėgnesni ir sultingesni, o antra – tokie kepiniai yra sveikesni, nes aliejaus sudėtyje yra mažiau sočiųjų riebalų ir visiškai nėra cholesterolio.

Keičiame sviestą į alyvuogių aliejų | ©laimafoto

Keičiame sviestą į alyvuogių aliejų | ©laimafoto

Prieš renkantis riebalus svarbu žinoti, kokias funkcijas jie atlieka kepiniuose:

  • Gaminant tešlą riebalai padeda tolygiai pasiskirstyti ir susimaišyti ingredientams;

  • Riebalai yra geri šilumos laidininkai, todėl kepimo metu padeda prasiskverbti ir pasiskirstyti šilumai;

  • Riebalai suminkština tešlą, suteikia jai elastingumo, o kepimo metu padeda išlaikyti drėgmę;

  • Riebalai sustiprina kepinio skonį ir aromatą;

  • Riebalai padeda prailginti iškepto kepinio galiojimo laiką

laimafoto_003.JPG

Apie sviestą

Svieste yra ne tik gyvulinės kilmės riebalinės rūgštys, bet ir pieno kietųjų dalelių ir net vandens, kurio kartais būna net penktadalis. Vanduo, garuodamas kepimo metu suteikia kepiniui purumo. Kietosios pieno medžiagos kepimo metu karamelizuojasi suteikdamos kepiniui auksinį, skrudintą paviršių. Todėl sviestas yra labai svarbus sluoksniuotos tešlos kepiniuose.

Apie alyvuogių aliejų

Alyvuogių aliejus yra grynas augalinės kilmės riebalas ir jame nėra nei vandens, nei kietų baltymų. Tai reiškia, kad kepant jis negaruoja, todėl kepinys gausis vientisesnis. Kadangi natūrali aliejaus būsena yra skysta, jis kepinyje padeda išlaikyti drėgmę ir minkštumą.

Kodėl patartina keisti sviestą alyvuogių aliejumi?

Augalinės kilmės riebalai tinka vegetarams ir veganams, alergiškiems ir netoleruojantiems baltymų. Be to alyvuogių aliejus yra sveikesnis ir suteiks gerai pažįstamiems kepiniams naujo skonio ir struktūros.

Kokiems kepiniams tinka alyvuogių aliejus?

Sviestą aliejumi drąsiai galite keisti kepdami bandeles, pyragus ir sausainius, gamindami šokoladinius kremus. Tačiau sviesto pakeisti nepavyks ruošiant sluoksniuotą tešlą, glazūruotus (cukraus pagrindu) bei purius cukraus kremus, paplotėlius.

Kokios rūšies aliejų naudoti?

Jei sviestą keičiate augaliniu aliejumi norėdami maitintis sveikiau - naudokite tik Virgen Extra alyvuogių aliejų. Tiesa, kai kurios šio aliejaus rūšys turi tvirtą charakterį t.y. pasižymi intensyviu skoniu ir kvapu, todėl konditerijoje labiau tinka naudoti mažiau intensyvius aliejus. Iš mūsų parduotuvės šiam tikslui puikiai tiks ´Oliznaga´, ´Hojiblanca´, ´Arbequina´ rūšies Virgen Extra alyvuogių aliejai >>

Santykis, kaip keisti sviestą į alyvuogių aliejų receptuose

Santykis, kaip keisti sviestą į alyvuogių aliejų receptuose

Ieškant tobulos proporcijos

Yra įvairių nuomonių apie tai, kokiu santykiu turi būti keičiamas sviestas į aliejų. Amerikietiškuose receptuose rekomenduojama keisti santykiu – 10 g. sviesto į 8 g. aliejaus. Jeigu per daug sudėtinga –

Recepte nurodytą sviesto kiekį padauginkite iš 0,8 ir sužinosite, kiek aliejaus gramų reikia pakeitimui.

Norint dar labiau sumažinti bendrą riebalų kiekį, galima aliejų sumažinti iki 0,75 sviesto dalies. Daugumai receptų šis pokytis bus nežymus, nes tešla vis vien išliks drėgna.

Dėmesio! Paprastai receptuose sviestas nurodomas gramais, o aliejus matuojamas mililitrais, todėl darant pakeitimą būtina aliejų sverti arba pasinaudoti šia lentele.

Nėra stebuklingo santykio, kuris vienodai tiktų visiems receptams. Keisdami originalų receptą, visada rizikuojate, kad rezultatas gali būti ne toks, kokio tikėjotės. Tačiau paeksperimentavus individualiai, neabejoju, kad netrukus jausitės drąsiai vaišindami savo naujos receptūros pyragais bei kepiniais tiek namiškius, tiek ir svečius.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Saulė, jūra ir Virgen Extra

Next
Next

Šaltasriubės receptas: “porra antequerana”